Αλτσχάιμερ: Αλλαγές στον εγκέφαλο συνδέουν την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας


Οι γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες υπερεντάσεις λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, ανακάλυψαν ερευνητές. Αυτές είναι μικροσκοπικές βλάβες που παρατηρούνται σε σαρώσεις εγκεφάλου που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της νόσου του Αλτσχάιμερ και προβλημάτων με τη σκέψη και τη μνήμη.

«Σε μικρότερη ηλικία, κατά μέσο όρο, δεν υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, [αλλά] οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες από αυτές τις ανωμαλίες από τους άνδρες παρόμοιας ηλικίας και αυτό το χάσμα εμφανίζεται γύρω από την εμμηνόπαυση και διευρύνεται στη συνέχεια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Monique Breteler, διευθύντρια επιστημών υγείας πληθυσμού στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων στη Βόννη της Γερμανίας. Τα νέα ευρήματα δείχνουν την εμμηνόπαυση ως σημαντικό σημείο καμπής, σημειώνει.

«Είτε είναι η ίδια η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης [και η σχετική αλλαγή στα επίπεδα ορμονών], ή μάλλον, ότι η εμμηνόπαυση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα και σηματοδοτεί [άλλους] υποκείμενους μηχανισμούς, μένει να διερευνηθεί», είπε η Breteler. Η μελέτη περιελάμβανε 3.410 άτομα ηλικίας 54 ετών, κατά μέσο όρο. Το 58% ήταν γυναίκες και το 59% αυτών των γυναικών ήταν μετεμμηνοπαυσιακές. Το 35% όλων των συμμετεχόντων είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και για τους μισούς, η υψηλή αρτηριακή τους πίεση δεν ήταν υπό έλεγχο. Οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα της υπερέντασης της λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους με βάση αυτές τις εικόνες.

Δεν υπήρχαν διαφορές στη μέση ποσότητα υπερέντασης της λευκής ουσίας που παρατηρήθηκε μεταξύ προεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ανδρών παρόμοιας ηλικίας. Αλλά οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερες υπερεντάσεις λευκής ουσίας από τους άνδρες και η αύξηση σε αυτούς τους βιοδείκτες του εγκεφάλου επιταχύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό μετά την εμμηνόπαυση, έδειξε η μελέτη. Επιπλέον, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν επίσης περισσότερες υπερεντάσεις λευκής ουσίας από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρόμοιας ηλικίας.

 

Οι γυναίκες με ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν επίσης υψηλότερες ποσότητες αυτού του βιοδείκτη του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους άνδρες, και αυτό δεν είχε σχέση με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, διαπίστωσε η μελέτη. Δεν υπήρχαν διαφορές στην υπερένταση της λευκής ουσίας μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών και προεμμηνοπαυσιακών γυναικών που χρησιμοποιούν ορμονοθεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μπορεί να μην έχει προστατευτική επίδραση στον γερασμένο εγκέφαλο, σημείωσε η Breteler.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 29 Ιουνίου στο περιοδικό Neurology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ