Αθλητισμός: 20 λεπτά έντονης άσκησης καθημερινά κάνουν θαύματα στους εφήβους [vid]


Η έντονη άσκηση για 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για τους εφήβους να αναπτύξουν και να διατηρήσουν την καρδιοαναπνευστική τους δύναμη και ικανότητα, προτείνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics. Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αναφέρεται στο πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες παρέχουν οξυγόνο στους μύες και τα όργανα του σώματος συνολικά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους για παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, κακή ψυχική υγεία και πολλές άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 339 έφηβοι, ηλικίας 13 και 14 ετών, που συμμετείχαν για δύο χρόνια σε σχολικά προγράμματα άσκησης τα οποία επικεντρώνονταν στο τρέξιμο, φορώντας ιχνηλάτες στον καρπό τους ώστε να υπολογίζεται η ένταση της προπόνησής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι μεγιστοποιούσαν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα με 20 λεπτά έντονο τρέξιμο. Η μεγαλύτερη άσκηση δεν βελτίωσε τη φυσική τους κατάσταση. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες καλούν τους νέους να κάνουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για να μεγιστοποιήσουν τη φυσική τους κατάσταση, αλλά οι ειδικοί υγείας και φυσικής κατάστασης έχουν πει ότι πολλοί έφηβοι βρίσκουν δύσκολο να διατηρήσουν την καθημερινή χρονική τους δέσμευση.

Μόλις το ένα τέταρτο των νέων είναι σωματικά δραστήριοι για μία ώρα την ημέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως, όταν ασκούνται έντονα και όχι μέτρια (τρέξιμο, για παράδειγμα, αντί για γρήγορο περπάτημα), δεν χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι αξιολογήθηκε μόνο η καρδιοαναπνευστική ικανότητα και ότι άλλες πτυχές της υγείας των εφήβων μπορεί να ωφεληθούν από τη σωματική δραστηριότητα σε χαμηλότερη ένταση.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ