Μπόρις Τζόνσον: Οι πρώτες αντιδράσεις για την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού


Ξεκίνησαν τα πρώτα σχόλια για την παραίτησή του Μπόρις Τζόνσον

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας, πιεζόμενος από αιτήματα των συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο και βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος.

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν αρχίσει να κάνουν ήδη οι πρώτες «αγανακτισμένες» αντιδράσεις Βρετανών και ξένων αξιωματούχων έπειτα από την ανακοίνωση της παραίτησής του.

«Αιχμηρά» ήταν τα σχόλια που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι σχετικά με την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ, είπε: «Δεν μας συμπαθεί και ούτε και εμείς τον συμπαθούμε».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα: «Ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος… Οι συμπολεμιστές του τον κατέδωσαν. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μην επιδιώκεις να καταστρέψεις τη Ρωσία… Η Ρωσία δεν μπορεί να καταστραφεί. Μπορείς να σπάσεις τα δόντια σου επιχειρώντας το- και μετά να πνιγείς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει σχετικά με την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι η στάση της όσον αφορά το αδιέξοδο για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

«Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου», είπε.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση. Χρειαζόμαστε ηρεμία και ενότητα τώρα και να συνεχίσουμε να κυβερνάμε ενώ αναζητείται ένας νέος ηγέτης».

Η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ είπε: «Είναι καλά νέα για τη χώρα ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Αλλά αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν πάντα ακατάλληλος για το αξίωμα. Ήταν υπεύθυνος για ψέματα, σκάνδαλα και απάτες σε μεγάλη κλίμακα».

Θετικός ήταν και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Τζάστιν Τόμλινσον στην απόφαση του Τζόνσον. «Η παραίτησή του ήταν αναπόφευκτη. Ως Κόμμα πρέπει γρήγορα να ενωθούμε και να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει σημασία. Ζούσε σε σοβαρές στιγμές σε πολλά μέτωπα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας Άλιστερ Τζακ αναφερόμενος στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον είπε: «Λυπάμαι που βλέπω τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτείται από πρωθυπουργός. Επέτυχε σπουδαίο έργο όσο ήταν πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Brexit, της υποστήριξης της χώρας μέσα από την Covid και παράλληλα ηγήθηκε της διεθνούς απάντησης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πιο σημαντικό είναι εργάστηκε ακούραστα για να ενισχύσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο υπουργός Επιχειρήσεων Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Κουάζι Κβάρτενγκ είπε: «Τι καταθλιπτική κατάσταση. Τόση αχρείαστη ζημιά προκλήθηκε. Χρειαζόμαστε τώρα έναν νέο Ηγέτη το συντομότερο δυνατό. Κάποιον που μπορεί να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη, να θεραπεύσει τη χώρα και να καθορίσει μια νέα, λογική και συνεπή οικονομική προσέγγιση για να βοηθήσει τις οικογένειες»

«Βασικά ανακούφιση. Και επίσης θλίψη για μια χαμένη ευκαιρία. Ένας άνδρας που καταστράφηκε από τα δικά του εκ βάθρων ελαττώματα», ανέφερε ο Ανώτερος βουλευτής των Τόρις

«Θα υπάρξει μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ανακούφισης που το χάος των τελευταίων ημερών (επί της ουσίας μηνών) θα τελειώσει, αν και η ιδέα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο φαίνεται πολύ μακριά από το ιδανικό και σίγουρα όχι βιώσιμο;», είπε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Ο Ηγέτης του κόμματος Σιν Φέιν στην Βόρεια Ιρλανδία, Μάικλ Ο’ Νιλ, ανέφερε: «Ήταν ο απόλυτος παραλογισμός ότι οι άνθρωποι εδώ ανέχονταν τον Μπόρις Τζόνσον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα πρόσωπο απόλυτης ανυποληψίας. Όποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συμφωνίες μας, ένα τέταρτο αιώνα προόδου και το κοινό μας μέλλον δεν είναι πραγματικά φίλος μας».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ