Ομαδική ταύτιση: Ποια είναι η αντίληψη των ανθρώπων για τον εαυτό τους;


Ποια είναι η αντίληψη των ανθρώπων για τον εαυτό τους και πώς βλέπουν τον εαυτό τους; Επειδή οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τον εαυτό τους επηρεάζονται από το περιβάλλον που βιώνουν, κοιτάζουν έξω από τον εαυτό τους στο κοινωνικό πλαίσιο. Η ταυτότητα περιγράφεται ως μια έννοια του εαυτού, της ουσίας του εαυτού ή της γνώσης για το ποιος είμαι, ενσωματωμένη σε όρους κανόνων και εντολών που εφαρμόζονται σε κοινωνικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις θεωρίες κοινωνικής ταύτισης. Οι συμβολικοί αλληλεπιδράσεις έχουν ορίσει τη διαδικασία κατασκευής της έννοιας του εαυτού τονίζοντας τη σημασία των σχέσεων ατομικής δομής. Η αυτοσυνέχεια ορίζεται ως η αίσθηση της συνέχειας μεταξύ της ταυτότητας του παρελθόντος και του παρόντος και έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής ευημερίας.

Οι μελέτες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι η χρονική σταθερότητα της αυτοαξιολόγησης συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα θετικού αντίκτυπου και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Αντίθετα, τα συναισθήματα διάσπασης, θλίψης, ακόμη και αυτοκτονίας έχουν συνδεθεί με την έννοια του εαυτού. Η Nancy Chodorow δίνει μια ψυχολογική εξέταση της δημιουργίας ταυτότητας φύλου στο στενό κοινωνικό περιβάλλον της οικογένειας στο The Reproduction of Mothering (1999). Η ταυτότητα φύλου, σύμφωνα με τον Chodorow, είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής οικογενειακής διευθέτησης στην οποία οι γυναίκες είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών. Τα παιδιά αναπτύσσουν την ταυτότητα φύλου τους χωρίζοντας τον εαυτό τους από τους βασικούς φροντιστές τους, συχνά τις μητέρες τους.

Ο Chodorow ισχυρίζεται ότι τα άτομα αποκτούν διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες με βάση το φύλο, επειδή τα πρώτα κοινωνικά τους περιβάλλοντα αλλάζουν και γίνονται αντιληπτά διαφορετικά από τα αρσενικά και τα θηλυκά νήπια. Η έρευνά της ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην περιγραφή του πώς οι πατριαρχικές συμπεριφορές στις δυτικές κοινωνίες επηρεάζουν τις ατομικές διαδικασίες αναγνώρισης. Οι θεωρίες κοινωνικής ταύτισης έχουν διευρύνει το πεδίο της μελέτης σε διεπιστημονικούς τομείς τα τελευταία χρόνια. Διάφορες κοινωνικο-επιστημονικές έννοιες και απόψεις, όπως η συλλογική διαμαρτυρία, η πολιτική ρητορική, η διαφορετικότητα και οι πεποιθήσεις για τη δικαιολόγηση του συστήματος, περιλαμβάνονται σταδιακά ως βασικά μέρη των διαδικασιών κοινωνικής ταύτισης.

Από την άλλη πλευρά, οι θεωρίες κοινωνικής ταύτισης έχουν επικριθεί επειδή αντιμετωπίζουν τις ταυτότητες ως ατομικές κατηγορίες κατάστασης όπως η φυλή/εθνικότητα ή το φύλο. Εστιάζοντας στην ανάπτυξη συγκεκριμένων κατηγοριών κοινωνικού καθεστώτος, οι θεωρητικοί της ταύτισης μερικές φορές παραβλέπουν δομικές ανησυχίες, όπως μοναδικά ιστορικά και πολιτισμικά προηγούμενα ή τις πολιτικές προεκτάσεις των εμπειριών ταύτισης σε μια δεδομένη κοινωνία. Πολλοί κοινωνικοί θεωρητικοί προσπαθούν να συνδέσουν την κοινωνική ταυτότητα με την ψυχολογική ευημερία. Για παράδειγμα, η θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας αρχικά πρότεινε ότι η ταύτιση και η προτίμηση εντός της ομάδας οδηγούν σε αυξημένη αυτοεκτίμηση. Συνολικά, αυτές οι θεωρίες υποδηλώνουν ότι η κοινωνική ταυτότητα συνδέεται με την ψυχολογική ευεξία, που ορίζεται ως αυξημένοι θετικοί-ηδονικοί δείκτες όπως η αυτοεκτίμηση και η ικανοποίηση από τη ζωή και μειωμένοι αρνητικοί δείκτες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες.

Η άποψη της κοινωνικής ταυτότητας βοήθησε να τονιστούν οι σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ομαδική ταύτιση στη συμπεριφορά και τις νοητικές διαδικασίες των ανθρώπων, είτε σε ενήλικες είτε σε παιδιά ή εφήβους. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα άτομα που είναι μέλη οργανισμών με τους οποίους ταυτιζόμαστε είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν, να τους αρέσουν και να συνεργαστούν μαζί τους. Είναι σημαντικό ότι τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα του να ανήκεις σε μια κοινότητα ισχύουν και για την ψυχική υγεία. Η μεγαλύτερη ταύτιση με την οικογένεια, την ομάδα εργασίας και την ομάδα υποστήριξης προβλέπει υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας και χαμηλότερα επίπεδα ψυχιατρικών συμπτωμάτων που αναφέρονται από τον εαυτό τους, σύμφωνα με έρευνα (ιδιαίτερα κατάθλιψη, άγχος και στρες).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ