Covid-19: Κρίσιμο 10ημερο για την πορεία της πανδημίας – Πότε αναμένεται κορύφωση του νέου κύματος


Κρίσιμο χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το επόμενο 10ημερο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ καταγράφηκαν και τα πρώτα σημάδια πίεσης στο ΕΣΥ.

Όπως εκτίμησε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δέικτες της πανδημίας.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μέσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής πρότεινε τη λήψη μέτρων όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός», σημείωσε.

«Καμπανάκι» από Θωμαΐδη: Αύξηση έως 120% στο ιικό φορτίο

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται στις δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον, «4» και «5». Και τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Θωμαϊδη, «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορονοϊού και της γρίπης», υπογραμμίζοντας ότι, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα και όχι από τη μετάδοση του ιού.

Σημάδια πίεσης στο ΕΣΥ

Για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο  η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ