Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η covid εξακολουθεί να σκοτώνει εκατοντάδες Αμερικανούς κάθε μέρα


Κορωνοϊός ΗΠΑ: Παρόλο που ορισμένοι Αμερικανοί εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους από την COVID, ο ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος σήμερα όσο πέρυσι, λένε οι ειδικοί Το καλοκαίρι στην Αμερική αυτή τη στιγμή – όσον αφορά τον κορωνοϊό – σημαίνει πολλές μολύνσεις αλλά σχετικά λίγους θανάτους σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις του ιού, δήλωσαν αξιωματούχοι που επικαλείται το Associated Press. Η COVID-19 εξακολουθεί να σκοτώνει εκατοντάδες Αμερικανούς κάθε μέρα – ωστόσο ο ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ήταν το περασμένο φθινόπωρο και τον χειμώνα.

«Θα είναι ένα καλό καλοκαίρι και αξίζουμε αυτό το διάλειμμα», είπε στο AP ο Ali Mokdad, καθηγητής επιστημών μετρήσεων υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Με περισσότερους Αμερικανούς να προστατεύονται από σοβαρές ασθένειες μέσω εμβολιασμού και μόλυνσης, η COVID-19 – τουλάχιστον προς το παρόν – έχει μετατραπεί σε μια δυσάρεστη, άβολη ενόχληση για πολλούς.

«Είναι σαν να έχεις κρυολόγημα ή γρίπη», είπε πρόσφατα μια γυναίκα στη Μασαχουσέτη. Είπε επίσης, “αν το πάρω, το παίρνω – και θα το ξεπεράσω”.

Έχει διπλασιαστεί και ενισχυθεί κατά της COVID, είπε.

Ανάλογα με την τοποθεσία, πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να φορούν μάσκες όταν εισέρχονται σε παντοπωλεία ή πηγαίνουν σε άλλους δημόσιους χώρους, παρόλο που τα καταστήματα ή οι χώροι μπορεί να μην τις απαιτούν.

Πολλοί εξακολουθούν να κρύβονται σε εξωτερικούς χώρους, όταν βρίσκονται ανάμεσα σε μεγάλα πλήθη. Ορισμένα καταστήματα εξακολουθούν να απαιτούν μάσκα για να εισέλθετε. Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί δεν θέλουν καμία σχέση με τις μάσκες σε αυτό το σημείο.

Ο Δρ Νταν Κάουλ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, είπε στο AP ότι τα πράγματα «τα αισθάνεται προσεκτικά καλά αυτή τη στιγμή». «Για πρώτη φορά που μπορώ να θυμηθώ, λίγο πολύ από τότε που ξεκίνησε, δεν έχουμε ασθενείς κορωνοϊού στη ΜΕΘ», είπε. Καθώς το έθνος σηματοδοτεί την 4η Ιουλίου φέτος, ο μέσος αριθμός ημερήσιων θανάτων από COVID-19 στις ΗΠΑ κυμαίνεται γύρω στους 360. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας καλοκαιρινής ηρεμίας, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 228 ανά ημέρα στις αρχές Ιουλίου.

Αυτό παραμένει το χαμηλότερο όριο ημερήσιων θανάτων στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Σήμερα, στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, είναι εύκολο να αισθανόμαστε σύγχυση από τη μικτή εικόνα. Υπήρχαν όμως πολύ λιγότερα αναφερόμενα κρούσματα αυτή την εποχή πέρυσι — λιγότερα από 20.000 την ημέρα.

Τώρα, είναι περίπου 109.000 – και πιθανότατα υπολογίστηκαν, καθώς οι δοκιμές που γίνονται στο σπίτι δεν αναφέρονται τακτικά.

Σήμερα, στο τρίτο έτος της πανδημίας, είναι εύκολο να αισθανόμαστε σύγχυση από τη μικτή εικόνα:

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είναι όλο και πιο πιθανές, ανέφερε το AP, και ένα σημαντικό μερίδιο όσων έχουν μολυνθεί θα αντιμετωπίσουν τα παρατεταμένα συμπτώματα αυτού που έχει γίνει γνωστό ως μακρά COVID -19.

Ωστόσο, πολλές ανησυχίες έχουν πλέον χαλαρώσει. «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο που το ανοσοποιητικό σύστημα όλων έχει δει είτε τον ιό είτε το εμβόλιο δύο ή τρεις φορές μέχρι τώρα», είπε στο AP ο Δρ Ντέιβιντ Ντάουντι, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν όλο και λιγότερο κατά μέσο όρο», είπε ο Ντάουντι.

Έως και 8 στους 10 ανθρώπους στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί τουλάχιστον μία φορά, σύμφωνα με ένα μοντέλο με επιρροή, επεσήμανε το AP.

Οι μεγάλες διαφορές χωρίζουν τη γρίπη από το COVID-19.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνεχίζουν να εκπλήσσονται από τη συμπεριφορά του κορωνοϊού.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν θα εγκατασταθεί σε ένα εποχιακό μοτίβο που μοιάζει με γρίπη.

Το περασμένο καλοκαίρι – όταν οι εμβολιασμοί έγιναν ευρέως διαθέσιμοι στις ΗΠΑ – οι ΗΠΑ έπρεπε να υποφέρουν από το κύμα δέλτα και στη συνέχεια το όμικρον, το οποίο κορυφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αφαίρεσε τις ζωές 2.600 Αμερικανών την ημέρα, ανέφερε το AP.

Οι ταχέως διαδεδομένοι υποτύποι BA.4 και BA.5 omicron μπορεί επίσης να συμβάλουν σε μια αλλαγή στους αριθμούς θανάτων, είπαν οι ειδικοί.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι πιθανό να προκύψει μια νέα παραλλαγή και να είναι ικανή να ξεφύγει από τη συσσωρευμένη ανοσία του πληθυσμού.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε πολλές πολιτείες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους είναι πιθανό να δουν τους θανάτους να μειώνονται ελαφρά, δήλωσε ο Nicholas Reich, ο οποίος συγκεντρώνει τις προβλέψεις για τον κορωνοϊό για την Covid-19 από τον Κόμβος Πρόβλεψης Forecast Hub σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψη (CDC).

“Έχουμε δει τις νοσηλείες για την COVID να αυξάνονται σε περίπου 5.000 νέες εισαγωγές κάθε μέρα από λίγο πάνω από 1.000 στις αρχές Απριλίου.

Όμως, οι θάνατοι λόγω της COVID αυξήθηκαν ελαφρώς την ίδια χρονική περίοδο”, δήλωσε ο Ράιχ, καθηγητής βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από COVID-19 σε σύγκριση με άτομα με τουλάχιστον μια κύρια σειρά εμβολιασμών, εκτιμά το CDC με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα από τον Απρίλιο.

Αυτό το καλοκαίρι, σκεφτείτε τη δική σας ευπάθεια και των γύρω σας, ειδικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς ο ιός εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, είπε ο Ντάουντι του Χόπκινς.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που κινδυνεύουν πολύ», είπε.

Πολλοί εμβολιασμένοι Αμερικανοί, ωστόσο, αποφεύγουν ένα ακόμη αναμνηστικό. «Έχω κάνει διπλό εμβόλιο και έχω ανανεωθεί μία φορά», είπε ένας Νεοϋορκέζος στο Fox News Digital. “Αρκεί. Όχι άλλα ενισχυτικά για μένα.” Επεσήμανε επίσης ότι κατά την «πολιτική» του άποψη (δεν είναι γιατρός), είναι πολύ πιθανό όσοι χάνονται σήμερα από την COVID να είχαν προϋπάρχουσες καταστάσεις ή άλλες επιπλοκές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ