Δάγκειος πυρετός: 3 κλιματικοί παράγοντες προβλέπουν τη μελλοντική δραστηριότητα των κουνουπιών


Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές που κινδυνεύουν από τον δάγκειο πυρετό, ο οποίος έχει γίνει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στη Σρι Λάνκα. Επειδή η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού έχει αποδειχθεί δύσκολη, ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών θεωρείται η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Τα μοτίβα μετάδοσης του δάγκειου πυρετού στη Σρι Λάνκα ακολουθούν στενά τις βροχοπτώσεις των μουσώνων της χώρας, με κορυφαία μετάδοση τον Ιούλιο μετά τον νοτιοδυτικό μουσώνα, ακολουθούμενη από μια μικρότερη έξαρση τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο μετά τον βορειοανατολικό μουσώνα. Η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ ορισμένων κλιματικών μεταβλητών και της ποσότητας, των προτύπων διατροφής και της διάρκειας ζωής των κουνουπιών Aedes, που μεταδίδουν τον δάγγειο πυρετό, αλλά η σχέση μεταξύ της δραστηριότητας των κουνουπιών Aedes και του κλίματος δεν είναι ακόμα καλά κατανοητή.

“Η μετάδοση του δάγκειου πυρετού αναμένεται να ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα για το κλίμα και τον καιρό για να προβλέψουμε τα εποχιακά μοτίβα των κουνουπιών, αυτή η έγκαιρη ενημέρωση θα επιτρέψει στις αρχές δημόσιας υγείας να διαχειρίζονται προληπτικά τις λειτουργίες ελέγχου των κουνουπιών”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Yesim Tozan, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο NYU School of Global Public Health.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εργασίας τους, τρεις κλιματικές μεταβλητές προέβλεπαν τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά με διαφορετικές χρονικές υστερήσεις. Περισσότερες βροχοπτώσεις – οι οποίες συχνά οδηγούσαν στο γέμισμα εξωτερικών δοχείων με νερό, δημιουργώντας χώρους αναπαραγωγής κουνουπιών – προέβλεπαν μεγαλύτερη επικράτηση των κουνουπιών μέσα στον ίδιο μήνα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες συσχετίστηκαν με αυξήσεις στα κουνούπια ένα έως δύο μήνες αργότερα. Οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών προέβλεπαν αυξήσεις στα κουνούπια με καθυστέρηση πέντε έως έξι μηνών.

«Αυτοί οι κλιματικοί παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως προγνωστικοί παράγοντες της δραστηριότητας των κουνουπιών σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και μπορεί να μας επιτρέψουν να ποσοτικοποιήσουμε τον κίνδυνο και να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις καταπολέμησης πριν εμφανιστεί επιδημία δάγκειου πυρετού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Prasad Liyanage από το Πανεπιστήμιο Umeå στη Σουηδία, ο οποίος θα ενταχθεί στο NYU School of Global Public Health αυτό το φθινόπωρο ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ