Αγία Κυριακή: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα


Η Αγία Κυριακή ήταν τέκνο της Ευσεβίας και του Δωρόθεου. Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία τον 3ο αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα στην πόλη Νικομήδεια. Είχε ελληνική καταγωγή, ήταν από εύπορη οικογένεια και οι γονείς της από πολύ νωρίς θέλησαν να της διδάξουν τον χριστιανικό βίο και τις αρετές που πηγάζουν από αυτόν. Το όνομά της δόθηκε επειδή γεννήθηκε την πρώτη μέρα της εβδομάδας (Κυριακή) που είναι και αφιερωμένη στο Θεό ακόμα και σήμερα.

Ο ρόλος του Χριστιανισμού στη ζωή της

Η Αγία Κυριακή από πολύ μικρή ηλικία τίμησε την πίστη της στο Χριστιανισμό. Λέγεται ότι η ομορφιά της ήταν εκθαμβωτική και για αυτό το λόγο πολλοί ήταν και οι μνηστήρες που την ζήτησαν σε γάμο. Η ίδια όμως απέρριψε τις προτάσεις καθώς ήθελε να “αποβιώσει εν παρθενία” ακολουθώντας το δρόμο του Θεού.

Τα βασανιστήρια της Αγίας Κυριακής

Κάποια στιγμή ένας δικαστής που την είδε, αποφάσισε να την παντρέψει με τον γιο του. Εκείνη αρνήθηκε κι έτσι ο δικαστής την κατέδωσε ως Χριστιανή. Οι γονείς της συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν. Πέθαναν στην εξορία από τα δεινά και τις κακουχίες που είχαν υποστεί, επειδή ήταν Χριστιανοί. Όσον αφορά την Αγία Κυριακή, εκείνη μαστιγώθηκε ύστερα από διαταγή του Μαξιμιανού. Εκτός από το μαστίγωμα, η Αγία Κυριακή υποβλήθηκε και σε πολλά ακόμα βασανιστήρια που περιλάμβαναν κρέμασμα από τα μαλλιά, κάψιμο με λαμπάδες, απομόνωση στο κελί της φυλακής, σωματική έκθεση σε επίθεση από θηρία και άλλα πολλά. Η πίστης της την προστάτευσε και θεράπευε κάθε φορά της πληγές της. Μάλιστα πολλοί στρατιώτες,  όταν είδαν ότι η Αγία Κυριακή ως εκ θαύματος επιβιώνει των βασανιστηρίων, πίστεψαν και αυτοί στον Χριστιανισμό.

Πολλοί βέβαια από αυτούς θανατώθηκαν για αυτή την “ανυπακοή” τους. Ο Απολλώνιος που ήταν ένας αξιωματούχος της εποχής διέταξε να αποκεφαλίσουν την Αγία Κυριακή. Έτσι την τοποθέτησαν στο σημείο στο οποίο θα γινόταν η εκτέλεση της ποινής της αλλά της έδωσαν λίγο χρόνο να προσευχηθεί για την ψυχή της. Η Αγία Κυριακή προσευχήθηκε ακόμα και για τους βασανιστές της τους οποίους δεν κράτησε καμία έχθρα. Όταν ήρθε η ώρα του αποκεφαλισμού, ο δήμιος πλησίασε κοντά της και διαπίστωσε ότι ήταν ήδη νεκρή. Ο Θεός την είχε πάρει κοντά του σε ηλικία μόλις 21 χρονών. Η Αγία Κυριακή αγιοποιήθηκε από την εκκλησία λόγω της ακλόνητης πίστης της καθώς και λόγω της προσφοράς της στο Χριστιανισμό. Η Αγία Κυριακή γιορτάζει στις 7 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ