Λογαριασμοί ρεύματος: Στις 10 Ιουλίου τα τροχιοδεικτικά για τις νέες χρεώσεις


Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν αναμένεται να έχουν διαφορά για τους καταναλωτές, αφού αυτή πλέον θα ενσωματώνεται από τις εταιρείες παροχής ρεύματος στην τιμή της κιλοβατώρας που θα αλλάζει ανά μήνα. 

Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου και η υποχρέωση των παρόχων ρεύματος να ενημερώνουν τους πελάτες τους (με ανάρτηση στις ιστοσελίδες τους) για τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα, δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους, είναι οι μεγάλες αλλαγές με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να ανασχέσει τις ανατιμήσεις στο ρεύμα.

Οι πάροχοι ρεύματος την Κυριακή 10 Ιουλίου, θα ανακοινώσουν την τιμή για τις καταναλώσεις Αυγούστου, οι οποίες θα φανούν στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, ενώ στο τέλος Ιουλίου την τιμή για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, στα τέλη κάθε μήνα θα ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν ένα δίμηνο αργότερα.

Ωστόσο, όμε δεδομένο ότι για τον πρώτο μήνα οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν κάνει hedging για τη μείωση του κινδύνου από δυσμενείς διακυμάνσεις των τιμών και ότι η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας κινείται τελευταία κοντά στα 350 ευρώ (δηλαδή 35 λεπτά η κιλοβατώρα), εκτιμάται ότι οι τιμές ανά κιλοβατώρα που θα δούνε οι καταναλωτές θα είναι έως και 40 λεπτά υψηλότερες.

Με τέτοια αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά καλούνται να μαντεύουν την τιμή του ρεύματος για ένα δίμηνο μετά. Καθώς δεν θα μπορούννα κάνουν ασφαλή πρόβλεψη, με τόσους αστάθμητους παράγοντες, θα ενσωματώνουν τον κίνδυνο στις τιμές και έτσι ο καταναλωτής θα πληρώνει πρόσθετα!


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ