Σαουδική Αραβία Μέκκα: Οι επιχειρήσεις βλέπουν την έκρηξη του Χατζ να τερματίζει την πανδημική ύφεση

Σαουδική Αραβία Μέκκα: Μουσουλμάνοι προσκυνητές ψωνίζουν στην ιερή πόλη της Μέκκας — μέρος μιας αναζωπύρωσης των επιχειρήσεων που έχει ενθουσιάσει τους ντόπιους εμπόρους «Η επιχείρηση επέστρεψε», αναφωνεί ο Abdullah Mekhlafi στο κατάστημα όπου πουλά χαλάκια προσευχής στην πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, η οποία προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη εισροή προσκυνητών Χατζ από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Δύο χρόνια δραστικών περιορισμών στον αριθμό των προσκυνητών που μπορούσαν να κάνουν το Χατζ άδειασαν καταστήματα και ξενοδοχεία σε όλη τη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Αλλά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ελπίζουν σε γρήγορη ανάκαμψη καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην περιοχή αυτή την εβδομάδα.

«Είχαμε λίγους πελάτες (τις δύο τελευταίες περιόδους του Χατζ), αλλά σήμερα οι δουλειές επιστρέφουν, χάρη στον Θεό.

Είναι το ίδιο με πριν, και ακόμη καλύτερα», είπε ο 30χρονος Μεχλάφι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 850.000 από το εξωτερικό, θα επιτραπούν στο φετινό Χατζ, έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ που όλοι οι ικανοί μουσουλμάνοι που διαθέτουν τα μέσα καλούνται να εκτελέσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Το 2019, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στα τελετουργικά, τα οποία περιλαμβάνουν τον κύκλο της Κάαμπα στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα, τη συγκέντρωση στο όρος Αραφάτ και τον «λιθοβολισμό του διαβόλου» στη Μίνα.

Το επόμενο έτος, μετά την επικράτηση της πανδημίας, οι αλλοδαποί αποκλείστηκαν και ο συνολικός αριθμός των πιστών περιορίστηκε σε 10.000 για να σταματήσει το Χατζ από το να μετατραπεί σε παγκόσμιο σούπερ-διαδότη.

Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 60.000 πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και κατοίκους της Σαουδικής Αραβίας το 2021.

Αποκατάσταση της παλιάς δόξας

Το Χατζ, το οποίο κοστίζει τουλάχιστον 5.000 $ ανά άτομο, και τα προσκυνήματα umrah που πραγματοποιούνται άλλες εποχές του χρόνου είναι συνήθως σημαντικά έσοδα για τη Σαουδική Αραβία, ειδικά τον τουριστικό της τομέα.

Σε κανονικούς καιρούς, παράγουν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11,5 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως, διατηρώντας την οικονομία στη Μέκκα.

Η πόλη γνώρισε μια κατασκευαστική έκρηξη τα τελευταία χρόνια που έφερε νέα εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες και πολυτελή ξενοδοχεία – από τα οποία μερικά προσφέρουν εκπληκτική θέα στην ιερή Κάαμπα, τη μεγάλη μαύρη κυβική κατασκευή στο κέντρο του Μεγάλου Τζαμιού προς την οποία προσεύχονται όλοι οι μουσουλμάνοι. Ωστόσο, αυτά τα έργα στερήθηκαν την πείνα για πελάτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους επευφημήθηκαν από σκηνές που ήδη εκτυλίσσονταν στη Μέκκα τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του Χατζ.

Οι προσκυνητές με λευκές ρόμπες συρρέουν σε καταστήματα με σουβενίρ και κουρεία σε όλη την πόλη των δύο εκατομμυρίων.

Και το κεντρικό εμπορικό κέντρο κοντά στο Μεγάλο Τζαμί, όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία, έσφυζε ξανά από προσκυνητές, πολύ μακριά από ένα χρόνο πριν, όταν η περιοχή έμοιαζε σχεδόν εγκαταλειμμένη.

Ο Amin, ιδιοκτήτης καταστήματος αρωμάτων, ήταν θετικός για τις προοπτικές του, λέγοντας στο AFP ότι οι απώλειές του θα μπορούσαν να ανακτηθούν φέτος. «Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του φετινού έτους και του παρελθόντος. Φέτος μπορούμε να δούμε πολλούς προσκυνητές που επαναφέρουν τη δόξα στο Μεγάλο Τζαμί», είπε.

«Οι απώλειες ήταν μεγάλες, αλλά τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα».

Εποχές έκρηξης

Οι αλλαγές στη Μέκκα παρακολουθούν τις πρόσφατες οικονομικές τύχες της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το βασίλειο αντιμετώπισε απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της κατάρρευσης της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία προκάλεσε μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού του φόρου προστιθέμενης αξίας και περικοπών στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Στις αρχές Μαΐου, η Σαουδική Αραβία ανέφερε τον ταχύτερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ο αυξανόμενος τομέας πετρελαίου τροφοδότησε άνοδο 9,6% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

«Ο αντίκτυπος των ζημιών τα τελευταία δύο χρόνια ήταν σημαντικός, αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε μια ανάκαμψη σε επιχειρηματικό επίπεδο και το φετινό (hajj) είναι καλά νέα», δήλωσε ο Salem Ali Shahran, διευθυντής επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στη Μέκκα.

«Οι τρέχοντες αριθμοί έχουν φτάσει στο 40 τοις εκατό των επιπέδων του 2019. Ελπίζουμε σε μεγαλύτερους αριθμούς τα επόμενα χρόνια».

Το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,6% το 2022, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του, έναν βασικό πυλώνα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Οράματος 2030 που προωθείται από τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto κυβερνήτη.

Ο τουρισμός είναι ένα κρίσιμο συστατικό αυτού του σχεδίου, καθιστώντας ένα ακμάζον Χατζ ακόμη πιο σημαντικό.

Ο τρέχων στόχος είναι η Σαουδική Αραβία να τριπλασιάσει τον ξένο τουρισμό φέτος καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας, είπε ο Ahmed Al Khateeb, υπουργός Τουρισμού, στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα.

Από τα 100 εκατομμύρια ξένους και εγχώριους τουρίστες που στοχεύουν για το 2030, τα 30 εκατομμύρια αναμένεται να πραγματοποιήσουν θρησκευτικά ταξίδια, κυρίως στη Μέκκα και τη Μεδίνα, τους δύο πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ