Ισπανία: Τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών


Η αποδέσμευση σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις της Ισπανίας προκάλεσε εντάσεις στην ισπανική κυβέρνηση μεταξύ των σοσιαλιστών και των αριστερών εταίρων τους που ήταν αντίθετοι με την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο ΝΑΤΟ.

Φιλοξενώντας την περασμένη εβδομάδα τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Μαδρίτη δεσμεύτηκε, όπως και τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της στο 2% του ΑΕΠ.

Χωρίς να περιμένει τις τεταμένες διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό με τους πολλούς συμμάχους της στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα φάκελο 999,7 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει «όλα τα έκτακτα έξοδα» που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες.

Αυτός ο φάκελος εμπίπτει στο πλαίσιο της «δέσμευσης» του Σάντσεθ προς το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ, η Ισπανία, η οποία επενδύει το 1,03% του ΑΕΠ της στην άμυνα, είναι η προτελευταία χώρα της Συμμαχίας αναφορικά με τις στρατιωτικές δαπάνες, μπροστά από το Λουξεμβούργο.

Ο εταίρος των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση, ο ριζοσπαστικός αριστερός σχηματισμός Podemos, που είναι από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πολύ επικριτικός για την αποστολή όπλων στο Κίεβο, έδειξε κατευθείαν την αντίθεσή του στη διάθεση αυτών των κονδυλίων στον στρατό και γενικότερα, στην αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Η αρχηγός του που μετέχει στην κυβέρνηση, η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε την «επείγουσα σύγκληση» της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνώντος συνασπισμού, η οποία είναι υπεύθυνη για να επαληθεύει εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν σχηματίστηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Οι Podemos ισχυρίζονται ότι έμαθαν από τον Τύπο για την αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων για τον στρατό, κάτι που οι Σοσιαλιστές αρνούνται.

«Το να ξοδεύουμε χρήματα για όπλα για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις μιας ξένης δύναμης (σ.σ. ΗΠΑ) αντί να τα επενδύουμε σε καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη εκπαίδευση και κοινωνική προστασία δεν ανταποκρίνεται στον προϋπολογισμό που χρειάζεται η χώρα μας», τόνισε χθες η γενική γραμματέας των Podemos Ιόνε Μπελάρα.

Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα El Diario Montañés, ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες απάντησε στο Podemos σήμερα, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να φανταστεί μια πολιτική δύναμη που αντιτίθεται στην εγγύηση της ασφάλειας και της προστασίας των Ισπανών ενώ οι απειλές για την ασφάλειά μας έχουν αυξηθεί όσο ποτέ για δεκαετίες».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ