Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινά η δεύτερη συνεδρίαση – Σε ποια αιτήματα θα απαντήσει το δικαστήριο


Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου συνεχίζεται σήμερα το πρωί η δεύτερη συνεδρίαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο αναμένεται να προχωρήσει στο διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης σε κατηγορούμενους που δεν εμφανίστηκαν χωρίς δικηγόρο, αλλά και στη νομιμοποίηση της παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας. Ωστόσο, το δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει και στο αίτημα που υποβλήθηκε από την υπεράσπιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, η οποία ζήτησε αναβολή προβάλλοντας σοβαρούς λόγους υγείας του κεντρικού πρωταγωνιστή της υπόθεσης, ο οποίος έχει καταδικαστεί με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης σε κάθειρξη 13,5 ετών.

Στην πρώτη συνεδρίαση, εμφανίστηκε ως «άγγελος» ο δικηγόρος Δημήτρης Παπαδέλλης, και ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος ασθένησε βαριά από Covid-19, βρέθηκε στη ΜΕΘ και πλέον είναι σε μονάδα αποκατάστασης. Κατά τον ίδιο, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αδυνατεί να παρακολουθήσει τη δίκη, αλλά και πως δεν έχει καταφέρει να μελετήσει την πρωτόδικη απόφαση. «Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση δεν ξέρει γιατί δικάζεται!», ανάφερε ο κ. Παπαδέλλης στο δικαστήριο.

Οι δικαστές θα κληθούν να απαντήσουν και σε αιτήματα αναστολής της ποινής που υποβλήθηκαν από αρκετούς κατηγορουμένους στο δικαστήριο. «Είμαι εκλεγμένος ευρωβουλευτής με την ψήφο 120.000 ψηφοφόρων. Δε προσπάθησα ποτέ να φύγω, ούτε να αποφύγω τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής που δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος να διαπράξει νέες πράξεις δεν μπορεί να λάβει αναστολή της ποινής. Αν δε δικαιούμαι εγώ, δεν δικαιούται κανένας πολίτης. Γνωστοποιούσα πάντα τη διεύθυνσή μου στις Βρυξέλλες. Έχω πάθει μεγάλη οικονομική ζημιά, μου έχουν κόψει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού. Και αφήστε εμένα, κινδυνεύουν 5 στενοί συνεργάτες μου» είπε στο δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός.

Το μεγαλοστέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης περιέγραψε ότι προέβη και σε απεργία πείνας προκειμένου να ξεκινήσει η δίκη. «Θα ήθελα να σας πω ότι πριν λίγους μήνες πεπεισμένος για την αθωότητα μου προέβη σε απεργία πείνας η οποία είχε κάποιες συνέπειες στην υγεία μου, προκειμένου να γίνει το εφετείο. Αν καθυστερήσει η δίκη εγώ στο μεταξύ θα έχω εκτίσει όλη μου την ποινή. Θα ήθελα να μου δώσετε τη δυνατότητα να εκτελέσω τα καθήκοντα μου ως ευρωβουλευτής. Έξι μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση θα μπορούσα να είχα φύγει και να μη με βρίσκει κανείς».

Ανάλογα αιτήματα υπέβαλλαν και ο πυρηνάρχης του Περάματος Αναστάσιος Πανταζής, ο Ελπιδοφόρος Καλαρύτης και ο Γιώργος Σταμπέλος επικαλούμενοι ανεπανόρθωτη βλάβη από την παραμονή τους στη φυλακή με την εισαγγελέα να ζητά την απόρριψη τους και το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να απαντήσει σημερινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται, ότι στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν 54 κατηγορούμενοι, με τους 50 εξ αυτών να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Οι μάρτυρες κατηγορίας φτάνουν τους 146, ενώ πρώτοι στον κατάλογο είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και Μάγδα, οι οποίοι θα δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ