Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας: Ένα σύμπτωμα long Covid που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Η περίοδος ανάρρωσης από την COVID-19 διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί μερικές φορές να επιμείνουν για μήνες ή και χρόνια. Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, τα μακροχρόνια συμπτώματα COVID δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνους που είχαν μολυνθεί σοβαρά αρχικά, καθώς άτομα με ήπια συμπτώματα έχουν αναφέρει επίσης μακροχρόνια συμπτώματα COVID. Ένα από τα πολλά συμπτώματα που οι άνθρωποι συνήθως δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα είναι το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας.

Το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (PoTS) είναι ένα κοινό σύμπτωμα της μακράς COVID και σε αυτήν την πάθηση, η απλή όρθια στάση κάνει την καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα. Ο καρδιακός σας παλμός μπορεί να επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον 30 παλμούς ανά λεπτό αφού μετακινηθείτε από το καθιστό ή ξαπλωμένο στο όρθιο. Αυτό μπορεί να μην συμβεί αμέσως και να αισθανθείτε ζάλη ακόμα και 10 λεπτά μετά τη μετάβαση από το καθιστικό σε όρθιο. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους πληγέντες καθώς το σώμα τους δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη βαρύτητα. Το PoTS συμβαίνει όταν το αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματός σας αποτυγχάνει να ελέγξει τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και τον καρδιακό σας ρυθμό για να αναπληρώσει την αλλαγή στη στάση του σώματος.

Το PoTS μπορεί να ενεργοποιηθεί από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ιοί όπως ο SARS-CoV-2 ή βακτήρια φαίνεται να προκαλούν αυτή την κατάσταση πιο συχνά. Ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε PoTS και ορισμένα άτομα που ανέρρωσαν από τον COVID-19 είχαν συμπτώματα παρόμοια με το PoTS. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχύτερο καρδιακό ρυθμό με ελαφρά αύξηση της δραστηριότητας, εγκεφαλική ομίχλη, ζαλάδα, πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο και σοβαρή χρόνια κόπωση. Οποιοσδήποτε είχε COVID-19 μπορεί να πάρει PoTS, είτε είχε αρχικά ήπια είτε σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης PoTS μετά την COVID-19. Αυτά περιλαμβάνουν ιστορικό διάσεισης, ζάλης, ζαλάδας και αίσθημα παλμών πριν από τη νόσο COVID. Ένα ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στους ιστούς του σώματός σας κατά λάθος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ