Ύπνος: Τα προβλήματα ύπνου στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη


Μια νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Psychology και με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Flinders, υποστηρίζει ότι ένας συνδυασμός βιολογίας και ψυχολογίας του ύπνου των εφήβων προδιαθέτει τους νέους να αναπτύξουν κατάθλιψη. Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Flinders Dr. Cele Richardson, λέκτορας Ψυχολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, λέει ότι ο καθυστερημένος κιρκάδιος ρυθμός, η περιορισμένη διάρκεια ύπνου και οι αρνητικές σκέψεις ενώ προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε είναι παράγοντες που συμβάλουν στο πρόβλημα.

«Οι έφηβοι είναι ο υποπληθυσμός με τον πιο χρόνιο περιορισμό ύπνου στην ανθρώπινη ανάπτυξη, τόσο στις δυτικές όσο και στις ανατολικές κοινωνίες, με δεδομένα από όλο τον κόσμο να υποδηλώνουν ότι κοιμούνται πολύ αργά και πολύ λίγο», σημειώνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός αναπτυξιακών αλλαγών στα βιολογικά συστήματα που ελέγχουν τον ύπνο και την εγρήγορση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στη ζωή των ανθρώπων παρέχουν μοναδικές οδούς στην κατάθλιψη.

«Ο πρώτος παράγοντας είναι η πιο αργή συσσώρευση υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία καθυστερεί την έναρξη του ύπνου στους μεγαλύτερους εφήβους», λέει ο Δρ Richardson. «Αν και οι έφηβοι κοιμούνται αργότερα, οι ώρες έναρξης του σχολείου είναι νωρίς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πετύχουν τις 9,3 ώρες ύπνου. Και αυτός ο περιορισμός ύπνου με τη σειρά του αυξάνει τα συμπτώματα κατάθλιψης. «Δεύτερον, η δυσκολία στον ύπνο επιδεινώνεται περαιτέρω από την καθυστέρηση του χρονισμού του κιρκάδιου ρυθμού που εμφανίζεται στην ανάπτυξη των εφήβων και η καθυστερημένη χρονομέτρηση του σωματικού ρολογιού συνδέεται σταθερά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης».

«Αυτές οι αλλαγές στον ύπνο παρέχουν την ευκαιρία για μια τρίτη οδό προς την κατάθλιψη που είναι πιο ψυχολογική – την ευκαιρία για επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη, η οποία και πάλι συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης στους εφήβους». Οι ερευνητές λένε ότι οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις ύπνου – συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με έντονο φως, της χρήσης μελατονίνης και τεχνικών γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας – θα μπορούσαν να είναι μια νέα οδός προς την ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στους νέους.

«Περαιτέρω έρευνα για το ρόλο του ύπνου στην κατάθλιψη μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις πρόληψης, ώστε να σταματήσουμε την εμφάνιση της κατάθλιψης, τουλάχιστον σε ορισμένους νέους», λέει ο Δρ Richardson, ο οποίος διεξάγει μια κλινική δοκιμή. στο UWA όπου η θεραπεία με έντονο φως θα προστεθεί σε μια κοινή θεραπεία για την κατάθλιψη για να διαπιστωθεί εάν αυτό βελτιώνει τα αποτελέσματα για τους εφήβους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ