ΗΠΑ Θρησκευτικοί Ηγέτες: Εξηγούν γιατί η πίστη στον Θεό έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών


ΗΠΑ Θρησκευτικοί Ηγέτες: Οι θρησκευτικοί ηγέτες των ΗΠΑ εξηγούν γιατί η πίστη στον Θεό έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ λένε ότι η COVID το έκανε χειρότερο Η μεγαλύτερη πτώση στην πίστη στον Θεό προήλθε από άτομα ηλικίας 18-29 ετών Μια νέα δημοσκόπηση της Gallup δείχνει ότι η πίστη των Αμερικανών στον Θεό έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό.

Και τέσσερις ηγέτες της χριστιανικής πίστης δήλωσαν ότι διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των νέων που γεμίζουν τη ζωή τους με πράγματα εκτός από τον Θεό και το άγχος από τα lockdown του κορωνοϊού, έχουν συμβάλει στην παρακμή.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 81% των Αμερικανών πιστεύει στον Θεό, δηλαδή πτώση έξι μονάδων από το 2017 που αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η Gallup.

Η μεγαλύτερη πτώση στην πίστη όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες ήταν η μείωση κατά 10% σε άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό.

Ο Bart Barber, πάστορας της Πρώτης Βαπτιστικής Εκκλησίας του Farmersville στο αγροτικό Ανατολικό Τέξας και πρόεδρος της Νότιας Βαπτιστικής Σύμβασης, είπε στο Fox News Digital ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες «όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία της πίστης αλλά και πραγματικά δεν έχουν χρόνο να σταματήσει η ζωή και να συλλογιστούν οτιδήποτε πνευματικό».

«Ακόμη και μερικοί από τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί και λένε ότι πιστεύουν στον Θεό και έχουν αποδεχτεί το ευαγγέλιο, για πολλούς από αυτούς, η εκκλησία, ο στοχασμός και η λατρεία έχουν στριμωχτεί από το πρόγραμμα στη ζωή τους», εξήγησε ο Μπάρμπερ.

Ο αιδεσιμότατος Lawrence R. Rast Jr., πρόεδρος του Θεολογικού Σεμιναρίου Concordia στο Fort Wayne της Ιντιάνα, και πρώην Λουθηρανός πάστορας, είπε στο Fox News Digital,

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν και να σκέφτονται τα μεγαλύτερα ερωτήματα, αλλά η έλλειψη χώρου και χρόνου αφιέρωσης οδηγεί στο χάος που βλέπουμε γύρω μας αυτή τη στιγμή».

Οι νέοι είναι το δημογραφικό στοιχείο για το οποίο ο καθολικός επίσκοπος Ρόμπερτ Μπάρον, ορισμένος επίσκοπος της Επισκοπής Γουινόνα-Ρότσεστερ και ιδρυτής του Word on Fire, “ανησυχεί περισσότερο” επειδή έχουν “κληρονομήσει την εξασθένιση της θρησκευτικής πρακτικής” που επικρατεί στην κοινωνία.  “Όταν ήμουν παιδί, οι γονείς μου θεωρούσαν δεδομένο ότι θα μας έφερναν στη λειτουργία, θα μας δίδασκαν τους τρόπους προσευχής, θα μας μάθαιναν για τους αγίους.

Απλώς μας βύθισαν σε αυτόν τον κόσμο”, θυμάται ο Barron.

“Λοιπόν, όταν δεν βυθίζεις τους ανθρώπους σε αυτόν τον κόσμο, λες πράγματα όπως: “Α, εξαρτάται από εσάς, αποφασίζετε τι θέλετε να κάνετε όταν είστε 16 ετών”. Τα χάνετε όλα αυτά. Και μετά εκπλήσσεστε που οι νέοι παρασύρονται και έχουν χάσει την αίσθηση του σκοπού και του νοήματος».

Ο Επίσκοπος Thomas J. Bickerton, πρόεδρος του Συμβουλίου Επισκόπων της Ενωμένης Μεθοδιστικής Εκκλησίας, είπε στο Fox News Digital ότι, κατά κάποιο τρόπο, η δημοσκόπηση δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή οι εκκλησίες έχουν χάσει πολλές γενιές ενοριτών επειδή δεν «ανατρέφουν» νέους στην πίστη. “Μας λείπουν δύο ή τρεις γενιές ανθρώπων που δεν είναι βυθισμένοι στον ρυθμό ή τη λειτουργία της εκκλησίας.

Δεν εμπλέκονται στις σχέσεις με την εκκλησία. Κάνουν άλλα πράγματα”, είπε ο Bickerton. «Για μένα, η εξάσκηση της πίστης μου είναι αυτό που εμβαθύνει την πίστη μου στον Θεό, και αν γενιές που δεν είναι στην εκκλησία ασκούν τον ρυθμό της λατρείας ή ασκούν την πίστη τους, δεν υπάρχει καμία έκπληξη που τώρα αμφιβάλλουν για το αν ο Θεός υπάρχει.”

Η έλλειψη οικοδόμησης σχέσεων και άσκησης των εκκλησιαστικών παραδόσεων που συνέβαλε στην πτώση της πίστης στον Θεό επιδεινώθηκε σοβαρά από τα lockdown λόγω του κορωνοϊού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν οι ηγέτες της πίστης. «Έχω μιλήσει με πολλούς νέους που λένε, «Ξέρεις, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του φαινομένου της COVID, έχω αρχίσει να αμφιβάλλω αν υπάρχει Θεός ή ποια είναι η σχέση μου με τον Θεό», είπε ο Bickerton, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι τον πλησιάζουν με ερωτήσεις σχετικά με τον αγώνα για να διατηρήσουν την πίστη τους, είναι ένα «καθημερινό φαινόμενο».

«Δεν μπορείς να υποτιμήσεις τη δύναμη των σχέσεων», πρόσθεσε ο Bickerton.

«Έτσι, νομίζω ότι η απομόνωση έχει γεννήσει αυτή την αίσθηση αμφιβολίας».

Ο Μπάρμπερ εξιστόρησε μια κατάσταση κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID που του “κίνησε τη βελόνα” όταν μια γιαγιά στην εκκλησία του τον παρότρυνε να ανοίξει ξανά το ιερό επειδή ο γιος της πάλευε με κατάθλιψη αφού έχασε τον πατέρα του και βρισκόταν σε “κακή θέση” ψυχικά και συναισθηματικά χωρίς πρόσβαση στη λατρεία.

«Την COVID, όταν τη ρίχνεις μέσα, οι άνθρωποι απομονώνονται ακόμη περισσότερο και οι άνθρωποι απομακρύνονται επίσης από την εκκλησία», είπε ο Μπάρμπερ.

“Η COVID επιτάχυνε αυτά τα πράγματα που ήταν ήδη τάσεις πριν από αυτή.”

Μια μελέτη που διεξήχθη από τη συντηρητική δεξαμενή σκέψης Just Facts κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στρες και το άγχος που προκαλούνται από τα lockdown για τον κορωνοϊό θα καταστρέψουν επτά φορές περισσότερα χρόνια ζωής από όσα σώζουν τα lockdown και αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν αισθητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Το βλέπετε σχεδόν σε κάθε επίπεδο όπου, αν δεν υπάρχει η ευκαιρία για δέσμευση με την κοινότητα ή εάν υπάρχει μια σκόπιμη απόρριψη της δέσμευσης με την κοινότητα.

Όποια μορφή κι αν πάρει, οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είπε ο Ραστ.

“Τόσο υψηλότερα περιστατικά αυτοτραυματισμού, υψηλότερα περιστατικά αυτοκτονίας, πραγματικά προβλήματα ψυχικής ευεξίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, και πώς τα αντιμετωπίζετε; Λοιπόν, συχνά οι άνθρωποι αυτοθεραπεύονται και έτσι έχουμε δει πραγματική αύξηση και από αυτή την άποψη».

Ο Μπάρον είπε ότι η πανδημία «είχε τεράστιο αντίκτυπο», συμπεριλαμβανομένου ενός «πολύ αρνητικού αντίκτυπου στους νέους» που έχει δει «από κοντά».

«Η θρησκευτική πρακτική, η προσευχή, η λειτουργία, η μετάβαση σε μια θρησκευτική λειτουργία, καθώς αυτό εξαφανίζεται, οι πεποιθήσεις θα εξασθενίσουν», είπε ο Barron.

«Πρέπει να ενσαρκωθούν, πρέπει να εξασκηθούν». Πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες που μίλησαν με το Fox News Digital κατηγόρησαν τις ίδιες τις εκκλησίες για την φθίνουσα πίστη στον Θεό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Barron είπε στο Fox News Digital ότι οι εκκλησίες έχουν κάποια ευθύνη επειδή έχουν σταματήσει να «προκαλούν» τους νέους. «Προσπαθούμε να κάνουμε τη θρησκεία πολύ φιλική προς τον χρήστη», είπε ο Barron. “Προσπαθούμε να το κάνουμε πολύ βολικό με τον πολιτισμό. Όχι. Μιλάμε για την αρχαία παράδοση, η οποία μυεί τους ανθρώπους στο μυστήριο της ζωής, του μονοπατιού και του νοήματος εδώ και χιλιετίες.

«Και αν απλώς υιοθετήσουμε τη στάση χειραψίας και τη συγγνώμη, τότε απλώς υποχωρούμε στην κουλτούρα, και οι νέοι θα πουν, «στο καλό με σένα», και θα το βρουν απίθανο και χωρίς ενδιαφέρον. Σταμάτα να υποτιμάς την πίστη».

Ο Ραστ είπε στο Fox News Digital ότι πιστεύει πως διάφορα σκάνδαλα σε εκκλησίες σε όλη τη χώρα έχουν συμβάλει στο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από την πίστη τους.

«Νομίζω ότι έχει δώσει σε οποιονδήποτε αριθμό ανθρώπων την άδεια στον εαυτό τους να πουν: «Αν αυτό είναι το θέμα της εκκλησίας, αν αυτό είναι το θέμα του Χριστιανισμού, εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα της πίστης στον Θεό, τότε ποιος το χρειάζεται;”

Ο Μπίκερτον είπε ότι οι νέοι στην εκκλησία έχουν απογοητευτεί επειδή δεν βλέπουν αυτό που ακούνε στην εκκλησία την Κυριακή να ασκείται τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι η αντικατάσταση του Θεού με άλλα πράγματα είναι σίγουρη, αλλά πιστεύω επίσης ότι η εκκλησία φταίει σε αυτό το σημείο, επειδή η νεότερη γενιά λέει ότι έχει κουραστεί από αυτά που ακούει την Κυριακή, τα οποία δεν είναι αυτά που βιώνει τη Δευτέρα από τους ανθρώπους που κάθονται στο στασίδι», εξήγησε ο Μπίκερτον.

“Το να ζούμε από την πίστη μας δεν είναι απλώς ένα ταξίδι σε μια τελετή λατρείας, είναι μια συνάντηση στον κόσμο.

Και η νεότερη γενιά θέλει να δει πώς βιώνεται η πίστη στον πολιτισμό.

Και όταν δεν το βλέπει, όταν υπάρχει ασυνέπεια από την εκκλησία, ρίχνεται μεγάλη αμφιβολία μέσα της για το αν έχει πραγματικά σημασία αυτή η πίστη.

Ενώ η δημοσκόπηση του Gallup προκαλεί ανησυχία μεταξύ των εκκλησιαστικών ηγετών, ορισμένοι από τους θρησκευτικούς ηγέτες που μίλησαν στο Fox News Digital εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του Rast. Επισήμανε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν στον Θεό στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Όταν κοιτάξετε πιο μακριά, το πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη και με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup που δείχνει ότι λίγο περισσότερο από το 80% των Αμερικανών πιστεύουν στον Θεό, αυτός είναι πραγματικά ένας εντυπωσιακός αριθμός συγκριτικά με τον υπόλοιπο δυτικό πολιτισμό». Ο Μπάρμπερ εξήγησε ότι η αισιοδοξία του για το μέλλον προέρχεται από τη μελέτη της ιστορίας και την πεποίθησή του ότι ο αθεϊσμός δεν παρέχει τις απαντήσεις που αναζητούν οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την πίστη.

«Υπήρξαν πολλές φορές στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού όπου οι κοινωνίες έχουν απογοητευτεί από την ιδέα της θρησκείας γενικά ή του Χριστιανισμού ειδικότερα και έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα του Θεού ή από την άσκηση μιας πίστης», είπε ο Barber.

«Αλλά με ενθαρρύνει το γεγονός ότι, μετά από τέτοιες στιγμές, επανειλημμένα, ξανά και ξανά, σε κύκλους της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν αυξηθεί ως απογοητευμένοι με τη ζωή χωρίς Θεό, επειδή υπάρχουν βαθιά ερωτήματα στη ζωή για τα οποία ο αθεϊσμός απλώς δεν παρέχει καλές απαντήσεις.

«Οπότε παραμένω αισιόδοξος», πρόσθεσε ο Μπάρμπερ.

«Είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος και βραχυπρόθεσμα ρεαλιστής για την κατάσταση όσον αφορά τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πίστη τους αυτήν τη στιγμή».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ