Βρετανία: Το «πυρηνικό όπλο» που μπορεί να πυροδοτήσει ο Τζόνσον για να σωθεί


To ύστατο σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον εμπλέκει και τη βασίλισσα Ελισάβετ

Σε μεγάλη πολιτική κρίση έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες η Βρετανία μετά τις μαζικές παραιτήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος παρά το γεγονός ότι δέχεται έντονες πιέσεις, εξακολουθεί να διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν τα σενάρια για τους τρόπους που μπορεί να επιλέξει ο Τζόνσον για να διασωθεί πολιτικά στη θέση του πρωθυπουργού με το χειρότερο, αυτό που αποκαλείται «πυρηνικό όπλο», να είναι αυτό που περιλαμβάνει και εμπλοκή της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αυτό που λένε, δηλαδή, συνεργάτες του Τζόνσον είναι ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να της ζητήσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δυνάμει του Dissolution and Calling of Parliament Act που ψηφίστηκε φέτος και επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής από τη βασίλισσα «κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού».

Όπως, όμως, παρατηρούν ακόμα και βουλευτές του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον αν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφύγει σε αυτή τη λύση τότε ρισκάρει το ενδεχόμενο μεγάλης συνταγματικής κρίσης σε περίπτωση κατά την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ απορρίψει το αίτημά του.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι αν καταφύγει σε αυτή την επιλογή ρισκάρει να βάλει τη βασίλισσα Ελισάβετ σε πολύ δύσκολη θέση, όπως μεταφέρει η Sun.

«Είναι κάτι που έχει συζητηθεί αλλά θα πρόκειται για την απόλυτη τρέλα αν συμβεί αυτό» δήλωσε κυβερνητική πηγή στους Times με κυβερνητικούς βουλευτές, πάντως, να μην αποκλείουν τελείως την πιθανότητα ο Μπόρις Τζόνσον να κάνει την κίνηση αυτή.

Εντωμεταξύ στην τελευταία – μέχρι στιγμής – κίνησή του στην πολιτική σκακιέρα ο Μπόρις Τζόνσον το βράδυ της Πέμπτης απέπεμψε ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ. Πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ μετέφεραν, δε, ότι ο Τζόνσον αποκάλεσε «φίδι» τον Γκόουβ καθώς «με μεγάλη χαρά ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού».

Σύμφωνα εξάλλου με το Sky News, ο Τζόνσον και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη. Ένας σύμβουλος του Τζόνσον, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, φέρεται να είπε ότι «σίγουρα» αυτό το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές.

Το παρασκήνιο της κρίσης στη Βρετανία

Οι μαζικές παραιτήσεις υπουργών και στελεχών του Τζόνσον σχετίζονται με την κατάρρευση της οικονομίας αλλά και με το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στρίτ εν μέσω lockdown, καθώς επίσης και με το «σκάνδαλο Κρις Πίντσερ» που ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Πρόκειται για τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος που πήρε ορίστηκε υπουργός από τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ ήταν υπό έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση. Υπενθυμίζουμε ότι όντας μεθυσμένος, είχε επιχειρήσει να θωπεύσει δύο άνδρες!

Η μομφή στον πρωθυπουργό δεν γίνεται επειδή κάποιος υπουργός του συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα, αλλά επειδή αποδείχθηκε πως ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε την υπόθεση όταν τον όρισε υπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, σε τεντωμένο σκοινί ισορροπεί η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον καθώς από προχθές το βράδυ μια μακρά λίστα ανώτατων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους – πάνω από 36 άτομα (υπουργοί και υφυπουργοί) – και δυναμώνουν οι φωνές βουλευτών των Τόρις που καλούν τον συντηρητικό ηγέτη να παραιτηθεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ