Φήμες θέλουν την Microsoft να δημιουργεί μία «Lite» έκδοση των Windows


Η Microsoft φέρεται να θέλει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν απέναντι στο Chrome OS της Google δημιουργώντας ένα νέο κλάδο των Windows που θα λάβει την ονομασία «Lite».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Android Headlines η πληροφορία προέκυψε από «έγγραφα» τα οποία συλλέχθηκαν από διάφορες αναβαθμίσεις λογισμικού μέσω του Windows Insider Program, από το οποίο δεν είχαν αφαιρεθεί. Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν εξάγεται το συμπέρασμα ότι το νέο λειτουργικό σύστημα ίσως να μην ονομάζεται καν Windows.

Έτσι, εικάζεται ότι η Microsoft θέλει να δημιουργήσει έναν πυρήνα λειτουργικού συστήματος που θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό του Chrome OS. Το «Lite» φαίνεται ότι θα είναι ικανό να τρέχει εφαρμογές Universal Windows Platform (UWP) και Progressive Web Apps (PWA).

Η πρώτη κατηγορία (UWP) αφορά τις εφαρμογές εκείνες που μπορεί να «κατεβάσει» ένας χρήστης από το Store της Microsoft και να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις πλατφόρμες των Windows, από υπολογιστές μέχρι την κονσόλα Xbox. Η δεύτερη κατηγορία εφαρμογών (PWA) ουσιαστικά αφορά ιστοσελίδες που λειτουργούν σαν εφαρμογές και οι οποίες μπορούν να «κατέβουν» για χρήση σαν εφαρμογή σε πλήρη οθόνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εφαρμογές PWA έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον η Google ώστε να βελτιώσει την εμπειρία των λειτουργικών της συστημάτων, Chrome και Android. Ειδικά για την περίπτωση του Chrome OS, η χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών επιτρέπει μεγάλου εύρους λειτουργικότητα: οι εφαρμογές μπορούν να γίνουν download σε κάθε είδους πλατφόρμα, να χρησιμοποιηθούν offline με μόνη προϋπόθεση τον συγχρονισμό των δεδομένων, όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Παράλληλα, η Google εκμεταλλεύεται την πρόσβαση σε εφαρμογές Android ενώ τον τελευταίο χρόνο υπάρχει υποστήριξη και εφαρμογών Linux γεγονός που διευρύνει τις δυνατότητες του συγκεκριμένου οικοσυστήματος. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ύπαρξη των πακέτων εφαρμογών της Google, G Suite και G Suite for Education, που της έχουν δώσει σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτές θεωρούν ότι η Microsoft θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της Google μπαίνοντας σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από συστήματα με χαμηλών επιδόσεων τεχνικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που δίνουν αυτές οι εταιρείες στην λεγόμενη «ακαδημαϊκή αγορά», δηλαδή συστήματα που προορίζονται για χρήση από μαθητές και διδακτικό προσωπικό. Πρώτο βήμα της Microsoft φαίνεται ότι είναι η αναδημιουργία του Edge, που καθίσταται ικανός να υποστηρίζει κάθε είδους εφαρμογής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ