Αναπνοή: Μήπως αναπνέουμε λάθος όλη μας τη ζωή;


Μήπως αναπνέουμε λάθος όλη μας τη ζωή; Αυτό είναι ένα συναρπαστικό θέμα και μια ιδιαίτερα σπουδαία ερώτηση γιατί μας κάνει όλους να ξανασκεφτούμε τα απλά πράγματα που κάνει το σώμα μας κάθε μέρα. Ακριβώς επειδή συμβαίνει κάθε μέρα δεν σημαίνει ότι είναι καλό για εσάς. Όλοι αναπνέουμε αυτόματα, χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Είναι σημαντικό να προσέχετε πώς αναπνέετε, γιατί είναι πιο υγιεινό να αναπνέετε από τη μύτη αντί από το στόμα. Ο απλούστερος λόγος είναι επειδή η αναπνοή από τη μύτη είναι πιο φυσική και βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τον αέρα που εισπνέετε.

Πιθανότατα σκέφτεστε αυτή τη στιγμή, “Ε, δεν είμαι εγώ, αναπνέω από τη μύτη μου, το κάνω αυτή τη στιγμή”. Λοιπόν, αυτό συμβαίνει επειδή το σκέφτεστε. Περίπου το 30-50% των ενηλίκων αναπνέουν από το στόμα τους, ιδιαίτερα νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας και να προκαλέσει πράγματα όπως κακή αναπνοή και ξηροστομία. Η ομορφιά της μύτης σας είναι ότι είναι τέλεια σχεδιασμένη για να αναπνέει με ασφάλεια. Μπορεί να φιλτράρει τα ξένα σωματίδια λόγω των ρινικών τριχών του.

Μπορεί να υγράνει τον εισπνεόμενο αέρα που διευκολύνει τη χρήση των πνευμόνων σας και παράγει νιτρικό οξείδιο που είναι αγγειοδιασταλτικό. Αυτός είναι απλώς ένας επιστημονικός τρόπος να πούμε ότι διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του οξυγόνου στο σώμα σας. Το στόμα σας είναι τέλεια σχεδιασμένο για να τρώτε, να πίνετε και να μιλάτε, αλλά δεν έχει κανένα από τα όμορφα χαρακτηριστικά που έχει η μύτη σας. Η αναπνοή από το στόμα αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος, τερηδόνας, ουλίτιδας, έκθεσης σε ξένα σωματίδια όπως βακτήρια και παθογόνα και ροχαλητό. Η αναπνοή δεν χρειάζεται να είναι τόσο περίπλοκη – μπορείτε να την κάνετε ξανά απλή με μερικά κόλπα και συμβουλές.

  • Χρησιμοποιήστε τη μύτη σας: Χρησιμοποιήστε συνειδητά τη μύτη σας για να αναπνεύσετε και σιγά σιγά θα εκπαιδεύσετε το σώμα σας να το κάνει υποσυνείδητα. Θα αποκομίσετε όλα τα οφέλη που ανέφερα παραπάνω.
  • Μην ξεχνάτε την κοιλιά σας: Οι άνθρωποι αναπνέουν με την κοιλιά και ακριβώς πάνω από το στομάχι σας βρίσκεται ένας κύριος μυς στη διαδικασία της αναπνοής, το διάφραγμα. Η σωστή αναπνοή ξεκινά από τη μύτη και στη συνέχεια μετακινείται στο στομάχι καθώς το διάφραγμά σας συστέλλεται, η κοιλιά διαστέλλεται και οι πνεύμονές σας γεμίζουν με αέρα. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναπνοής, καθώς τραβάει προς τα κάτω τους πνεύμονες, δημιουργώντας αρνητική πίεση στο στήθος, με αποτέλεσμα να ρέει αέρας στους πνεύμονές σας.
  • Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Η τακτική άσκηση διατηρεί τους πνεύμονές σας σε καλή λειτουργία και μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δραστήριοι. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα για να αποτρέψετε την ώθηση της κοιλιάς προς τα πάνω και τον περιορισμό της κίνησης του διαφράγματος.

Στην πραγματικότητα, η κακή αναπνοή είναι μια πανδημία από μόνη της. Ο τρόπος που αναπνέουμε συνδέεται με τα πάντα, από το πώς σκεφτόμαστε και νιώθουμε μέχρι το πώς σχετιζόμαστε με τον κόσμο και την υγεία και την ισορροπία κάθε συστήματος στο σώμα μας. Για να βελτιώσετε την αναπνοή από τη μύτη σας, δοκιμάστε ασκήσεις όπως η εναλλακτική αναπνοή με το ρουθούνι, η κοιλιακή αναπνοή και η Αναπνοή της Φωτιάς. Αυτές οι τεχνικές μπορεί να σας βοηθήσουν να κατακτήσετε την αναπνοή από τη μύτη ενώ ενισχύετε τη λειτουργία των πνευμόνων σας και μειώνοντας το στρες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ