Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει αβεβαιότητα και σημαντικές προκλήσεις


Στους πυλώνες που στηρίζεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα πλαίσια συνεδρίου του Economist, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, σημαντικές προκλήσεις και καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια συνετή, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις ατζέντα οικονομικής πολιτικής, που βασίζεται στους εξής πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Παροχή εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2ος Πυλώνας: Αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία, βασισμένη κυρίως στη διεύρυνση του ΑΕΠ, με υψηλότερα φορολογικά έσοδα.

3ος Πυλώνας: Εφαρμογή μιας έξυπνης στρατηγικής έκδοσης χρέους, βασισμένη στις χαμηλές μέσες ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

4ος Πυλώνας: Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και της εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας.

5ος Πυλώνας: Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την απλοποίηση του πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων.

6ος Πυλώνας: Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως μέσα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα. Για το 2022 είπε πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών με το πρωτογενές έλλειμμα να συρρικνώνεται περαιτέρω στο 2% του ΑΕΠ και το χρέος προς το ΑΕΠ να μειώνεται κατά ακόμη – τουλάχιστον – 13 ποσοστιαίες μονάδες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ