Καρκίνος προστάτη: Νέα έρευνα υποστηρίζει τον προσυμπτωματικό έλεγχο βάσει κινδύνου


Τα δεδομένα από τη μεγαλύτερη μελέτη προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη στον κόσμο παρέχουν περαιτέρω στοιχεία που υποστηρίζουν την εισαγωγή ενός στοχευμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο, λένε οι ερευνητές. Το 2009, η ευρωπαϊκή τυχαιοποιημένη μελέτη προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη (ERSPC) έδειξε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη κατά 20-35%. Όμως, οι προγενέστερες και πιο συχνές διαγνώσεις που επιτρέπει ο προσυμπτωματικός έλεγχος, σημαίνει επίσης ότι οι άνδρες ζουν περισσότερο με τον καρκίνο τους – και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο αυτού στην ποιότητα ζωής τους εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η νέα ανάλυση που παρουσιάστηκε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU22) αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο περνούν περισσότερο χρόνο στο αρχικό στάδιο της νόσου χωρίς σημάδια εξέλιξης, όπου η ποιότητα ζωής είναι γνωστό ότι είναι η λιγότερο μειωμένη. Καθώς η θεραπεία που λαμβάνουν οι άνδρες είναι η ίδια, ωστόσο, οι άνδρες στους οποίους ανιχνεύθηκε ο καρκίνος στη συνήθη κλινική πρακτική βλέπουν τη νόσο τους να εξελίσσεται ταχύτερα μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, εάν η νόσος κάνει μεταστάσεις, ο αριθμός των ετών που περνούν οι άνδρες με μεταστατική νόσο είναι παρόμοιος και στις δύο ομάδες.

Οι ερευνητές, από το Ινστιτούτο Καρκίνου Erasmus MC στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Ρότερνταμ, ανέλυσαν δεδομένα από λίγο περισσότερους από 43.000 άνδρες στην ολλανδική κοόρτη του ERSPC. Η ERSPC στρατολόγησε πάνω από 180.000 άνδρες σε οκτώ χώρες τη δεκαετία του 1990, με τους μισούς τυχαιοποιημένους να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του προστάτη με τακτικές εξετάσεις PSA. Η νέα μελέτη εξέτασε πόσος χρόνος χρειάστηκε για να δουν οι άνδρες τον καρκίνο του προστάτη τους να εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια της νόσου μετά τη διάγνωση. Αυτά τα στάδια ήταν:

  • Βιοχημική υποτροπή—όταν οι άνδρες των οποίων ο καρκίνος του προστάτη έχει αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση εμφανίζουν υψηλό επίπεδο ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), υποδεικνύοντας ότι η ασθένεια έχει επανέλθει.
  • Μεταστατική νόσος – όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη σε άλλα όργανα του σώματος και έτσι δεν μπορεί να θεραπευθεί.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνδρες στους οποίους η νόσος ανιχνεύεται μέσω προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου παραμένουν κατά μέσο όρο ένα χρόνο περισσότερο χωρίς εξέλιξη. Στους άνδρες όπου η νόσος έχει προχωρήσει, εάν γίνει μεταστατική, τότε αυτό συμβαίνει κατά μέσο όρο δυόμισι χρόνια αργότερα στους άνδρες στον προσυμπτωματικό έλεγχο, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων ο καρκίνος εντοπίστηκε εκτός του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο Sebastiaan Remmers, από το Ινστιτούτο Καρκίνου Erasmus MC, είπε: “Κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια διάγνωση καρκίνου και ο προσυμπτωματικός έλεγχος σημαίνει ότι περισσότεροι άνδρες γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη, ζώντας περισσότερο με αυτή τη γνώση. Ενώ ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιάγνωση, η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί επίσης να αναβάλει -ή ακόμα και να αποφύγει- τη βλάβη που μπορεί να επιφέρει ο καρκίνος του προστάτη. Αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη οργανωμένων εξατομικευμένων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.”

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη είναι στάνταρ σε λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες ή περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας και τμημάτων της Σουηδίας. Οι περισσότερες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν εξετάζουν συστηματικά τους άνδρες για τη νόσο λόγω ανησυχιών για υπερδιάγνωση και υπερβολική θεραπεία. Οι δοκιμές PSA τείνουν να πραγματοποιούνται σε ad hoc βάση όταν οι ασθενείς επισκέπτονται τους γιατρούς τους με ανησυχίες. Η καθηγήτρια Monique Roobol, από το Ινστιτούτο Καρκίνου Erasmus MC, δήλωσε:

Η πρόοδος στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του προστάτη έχει αλλάξει την ισορροπία των κινδύνων και των οφελών που σχετίζονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο. Μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την ανίχνευση καρκίνων χαμηλού κινδύνου επαρκής διαστρωμάτωση κινδύνου. Επιπλέον, στο παρελθόν, η διάγνωση σήμαινε αυτόματα ριζική θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία, που όλα έχουν παρενέργειες. Τώρα έχουμε άλλες επιλογές για καρκίνους χαμηλού κινδύνου, όπως η ενεργή παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων των μαγνητική τομογραφία, που έχουν Δεδομένου ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώνει τη θνησιμότητα και τη μεταστατική νόσο και -όπως δείχνει η έρευνά μας- δίνει στους άνδρες περισσότερα χρόνια σε εκείνα τα στάδια της νόσου που έχουν μικρότερο αντίκτυπο, τότε τα επιχειρήματα κατά του προσυμπτωματικού ελέγχου γίνονται ξεπερασμένα .”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας, η κορυφαία αρχή στην Ευρώπη για την ουρολογική πρακτική, την έρευνα και την εκπαίδευση, ζητά ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη να αποτελέσει μέρος του νέου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Καταπολέμηση του Καρκίνου». Η EAU συνιστά μια προσέγγιση βάσει κινδύνου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, η οποία θα υπολόγιζε την κατάλληλη συχνότητα προσυμπτωματικού ελέγχου και παρακολούθηση για κάθε ασθενή με βάση παράγοντες όπως το επίπεδο PSA, το οικογενειακό ιστορικό, την εθνικότητα, τη γονιδιακή μετάλλαξη και το μέγεθος του προστάτη. Ο καθηγητής Hendrik Van Poppel, από το Katholieke Universiteit Leuven στο Βέλγιο, ο οποίος προεδρεύει του Γραφείου Πολιτικής της EAU, δήλωσε:

“Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στους άνδρες στην Ευρώπη. Η υποστήριξη αυτή θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα υπερδιάγνωσης ή υπερβολικής θεραπείας καρκίνων που αποτελούν ελάχιστη απειλή. Αλλά, το πιο σημαντικό, θα διατηρήσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και θα σώσει ζωές”. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ