Νίγηρας: Νεκροί 6 στρατιώτες σε νέα επίθεση τζιχαντιστών


Έξι μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν και άλλα δεκαπέντε τραυματίστηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε επίθεση περίπου «πενήντα» φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικής θέσης στη Μπλαμπρέν (νοτιοανατολικά), στα σύνορα με το Τσαντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο προσωρινός απολογισμός κάνει επίσης λόγο για «δεκαεπτά νεκρούς στις τάξεις του εχθρού» και κατάσχεση «όπλων και πυρομαχικών» από μέλη μονάδων που έκαναν εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή, πρόσθεσε το υπουργείο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων της δημόσιας ραδιοφωνίας χθες βράδυ.

Δεν διευκρινίστηκε σε ποια οργάνωση ανήκαν οι δράστες. Ο Νίγηρας υφίσταται συχνά επιθέσεις από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), το οποίο προέκυψε όταν η πρώτη οργάνωση διασπάστηκε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η επίθεση έγινε «τη νύχτα της Δευτέρας 4η προς Τρίτη 5η Ιουλίου», γύρω «στη 01:00» (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), όμως «η αντίδραση (των στρατιωτών) επέτρεψε να απωθηθεί (…) και ο εχθρός να τραπεί σε φυγή».

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση σε δύο ημέρες στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, έπειτα από αυτή που αναφέρθηκε την Κυριακή στη Γκαρέν Ντογκό, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, από «στοιχεία της Μπόκο Χαράμ», που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης.

Η Μπλαμπρέν βρίσκεται στην περιφέρεια Ντίφα και γειτονεύει με το Τσαντ. Η στρατιωτική βάση της έχει γίνει αρκετές φορές στόχος «τρομοκρατών» από το 2015. Τον Μάιο του 2020, δώδεκα στρατιώτες του Νίγηρα σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε επίθεση που αποδόθηκε στην Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2019, άλλοι δώδεκα στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και οκτώ είχαν τραυματιστεί σε επίθεση στην ίδια βάση.

Όταν επισκέφθηκε στα τέλη του Ιουνίου την περιφέρεια Ντίφα, ο πρόεδρος του Νίγηρα, ο Μοαμέντ Μπαζούμ, μίλησε για «καλά αποτελέσματα», διαβεβαιώνοντας ότι «ο πόλεμος» εναντίον των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ και του ΙΚΔΑ οδεύει να «κερδηθεί».

Η περιφέρεια Ντίφα, που γειτονεύει με τη Νιγηρία και το Τσαντ, φιλοξενεί κάπου 300.000 νιγηριανούς πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες του ίδιου του Νίγηρα, που ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ωμοτήτων της Μπόκο Χαράμ και του ΙΚΔΑ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Νίγηρας είναι ταυτόχρονα με τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) στο δυτικό του τμήμα, όπου διαπράττονται συχνές και φονικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και πολιτών

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ