Επιδότηση παγίων δαπανών: Eπεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής – Τι άλλαξε


Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησαν σε τροποποίηση του καθεστώτος για τη στήριξη επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Συγκεκριμένα, επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής της ενίσχυσης μέσω επιδότησης παγίων δαπανών με τη μορφή έκπτωσης από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Πέραν των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, με πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής απόφασης δόθηκε πλέον το δικαίωμα έκπτωσης και από κάθε επιπρόσθετη φορολογική οφειλή, τέλος, εισφορά, πρόστιμο και χρηματικές κυρώσεις που αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον συμψηφισμό των οφειλών συνιστά να έχει λάβει χώρα η βεβαίωση αυτών από τη φορολογική διοίκηση μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.

Η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας των στοιχείων θα χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Τα ποσά θα εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και θα συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Μαΐου 2022, καθώς και με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.

Με αυτή τη διαδικασία δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν το προηγούμενο έτος να αξιοποιήσουν τα «κουπόνια» που έλαβαν, να το κάνουν για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 2022.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ