Κίνα: Κατασκευαστές ακινήτων δέχονται αγροτικά προϊόντα με αντάλλαγμα…σπίτια


Κίνα: Κατασκευαστές ακινήτων δέχονται πλέον φαγητό ως πληρωμή για τα σπίτια τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν αγοραστές.

Εταιρείες διαφημίζουν συμφωνίες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προϊόντα, ανάμεσά τους…ροδάκινα, καρπούζια και σκόρδα ως προκαταβολές για νέα σπίτια. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις ασυνήθιστες προσφορές φέρεται να έχουν πλέον αποσυρθεί.

Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν για 11 συνεχόμενους μήνες, ενώ αυτή την εβδομάδα ένας μεγάλος προγραμματιστής αθέτησε τα χρέη του. Την περασμένη εβδομάδα, μια εταιρεία ακινήτων στην ανατολική πόλη Wuxi δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση ροδάκινων για να αντισταθμίσει έως και 28 χιλιάδες δολάρια σε προκαταβολές για τα σπίτια.

Οι δαπάνες και η απασχόληση στην Κίνα δέχθηκαν πλήγμα εν μέσω lockdown. Ένας άλλος κατασκευαστής στο κοντινό Nanjing είπε ότι θα δεχόταν έως και 5.000 κιλά καρπούζι από αγρότες. Εκτίμησε τα προϊόντα στα 100.000 κινεζικά γιουάν, τιμή πολλαπλάσια από αυτό που θα κόστιζε στις τοπικές αγορές. Ωστόσο, η προσφορά που επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή έχει ανασταλεί, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.

«Μας είπαν να διαγράψουμε όλες τις διαφημιστικές αφίσες στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο της εταιρείας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τον Μάιο, η εταιρεία ακινήτων Central China Management πραγματοποίησε μια εκστρατεία 16 ημερών στην οποία δεχόταν… σκόρδα ως προκαταβολή για τα σπίτια στην επαρχία Qi της Κίνας, μια σημαντική περιοχή παραγωγής σκόρδου.

«Βοηθάμε τους αγρότες με αγάπη και τους διευκολύνουμε να αγοράσουν σπίτια», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο WeChat. Η εταιρεία είπε ότι είχε δεχτεί 860.000 πλεξούδες σκόρδου σε συμφωνίες που αφορούσαν 30 σπίτια. Ωστόσο, έκτοτε έχει αφαιρέσει μια διαφήμιση για μια παρόμοια συμφωνία που αφορούσε το σιτάρι, η οποία κυκλοφόρησε στο WeChat τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Οι ειδικοί είπαν ότι οι συμφωνίες είναι ένας τρόπος για να παρακάμψουν οι εταιρείες τους κανόνες των τοπικών αρχών που περιορίζουν το μέγεθος των εκπτώσεων που επιτρέπεται να προσφέρουν.

Τα επίσημα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν ότι οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά 41,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στον 11ο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Την Κυριακή, η μεγάλη κινεζική εταιρεία ανάπτυξης Shimao Group δήλωσε ότι έχασε τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου για 1 δισ. δολάρια υπεράκτιων ομολόγων που λήγουν την ίδια ημέρα.

Σε μια κατάθεση στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η εταιρεία είπε ότι είχε βιώσει «αισθητή μείωση» στις πωλήσεις με “σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον του τομέα ακινήτων στην Κίνα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και τον αντίκτυπο της Covid- 19. Εν τω μεταξύ, ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης μετά την αθέτηση των χρεών του στα τέλη του περασμένου έτους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ