Καρκίνος θεραπεία: Nέα μικροσυσκευή επιταχύνει την ανοσοαπόκριση


Η νέα συσκευή μικρορευστοποίησης, η οποία κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για εμπορική ανάπτυξη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία επιτάχυνση της κλινικής ανάπτυξης νέων ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο με βάση τα Τ-κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία είναι μια προσέγγιση για τη θεραπεία ασθενειών που αξιοποιεί τη φυσική ανοσολογική άμυνα του οργανισμού. Σε μια σχετικά νέα μορφή ανοσοθεραπείας γνωστής ως θετικής κυτταρικής θεραπείας, τα ανοσοκύτταρα που απαντώνται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα απομονώνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις τροποποιούνται για να ενισχυθεί η ικανότητά τους να σκοτώνουν κύτταρα ασθενειών όπως τα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς πριν επανεισαχθούν στους ασθενείς.

Ορισμένες κυτταρικές ανοσοθεραπείες έχουν ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιούνται για την επιτυχή θεραπεία ασθενειών. Η θεραπεία CAR-T, η οποία περιλαμβάνει τη μηχανική Τ-κυττάρων για την αναγνώριση συγκεκριμένων αντιγόνων που βρίσκονται φυσικά στα καρκινικά κύτταρα, εισήλθε στην αγορά το 2017 και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία των καρκίνων του αίματος. Ωστόσο, η θετική κυτταρική θεραπεία είναι ακόμη στα σπάργανα. Η θεραπεία TCR, μια ποικιλία θεραπείας Τ-κυττάρων που προχωρά ακόμη προς την κλινική έγκριση, έχει τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτη από τις θεραπείες CAR-T επειδή η μέθοδος αναγνωρίζει αντιγόνα που παρουσιάζονται σε πρωτεΐνες που απαντώνται στη φύση, γνωστές ως μόρια μείζονος συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας. Αυτό επιτρέπει στις θεραπείες TCR να στοχεύουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα αντιγόνων που υπάρχουν στην επιφάνεια ή εντός των κυττάρων όγκου, διεγείροντας μια ισχυρή και ειδική αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές στοχεύουν να αναπτύξουν νέες εκδόσεις και των δύο μορφών θεραπειών με Τ-κύτταρα, επιπλέον των άλλων θετικών κυτταρικών θεραπειών που βασίζονται σε μια ποικιλία κυττάρων του ανοσοποιητικού για τη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος καρκίνων, ιδιαίτερα των συμπαγών όγκων.

Επιτάχυνση της ανάπτυξης θεραπειών με κύτταρα Τ

Η ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας με κύτταρα Τ είναι μια μακρά και δαπανηρή προσπάθεια, που δυνητικά κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Μέρος της δυσκολίας είναι η αργή διαδικασία αναγνώρισης και απομόνωσης αποτελεσματικών κλωνοτύπων Τ-κυττάρων (σύνολο Τ-κυττάρων με τους ίδιους υποδοχείς) για προκλινική έρευνα από τα τρισεκατομμύρια διαθέσιμους κλωνότυπους. Ίσως είναι δυνατό να επιταχυνθεί δραματικά αυτό το στάδιο έρευνας και ανάπτυξης χρησιμοποιώντας τη νέα μικρορευστοποιητική συσκευή που σχεδιάστηκε από τον Δρ. Sam Au, λέκτορα στο Τμήμα Βιομηχανικής του Imperial με Ph.D και τον απόφοιτο Dr. Julian Ashby, και αξιολογήθηκε από συναδέλφους στο Imperial, την École Polytechnique Fédérale de Lausanne και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης. Η συσκευή μικρορευστού εργαστηρίου σε τσιπ της ομάδας έχει σχεδιαστεί για να διακρίνει και να ανακτά εξαιρετικά ισχυρά Τ-κύτταρα με έως και 100% καθαρότητα από μεικτούς πληθυσμούς Τ-κυττάρων μέσα σε 30 λεπτά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ