Αλκιβιάδης Στεφανής για ελληνοτουρκικά: Το τοπίο αλλάζει με την απόκτηση των F-35


Οι εξοπλισμοί που έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, τόσο σε αέρα όσο και στη θάλασσα, έχουν διαμορφώσει πλέον ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα, ανέφερε ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Για την τουρκική προκλητικότητα και τις στενευμένες και αποτελεσματικές κινήσεις της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα μίλησε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, τονίζοντας ότι η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε τακτικισμούς.

Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην επιλογή του να μην θέσει τις αναθεωρητικές αξιώσεις της Τουρκίας στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι εάν έκανε κάτι τέτοιο θα αποτύγχανε παταγωδώς.

Αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει ολιστικές προσπάθειες αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικό, επιχειρησιακό, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ δήλωσε ότι οι εξοπλισμοί που έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, τόσο σε αέρα όσο και στη θάλασσα, έχουν διαμορφώσει πλέον ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό με την αναβάθμιση των F-16 και την είσοδο στην εποχή των F-35, «τότε πλέον το τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό».

Τέλος στο ερώτημα εάν ανησυχεί για ένταση με την Τουρκία, απάντησε ότι μια χώρα σαν τη δική μας δεν την φοβίζει τίποτε, γιατί έχει γνώση, εμπειρία, ξέρει πώς να χειριστεί την κάθε κατάσταση και η λέξη «φόβος» είναι εκτός λεξιλογίου.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σύμφωνα με το Forbes

Το άρθρο του Forbes σημειώνει ότι και η Αθήνα ανακοίνωσε την επιστολή αίτησης για την αγορά 20 + 20 αεροσκαφών F-35, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ωστόσο ότι η διαδικασία από την παραγγελία μέχρι την παραλαβή θα είναι μακρά. Tα πρώτα από αυτά να αναμένονται μετά το 2027-28.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα εάν και οι δύο συμφωνίες εγκριθούν, τόσο της Αθήνας όσο και της Άγκυρας, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθεί να έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής αεροπορίας, καθώς η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέψουν στην Τουρκία να αγοράσει αυτά τα νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Ελληνική Αεροπορία πιθανότατα θα καταλήξει να διαθέτει έναν πιο τεχνολογικά προηγμένο στόλο μαχητικών, μέχρι το τό τέλος της δεκαετίας του 2020.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper. Οι παραδόσεις έχουν ξεκινήσει και η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να εξασφαλίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου σε ότι αφορά την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα προηγείται και θα έχει τέτοια αεροσκάφη πριν την Τουρκία.

Ακόμα – όπως αναφέρει – η Ελλάδα θα αρχίσει να παραλαμβάνει F-35 περίπου την ίδια στιγμή που η Lockheed Martin θα τελειώνει την αναβάθμιση αυτών των ελληνικών F-16, υποθέτοντας ότι μπορεί να κλείσει συμφωνία για τουλάχιστον μία μοίρα, κάτι που δεν είναι απίθανο. Το Forbes σημειώνει ότι στην παραπάνω εξίσωση δεν περιλαμβάνονται τα 24 Rafale F3R μαχητικά 4,5 γενιάς που η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να παραλαμβάνει από τη Γαλλία και είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ