Παραμένει στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα


Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα,ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό πως η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα για την επόμενη ημέρα, διαμορφώνεται σήμερα στα 351 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 349,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα μια ημέρα πριν.

Αλλά η εικόνα δεν θα βελτιωθεί. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που μέχρι σήμερα οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής συμβολαιοποιούν ποσότητες με τους καταναλωτές.

Ο νέος σχεδιασμός της χονδρεμπορικής ανατρέπει όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες του κλάδου για τη δημιουργία ανταγωνιστικότερων πακέτων λιανικής, καθιστώντας ακόμη και τα υπάρχοντα προϊόντα προβληματικά, καθώς ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί άλυτα ζητήματα στην υλοποίηση οποιοδήποτε τύπου προθεσμιακού συμβολαίου.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες καλούνται, όντας πλήρως εκτεθειμένες στην αγορά και με μηδενική δυνατότητα να αντισταθμίσουν οποιοδήποτε κόστος, να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών αρκετές ημέρες πριν, σε μια αγορά η οποία βάσει της πρόσφατης ρύθμισης των τιμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται, ανά διαστήματα, να παρουσιάζει πολύ υψηλή διακύμανση λόγω και των διασυνοριακών ροών.

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σκαρφαλώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ρεύμα και θέρμανση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό κυριεύει την αγορά.

Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην αποκτήσει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, την ώρα που οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας παραλύουν, λόγω καθυστερημένης συντήρησης και διακοπών. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ