ΝΑΤΟ: Οι χώρες μέλη υπέγραψαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας


Οι 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα (5/7) τα πρωτόκολλα ένταξης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Οι 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στέλνοντας τα στη συνέχεια στις πρωτεύουσες της συμμαχίας για νομοθετικές εγκρίσεις. Η κίνηση αυξάνει περαιτέρω τη στρατηγική απομόνωση της Ρωσίας στον απόηχο της εισβολής της στη γειτονική Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, σχολίασε το Associated Press

«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Φινλανδία, για τη Σουηδία και για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι 30 πρεσβευτές και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι ενέκριναν επίσημα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ της περασμένης εβδομάδας, όταν η συμμαχία έλαβε την ιστορική απόφαση να προσκαλέσει τη γείτονα της Ρωσίας Φινλανδία και τον σκανδιναβικό εταίρο Σουηδία στη στρατιωτική λέσχη.

Παρά τη συμφωνία στη συμμαχία, η κοινοβουλευτική έγκριση στην Τουρκία θα μπορούσε ακόμα να δημιουργήσει προβλήματα μέχρι την τελική ένταξη των δύο χωρών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία εάν οι δύο χώρες δεν ικανοποιήσουν πλήρως το αίτημα της Τουρκίας να εκδώσει υπόπτους για τρομοκρατία που συνδέονται με παράνομες κουρδικές ομάδες ή το δίκτυο του εξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Είπε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να αρνηθεί να επικυρώσει τη συμφωνία. Είναι μια ισχυρή απειλή, δεδομένου ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί επίσημα και από τα 30 κράτη μέλη, κάτι που δίνει σε καθε ένα δικαίωμα βέτο

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν περίμενε καμία αλλαγή. «Υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Και κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ. Βρήκαμε κοινό έδαφος». Κάθε έθνος της συμμαχίας έχει διαφορετικές νομοθετικές προκλήσεις και διαδικασίες να αντιμετωπίσει, και θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετοί ακόμη μήνες για να γίνουν επίσημα μέλη των δύο.

«Ανυπομονώ για μια ταχεία διαδικασία επικύρωσης», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε στη διαδικασία επείγον χαρακτήρα. Θα ενσωματώσει τα δύο έθνη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία και θα δώσει στο ΝΑΤΟ μεγαλύτερη επιρροή, ειδικά ενόψει της στρατιωτικής απειλής της Μόσχας.

«Θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί και ο λαός μας θα είναι ακόμα πιο ασφαλής καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η υπογραφή της Τρίτης φέρνει και τα δύο έθνη ακόμη πιο κοντά στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ως στενοί συνεργάτες, συμμετείχαν ήδη σε κάποιες συναντήσεις που αφορούσαν θέματα που τους επηρέαζαν άμεσα. Ως επίσημοι προσκεκλημένοι, μπορούν να παρευρεθούν σε όλες τις συνεδριάσεις των πρεσβευτών, ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη δικαίωμα ψήφου.

Πηγή: Αssociated Press



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ