Κύπρος – Φερέιρα: 1 δισ. ευρώ για ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη


Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα, η οποία πέτυχε την έγκριση του σχεδιασμού της (Πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ) για το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τα κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, ύψους €1 δισ., θα δώσουν νέα ώθηση για μια αειφόρο ανάπτυξη στην Κύπρο και στην απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, η οποία εξήρε την επίδοση της Κύπρου στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η κ. Φερέιρα βρίσκεται στη Λευκωσία για την επίσημη ανακοίνωση της έγκρισης της συμφωνίας εταιρικής σχέσης της πολιτικής συνοχής, καθώς και την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος και του σχεδίου δίκαιης μετάβασης της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €1 δισ. συνοδεύονται επίσης από εθνικούς πόρους ύψους €800 εκατ., ανεβάζοντας το συνολικό πρόγραμμα στα €1,8 δισ. μέχρι το 2027.

Η Κύπρος έχει πολύ καλή επίδοση σε σχέση με την αξιοποίηση αυτών των ταμείων και πιστεύουμε ότι η νέα περίοδος θα δώσει ξανά στην Κύπρο μια καλή ώθηση στην περαιτέρω απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να έχει ανάπτυξη που να βασίζεται περισσότερη στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και την καινοτομία και κατ’ ακρίβεια να αξιοποιήσει καλύτερα αυτά τα κονδύλια για μια συνεχιζόμενη, αειφόρο ανάπτυξη για την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε η κ. Περέιρα σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σε ερώτηση για το ύψος των κονδυλίων που θα κατανεμηθούν στην Κύπρο την συγκεκριμένη περίοδο, η κ. Φερέιρα είπε ότι από το Ταμείο Συνοχής τα κονδύλια ανέρχονται σε περίπου €1 δισ., τα οποία κατανέμονται σε τομείς όπως τις υποδομές, την βιοποικιλότητα, τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, τη ψηφιοποίηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες «από τις οποίες μπορείτε να κάνετε τεράστια πρόοδο στη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό θα είναι επωφελές για όλους».

Λέγοντας πως η Κύπρος ήταν μια από τους πιο αποδοτικούς χρήστες των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής, η κ. Φερέιρα σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Κύπρος αξιοποίησε την ευελιξία των κοινοτικών προγραμμάτων, διοχετεύχοντας στήριξη στις επιχειρήσεις, το σύστημα υγείας και τους εργαζόμενους. «Και είμαστε ευτυχείς που ανοίξαμε μια νέα περίοδο στήριξης για την αειφόρο ανάπτυξη στην Κύπρο», κατέληξε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ