Προσωπαγνωσία: Η σπάνια πάθηση που έχει ο Μπραντ Πιτ


Ο ηθοποιός Μπραντ Πιτ είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι πάσχει από προσωπαγνωσία, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που συνήθως αναφέρεται ως τύφλωση προσώπου. Ενώ ο 58χρονος κ. Πιτ δεν έχει ποτέ διαγνωστεί επίσημα με την πάθηση, είπε σε συνέντευξή του στο GQ ότι πάλευε για χρόνια να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των ανθρώπων. Το 2013, είπε στο Esquire ότι η αδυναμία του να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των ανθρώπων είχε γίνει τόσο σοβαρή που ήθελε συχνά να απομονωθεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της προσωπαγνωσίας;

Η πάθηση δεν σχετίζεται με απώλεια μνήμης, εξασθένηση της όρασης ή μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού.Η προσωπαγνωσία είναι μόνο τύφλωση προσώπου, όχι αχρωματοψία ή γενική εξασθένηση της όρασης, δήλωσε η Δρ Borna Bonakdarpour, νευρολόγος συμπεριφοράς στο Northwestern Medicine. Δεν είναι το ίδιο με τη λήθη. Η προσωπαγνωσία ποικίλλει σε σοβαρότητα. Μερικά άτομα με την πάθηση μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ένα οικείο πρόσωπο, όπως ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας, ενώ άλλα μπορεί να μην μπορούν καν να αναγνωρίσουν τις δικές τους αντανακλάσεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ προσώπων και αντικειμένων. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με προσωπαγνωστική μπορεί να γίνουν καταθλιπτικά λόγω της απομόνωσης και του φόβου που συνοδεύει την πάθηση. Η πλοήγηση στις βασικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με την προσωπαγνωσία μπορεί να γίνει δύσκολη και μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν την επαφή με μέλη της οικογένειας και άλλα αγαπημένα πρόσωπα από φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να τους αναγνωρίσουν ή να τους αντιμετωπίσουν σωστά.

Τι προκαλεί την προσωπαγνωστική;

Τα άτομα με προσωπαγνωσία τείνουν να εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που γεννιούνται με την πάθηση και σε αυτούς που την αποκτούν αργότερα στη ζωή τους. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η συγγενής ή η δια βίου προσοψία είναι λιγότερο συχνή, αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και ένας στους 50 ανθρώπους μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια δια βίου μορφή της πάθησης και οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες. “Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια προφανής δομική ανωμαλία” στον εγκέφαλο για όσους έχουν γεννηθεί με την πάθηση, δήλωσε ο Δρ Andrey Stojic, διευθυντής γενικής νευρολογίας στην κλινική του Κλίβελαντ. Επειδή δεν υπάρχουν σαφείς βλάβες στον εγκέφαλο σε άτομα με συγγενή προσωπαγνωστική νόσο, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι την προκαλεί. Αντίθετα, τα άτομα που αποκτούν προσωπαγνωσία αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να έχουν βλάβες στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι ή τραύματος. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αποκτήσουν την πάθηση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια ή καθώς αναπτύσσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είπε ο Δρ Μπονακντάρπουρ.

Υπάρχει θεραπεία για την προσωπαγνωσία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, είπε ο Δρ Μπονακντάρπουρ, αλλά υπάρχουν τρόποι να τη διαχειριστείς. Τα άτομα με προσωπαγνωσία συχνά εστιάζουν σε χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των μαλλιών, το στυλ βάδισης ή τις φωνές για να ξεχωρίσουν τους ανθρώπους. Οι νευρολόγοι συνήθως διαγιγνώσκουν την προσωπαγνωσία μέσω μιας σειράς εξετάσεων για να αξιολογήσουν την ικανότητα ενός ατόμου να θυμάται και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία, καθώς οι γιατροί συχνά καταβάλλουν κόπο για να βεβαιωθούν ότι η τύφλωση του προσώπου ενός ασθενούς δεν είναι σύμπτωμα μιας ευρύτερης εκφυλιστικής νευρολογικής πάθησης. Πολλοί άνθρωποι με την πάθηση, όπως ο κ. Πιτ, δεν θα καταλήξουν σε επίσημη διάγνωση. “Πολλές από τις προκλήσεις που περιγράφει, τα προβλήματα που έχει, δεν είναι ασυνήθιστες για τους ανθρώπους που το βιώνουν”, είπε ο Δρ. Stojic. “Μπορεί να είναι σχετικά εξουθενωτικό για τους ανθρώπους. Είναι δύσκολο για τους άλλους να το καταλάβουν”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ