Πότε θα μάθεις να λες «ΌΧΙ»;

Θέλεις μια ζωή, με λιγότερο στρες, πιο πολύ ενέργεια και ελεύθερο χρόνο; Ξεκίνα λοιπόν με το να λες ΟΧΙ!

Κάνε μια σύντομη παύση και αναρωτήσου …

… πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου αν μπορούσες να πεις ΟΧΙ όποτε ήθελες;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Γιατι λέμε συνέχεια Ναι;

Η αλήθεια είναι πολύ απλή. Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώσουμε αρεστοί και αποδεκτοί.

Όταν περνάς τη ζωή σου προσπαθώντας συνέχεια να κρατήσεις τους υπόλοιπους χαρούμενους αυτό που καταφέρνεις είναι να μένεις εσύ πίσω, να μην κάνεις όσα θες, να μην έχεις όσα αξίζεις ενώ παράλληλα φτάνεις να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που μαθαίνουν συνεχώς να σου ζητάνε, έχοντας πλέον την απαίτηση να κάνεις όλα τους τα θελήματα.

Για σκέψου, σου αξίζει κάτι τέτοιο; Θέλω να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που φοβάσαι ότι θα συμβεί αν πεις όχι.

1. Μήπως φοβάσαι ότι θα γίνεις λιγότερο αρεστός;

Λάθος. Μαθε ότι εκτιμούμε περισσότερο κάποιον που διεκδικεί τα δικαιώματά του και έχει το θάρρος της γνώμης του.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να το αντιληφθούν με αυτόν τον τρόπο είναι συνήθως αυτοί που δε χρειάζεσαι στην ζωή σου καθώς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν και να σεβαστούν τα δικαιώματα και την προσωπικότητα σου.

2. Μήπως φοβάσαι ότι θα πληγώσεις τον άλλον;

Μην πέφτεις σε αυτή τη παγίδα. Δεν μπορείς να ξέρεις το πώς νιώθει κάποιος, ή τι είναι αυτό που σκέφτεται. Αντι να προσπαθείς να εκτιμήσεις τις κρυφές σκέψεις και ευαισθησίες του αλλού, σκέψου εάν αντικειμενικά το “όχι” που λες υπαγορεύεται από τη λογική και όχι από κάποια εγωιστική σου παρόρμηση. Αυτό και μόνο θα πρέπει να σου αρκεί για να είσαι βέβαιος για την ορθότητα της στάσης σου. Μη σπαταλάς λοιπόν ενέργειες σε εικασίες και πάψε να αυτοκαταπιέζεσαι.

3. Μηπως το «όχι» σου δημιουργεί τύψεις ;

Πράγματι πολλοί άνθρωποι νιώθουν συχνά τύψεις όταν λένε όχι. Αλλά για μια στιγμή! Τύψεις είναι λογικό να νιώθουμε όταν κάνουμε κάτι κακό ή λάθος. Γιατι είναι κακό το να πεις ΟΧΙ; Αντιθέτως, κακό είναι το να τιμωρείς και να ταπεινώνεις τον εαυτό σου κάνοντας συνέχεια μόνο όσα ευχαριστούν τους άλλους και όχι εσένα!

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το «όχι» , όταν υπαγορεύεται από τη λογική είναι ένα βασικό στοιχείο διαφύλαξης της αξιοπρέπειας και του σεβασμού που οφείλουμε στον εαυτό μας.

Γι’ αυτό όταν λες NAI στους άλλους, σιγουρέψου ότι δε λες OXI στον εαυτό σου.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ρωμανός Ζησιμόπουλος PhD (c) Psychology

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here