Ύπνος μεσημέρι: Τα οφέλη του σύντομου snooze κατά τη διάρκεια της ημέρας


Μερικές φορές, ο θόρυβος της ζωής μπορεί να μας επηρεάσει. Έτσι, μπορεί να σκεφτείτε πως το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπνάκος. Πόσο ωφέλιμη είναι όμως μια τέτοια καθημερινή συνήθεια; Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε στον υπνάκο για να μας βοηθήσει να περάσουμε τη μέρα. Μερικές φορές αυτός ο υπνάκος ακούγεται σαν μια υπέροχη ιδέα. Έχετε νιώσει όμως ποτέ πιο κουρασμένοι μετά από ένα μεσημεριανό snooze; Αποδεικνύεται ότι οι μελέτες λένε ότι μπορεί να κοιμάστε για πολλή ώρα. Ιδανικά, αν λέτε πως είστε κουρασμένοι, πρέπει πραγματικά να πάρετεέναν υπνάκο. Όμως, δεν θα πρέπει να είναι περισσότερο από 15-20 λεπτά.

Ο μεσημεριανός ύπνος μεγαλύτερος από 20 λεπτά μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Πρόκειται για κάτι που ονομάζεται αδράνεια ύπνου. Όσο περισσότερο παίρνετε έναν υπνάκο, τόσο περισσότερη αδράνεια ύπνου παλεύετε. Η αδράνεια ύπνου είναι αυτό που προκαλεί αυτό το αίσθημα αηδίας. Ορίζεται ως ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού, υπνηλίας και γνωστικής εξασθένησης, που συνήθως συμβαίνει αμέσως μετά το ξύπνημα. Το κλειδί είναι να περιορίσετε τις συνήθειες ύπνου σας σε 3 βήματα:

  • Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα
  • Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτρονικά την ώρα του ύπνου

Θέλετε να προσπαθήσετε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, καθώς αυτός είναι ο μέσος όρος. Εάν εργάζεστε επίσης σε βραδινή βάρδια, ένας υπνάκος με καφεΐνη μπορεί να καταλήξει να είναι ο νέος καλύτερος φίλος σας. Είναι σαν να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ λίγο πριν τον υπνάκο και μετά να πάρετε αυτόν τον σύντομο υπνάκο 15-20 λεπτών λίγο μετά. Αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε αυτή την επιπλέον ώθηση ενέργειας που μπορεί να χρειαστείτε για να περάσετε την ημέρα. Πάνω από όλα όμως, βάλτε τον ύπνο ως προτεραιότητα. Είναι ένα κρίσιμο κομμάτι για τη συνολική υγεία και τη λειτουργικότητά σας. Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και υπάρχουν ακόμη και αυξημένος κίνδυνος άνοιας. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ενδείξεις ότι αυξάνετε τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ