Επιληψία: Νέα έρευνα εξηγεί άγνωστα αίτια της επιληψίας


Οι ερευνητές μελέτησαν ένα γονίδιο σε ποντίκια που επηρεάζει το σχηματισμό και τη λειτουργία των συνδέσεων μεταξύ των μυών και των κινητικών νευρώνων, οι οποίοι ελέγχουν τη σωματική κίνηση. Ανακάλυψαν ότι όταν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TMEM184B, η οποία βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες των νευρώνων, δεν υπάρχει, οι νευρώνες εμφανίζονταν κατεστραμμένοι και πυροδοτούνταν πολύ συχνά, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tiffany Cho, η οποία ήταν τεχνικός έρευνας στο UArizona Bhattacharya Lab όταν διεξήχθη έρευνα. Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν πώς οι φαινομενικά κατεστραμμένοι νευρώνες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του νευρώνα να πυροδοτεί σωστά τους μύες. Έτσι, η Cho και οι συνεργάτες της ερεύνησαν στη συνέχεια την αντίστοιχη πρωτεΐνη, που ονομάζεται Tmep, σε μύγες φρούτων, οι οποίες είναι πιο εύκολο να μελετηθούν σε κυτταρικό επίπεδο.

«Αυτό που βρήκαμε στις μύγες των φρούτων ήταν ότι οι νευρώνες φαίνεται να αντιδρούν υπερβολικά σε ένα μεμονωμένο ερέθισμα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Martha Bhattacharya, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροεπιστημών και διευθύντρια του Bhattacharya Lab, που διερευνά τα πρώιμα στάδια της επιδείνωσης του υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αυτό υποδηλώνει ότι το Tmep – και το TMEM184B κατ’ επέκταση – είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της διεγερσιμότητας των νευρώνων. “Σχετίζεται με αυτό που συμβαίνει σε ασθενείς με επιληψία, επομένως πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε εντοπίσει ένα γονίδιο που εμπλέκεται σε ορισμένες μορφές επιληψίας που δεν έχουν άλλη εξήγηση”, δήλωσε η Bhattacharya.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το Tmep μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των διαύλων ιόντων, τα οποία ελέγχουν την ποσότητα ασβεστίου στο κύτταρο και επομένως την πιθανότητα να πυροδοτηθεί ο νευρώνας. «Όταν είδαμε κυτταρικές αλλαγές στις μύγες των φρούτων, πραγματικά μας έκανε να σκεφτούμε αν αυτό έλεγχε επίσης την ισορροπία των ιόντων, για παράδειγμα φορτισμένα σωματίδια όπως το ασβέστιο στους νευρώνες, επειδή αυτό είναι ένα κοινό πράγμα που συμβαίνει με την επιληψία. Κανείς δεν είχε κοιτάξει αν αυτή η πρωτεΐνη ελέγχει τα επίπεδα ιόντων μέχρι αυτή τη στιγμή», είπε η Bhattacharya. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Molecular Neurobiology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ