Λάδι καρύδας: 7 δημιουργικοί τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα υγείας και ομορφιάς σας


Το λάδι καρύδας έχει τόσα οφέλη που ακόμα κι αν το απολαμβάνετε με μέτρο, ένα βάζο μπορεί να μην κρατήσει πολύ! Ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

  • Ως φυσική θεραπεία για να καταπραΰνει το έκζεμα: Εάν ελπίζετε να βοηθήσετε να δαμάσετε μια έξαρση του εκζέματος, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε το λάδι καρύδας. Χάρη στη φαγούρα του δέρματος, το ξύσιμο μπορεί να εισάγει βακτήρια σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus, που απαιτεί αντιβιοτικά). Από την άλλη πλευρά, η έρευνα έδειξε ότι η εφαρμογή [ελαίου καρύδας] καθημερινά στο δέρμα σας για ένα μήνα οδήγησε σε μείωση κατά 95% του σταφυλόκοκκου στο δέρμα. Το λάδι καρύδας είναι γεμάτο με λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση που καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια. Ως ενυδατική κρέμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας έναντι των λοιμώξεων.
  • Ως θεραπεία για την ακμή: Μαζί με τα πολλά άλλα οφέλη των αντιμυκητιασικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του λαδιού καρύδας, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι μια λογική επιλογή για ασθενείς με ήπιες έως μέτριες δερματικές λοιμώξεις, ειδικά ακμή vulgaris που προκαλείται από P. acnes. Ενώ το λάδι καρύδας, όπως και κάθε άλλο, είναι φαγεσωρογόνο, που σημαίνει ότι μπορεί να φράξει τους πόρους, η έρευνα έχει επίσης βρει ότι έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, μπορεί να προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να ενισχύσει τη φυσική λειτουργία του δέρματος ως φραγμό έναντι των περιβαλλοντικών βλαβών. Επομένως, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή είστε επιρρεπείς στην ακμή, συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο πριν το δοκιμάσετε.
  • Ως ενυδατική κρέμα: Εκεί που το λάδι καρύδας λάμπει είναι όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σας. Το λάδι καρύδας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό φυσικό ενυδατικό που δεν περιέχει πρόσθετο άρωμα ή άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Έρευνες διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή λαδιού καρύδας στο δέρμα δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος και ήταν εξίσου ασφαλής με άλλα έλαια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό και τη φλεγμονή και να μειώσετε τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Όταν βγαίνετε από το ντους, ζεστάνετε λίγο στα χέρια σας και τρίψτε το στα πόδια σας, στο πίσω μέρος των χεριών σας ή σε άλλα τραχιά, ξηρά σημεία.
  • Για Καλύτερη Στοματική Υγεία: Υπάρχουν κάποιοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το λάδι καρύδας θα ήταν πιθανώς ωφέλιμο για το μικροβίωμα του στόματος και τη στοματική υγεία γενικά. Τα οφέλη μπορεί να οφείλονται στο λαυρικό οξύ του ελαίου καρύδας, το οποίο έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού οδοντικών κοιλοτήτων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Journal of Traditional and Complementary Medicine. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ενώ το τράβηγμα λαδιού δεν αντικαθιστά την τακτική οδοντιατρική φροντίδα, φαίνεται να βελτιώνει τη στοματική υγιεινή όταν γίνεται σωστά και τακτικά.
  • Για την υγεία του κόλπου: Ενώ υπάρχει μικρή επιστημονική έρευνα σχετικά με τη χρήση του ελαίου καρύδας ως φυσικού λιπαντικού, χρησιμοποιείται συχνά με αυτόν τον τρόπο. Εάν χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας ως φυσικό λιπαντικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, να γνωρίζετε ότι η έρευνα έχει βρει ότι μπορεί να υποβαθμίσει τα προφυλακτικά από λατέξ, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε λιπαντικό με βάση το νερό σε αυτήν την περίπτωση. Μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν λάδι καρύδας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας, εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα βιολογικού εξευγενισμένου λαδιού καρύδας σε ένα μίνι επίθεμα πριν τον ύπνο.

  • Για την πρόληψη του ποδιού του αθλητή: Τα ίδια αντιμυκητιασικά συστατικά του λαδιού καρύδας – ειδικά το λαυρικό και το καπρυλικό οξύ – μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη άλλων μυκητιασικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ποδιού του αθλητή. Η προκαταρκτική έρευνα έχει βρει ενθαρρυντική αντιμυκητιακή δράση σε αυτές τις ενώσεις, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά μπορεί να είναι στον άνθρωπο. Ωστόσο, εάν πηγαίνετε πολύ στο γυμναστήριο και ανησυχείτε για τον κίνδυνο του ποδιού του αθλητή, τρίψτε λάδι καρύδας στα πόδια σας πριν τον ύπνο. Ως πλεονέκτημα, το να αλείψετε τα πόδια σας με λάδι καρύδας θα τα βοηθήσει να ενυδατωθούν και οι φτέρνες τείνουν να είναι επιρρεπείς σε ξηρό, σκασμένο δέρμα.
  • Ως θεραπεία μαλλιών: Όταν εφαρμόζεται πριν ή μετά το πλύσιμο, το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου βλάβης από το χτένισμα των μαλλιών σας, σημειώνει έρευνα. Σε μια μελέτη τριών ελαίων, ήταν το μόνο που βρέθηκε να μειώνει την απώλεια πρωτεΐνης τόσο για τα άθικτα όσο και για τα κατεστραμμένα μαλλιά όταν χρησιμοποιείται πριν και μετά το λούσιμο των μαλλιών. Μια πιθανή εξήγηση: Το λαυρικό οξύ στο λάδι καρύδας μπορεί εύκολα να διεισδύσει στις πρωτεΐνες των μαλλιών για να βοηθήσει στην προστασία των βλεφαρίδων σας. Απλώς χρησιμοποιήστε το λάδι με φειδώ — διαφορετικά κινδυνεύετε να φαίνεστε λιπαρά (παρόλο που η χαίτη σας θα είναι καλά ενυδατωμένη). Υπάρχει επίσης πιο πρόσφατη έρευνα ότι το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ