Αντηλιακό: Βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος


Αντηλιακό: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο

Το αντηλιακό έχει πολλά κρυφά οφέλη. Μην καείτε αυτό το καλοκαίρι. Καθώς πολλοί Αμερικανοί απολαμβάνουν το καλοκαίρι έξω στον καυτό ήλιο, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV), αλλά ποιο να διαλέξετε; «Η αναζήτηση σκιάς, η χρήση προστατευτικού ρουχισμού – όπως ένα ελαφρύ και μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV – και η χρήση αντηλιακού είναι όλες σημαντικές συμπεριφορές για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος», σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

“Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του.

Το αντηλιακό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος, όπως οι ρυτίδες και οι κηλίδες ηλικίας, που προκαλούνται από υπερβολική απροστάτευτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.”

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά αντηλιακό με προστασία ευρέος φάσματος που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο και να είναι επίσης ανθεκτικό στο νερό.

Το “SPF” σημαίνει αντηλιακός παράγοντας, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο αριθμός σχετίζεται με τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο, αλλά αυτό δεν είναι σωστό, δήλωσε ο Δρ Ντάρελ Ρίγκελ, κλινικός καθηγητής δερματολογίας στο Mount Sinai Icahn School of Medicine και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

«Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι, εάν κανονικά παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα σε μία ώρα, τότε ένα αντηλιακό SPF 15 τους επιτρέπει να παραμείνουν στον ήλιο 15 ώρες (δηλαδή 15 φορές περισσότερο) χωρίς ηλιακό έγκαυμα. Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί ο δείκτης προστασίας δεν σχετίζεται άμεσα με τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο, αλλά με το ποσό της ηλιακής έκθεσης», ανέφερε η Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).

Ο αριθμός SPF λέει πόσο χρόνο θα χρειαστεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου για να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό (σύμφωνα με τις οδηγίες) σε σύγκριση με τον χρόνο χωρίς αντηλιακό, είπε ο Rigel.

«Επειδή οι τιμές SPF καθορίζονται από μια δοκιμή που μετρά την προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από την ακτινοβολία UVB, οι τιμές SPF υποδεικνύουν μόνο την προστασία UVB ενός αντηλιακού», ανέφερε η FDA.

Το Rigel ενθαρρύνει SPF 50 ή υψηλότερο, επειδή πολλοί άνθρωποι βάζουν μόνο το 25-50% της απαιτούμενης ποσότητας αντηλιακού για να φτάσουν την ποσότητα SPF στην ετικέτα, επομένως εάν εφαρμόζουν SPF 15 ή SPF 30, μπορεί να λαμβάνουν λιγότερη προστασία από την αναμενόμενη.  Συνιστά την εφαρμογή αντηλιακού σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα, προσέχοντας ιδιαίτερα να μην ξεχνάτε τη μύτη καθώς περίπου το ένα τρίτο όλων των καρκίνων του δέρματος είναι στη μύτη επειδή «κολλάει».

“Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1 ουγγιά – ή αρκετή για να γεμίσουν ένα σφηνάκι – για να καλύψει πλήρως ολόκληρο το σώμα τους.

Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε στην κορυφή των ποδιών, στον λαιμό, στα αυτιά σας και στην κορυφή του κεφαλιού σας”, είπε η AAD.

Ο Rigel είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να εφαρμόζουν ξανά αντηλιακό κάθε 90 λεπτά, αλλά η εφίδρωση ή το κολύμπι μπορεί να απαιτούν πιο συχνά διαστήματα.

Είπε στο Fox News ότι κανένα αντηλιακό δεν είναι «αδιάβροχο» γιατί όλα τα αντηλιακά θα ξεπλυθούν, αλλά τα αντηλιακά φέρουν την ένδειξη «ανθεκτικό στο νερό» ή «πολύ ανθεκτικό στο νερό».

«Οι ετικέτες πρέπει να αναφέρουν εάν το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό για 40 λεπτά ή 80 λεπτά όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε, και όλα τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν οδηγίες για το πότε πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν», ανέφερε η FDA στον ιστότοπό της.

Ο Rigel εξήγησε ότι τα “ανθεκτικά στο νερό” αντηλιακά αξιολογούνται αποτελεσματικά για 40 λεπτά ενώ τα “πολύ ανθεκτικά στο νερό” είναι αποτελεσματικά για 80 λεπτά.

Συνιστά ότι  το καλύτερο αντηλιακό για χρήση είναι αυτό που θα χρησιμοποιείτε σε τακτική βάση.

Είπε ότι περίπου το 50% των αντηλιακών πωλούνται ως σπρέι, αλλά παρόλο που καλύπτουν πιο εύκολα μεγαλύτερη επιφάνεια, λέει ότι τα σκευάσματα χωρίς σπρέι είναι συχνά πιο αποτελεσματικά επειδή μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε ποιο μέρος του δέρματος καλύπτει το σπρέι σε σύγκριση με τη λοσιόν, όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι πιο ακριβείς.

Αλλά τελικά, λέει ότι εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, ενώ υπενθυμίζει ότι τα αντηλιακά από μόνα τους μπορεί να μην προστατεύουν το δέρμα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά να αποφεύγετε τις ακτίνες του ήλιου όταν είναι πιο δυνατές, που είναι συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. «Αν η σκιά σας είναι πιο κοντή από ό,τι είστε, αναζητήστε σκιά», είπε η AAD.

Οι δερματολόγοι συνιστούν επίσης να φοράτε ρούχα για να καλύπτετε το δέρμα, όπως μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV.

Και μην φοράτε αντηλιακό μόνο όταν βγαίνει ο ήλιος – εφαρμόστε αντηλιακό καθημερινά εάν πρόκειται να βρίσκεστε έξω, επειδή ο ήλιος εκπέμπει επιβλαβείς ακτίνες UV όλον το χρόνο.

«Ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, έως και το 80% των επιβλαβών ακτίνων UV του ήλιου μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα», ανέφερε η AAD.

Η Rigel προτείνει λοσιόν ψύξης που περιέχουν μενθόλη και 1% κρέμα υδροκορτιζόνης για τη θεραπεία της φλεγμονής καθώς και ασπιρίνη για τη θεραπεία τυχόν οιδήματος, ερυθρότητας ή ενόχλησης.

Και τι γίνεται αν πάθετε ηλιακό έγκαυμα; Φυσιολογικά τα επιδερμικά κύτταρα του δέρματος αναστρέφονται σε 28 ημέρες, αλλά δεν βλέπουμε την εναλλαγή του δέρματος επειδή συνήθως ξεκολλάνε στο ντους.

Αλλά όταν έχουμε ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα ανατρέπεται σε 5-7 ημέρες, επειδή τα τραυματισμένα κύτταρα του δέρματος δεν έχουν χρόνο να διαχωριστούν, με αποτέλεσμα ορατό ξεφλούδισμα του δέρματος, είπε ο Rigel.

Είπε ότι ένα ηλιακό έγκαυμα συνήθως θα επουλωθεί καλά όσο δεν υπάρχουν φουσκάλες, κάτι που είναι σημάδι εγκαύματος δεύτερου βαθμού. Ένα έγκαυμα δεύτερου βαθμού που προκαλεί φουσκάλες μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και ο αριθμός των επεισοδίων με φουσκάλες σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος αργότερα στη ζωή, είπε ο Rigel.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ