Νέα Μελέτη: Το να νιώθουμε «πείνα» μπορεί να έχει τις ρίζες του στην επιστήμη και όχι στο μυαλό μας


Νέα Μελέτη: Μια νέα κλινική μελέτη δείχνει ότι το να νιώθουμε «πεινασμένοι» δεν είναι μόνο η φαντασία μας Η πρώτη κλινική μελέτη που διερεύνησε πώς η πείνα επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων διαπίστωσε ότι το αίσθημα πείνας σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα θυμού και ευερεθιστότητας και χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης. Αυτό σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Επιστήμης.

«Μακάρι να τελειώσω το πρωινό μου σάντουιτς, αλλά ο πεισματάρης εαυτός μου αποφάσισε να μην το κάνει και τώρα είμαι πεινασμένη», έγραψε στο Twitter η Αμερικανίδα σνόουμπορντ Κλόε Κιμ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το να πεινάμε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, αλλά παραδόξως ελάχιστη επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο να είμαστε «πεινασμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Viren Swami, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα δελτίο τύπου για τη νέα μελέτη. «Διαπιστώσαμε ότι η πείνα σχετίζεται με τα επίπεδα θυμού, ευερεθιστότητας και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας κλινικής μελέτης.

Η ομάδα παρακολουθούσε τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. «Διαπιστώσαμε ότι η πείνα σχετίζεται με τα επίπεδα θυμού, ευερεθιστότητας και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας κλινικής μελέτης.

Η ομάδα παρακολουθούσε τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους.

«Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το να είσαι «πεινασμένος» έξω από ένα εργαστήριο», είπε επίσης. «Ακολουθώντας τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, διαπιστώσαμε ότι η πείνα σχετίζεται με επίπεδα θυμού, ευερεθιστότητας και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης». Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία στρατολόγησαν 121 ενήλικες από την κεντρική Ευρώπη. Εξήντα τέσσερις ενήλικες συμμετέχοντες, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

Περίπου το 81% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες σε μια νέα μελέτη ανέφεραν τα συναισθήματά τους και τα επίπεδα πείνας ανταποκρινόμενοι σε τακτικές προτροπές σε μια εφαρμογή smartphone για να συμπληρώσουν σύντομες έρευνες.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια μέθοδο αξιολόγησης γνωστή ως «μέθοδος δειγματοληψίας εμπειρίας» για να κατανοήσει καλύτερα πώς η πείνα επηρεάζει τα συναισθηματικά αποτελέσματα της ζωής των ανθρώπων.

Η μεθοδολογία δεν απαιτούσε ομάδα ελέγχου, καθώς το μέγεθος του δείγματος ήταν επαρκώς ενισχυμένο από στατιστικά στοιχεία για τον σχεδιασμό της μελέτης, είπε ο Σουάμι στο Fox News Digital.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα συναισθήματά τους και τα επίπεδα πείνας απαντώντας σε προτροπές σε μια εφαρμογή smartphone για να συμπληρώσουν σύντομες έρευνες, τις οποίες η μελέτη έστελνε πέντε φορές την ημέρα σε ημιτυχαία βάση σε διάστημα τριών εβδομάδων. «Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται σύνδεση με αρνητικά συναισθήματα με δύο διαφορετικές μορφές αυτοαναφερόμενης πείνας».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η πείνα συσχετίστηκε με το 37% των αλλαγών στην ευερεθιστότητα, το 34% στον θυμό και το 38% στην ευχαρίστηση μετά τον έλεγχο των μεταβλητών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της μελέτης – όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και η διατροφική συμπεριφορά των συμμετεχόντων.

Η μελέτη δεν έλαβε υπόψη ζητήματα ψυχικής υγείας ή άλλα ερεθίσματα που μπορεί να συμβάλλουν σε αρνητικά συναισθήματα, αν και έλεγξε τον χαρακτηριστικό θυμό, σύμφωνα με το Medical News Today, το οποίο ανέλυσε τη μελέτη. Η νέα έρευνα σημείωσε ότι ορισμένες καταστάσεις είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε θυμό και ευερεθιστότητα σε σύγκριση με άλλες – όπως το να είσαι μόνος έναντι του να είσαι σε ομαδικό περιβάλλον ή να εργάζεσαι έναντι της διασκέδασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καθημερινές διακυμάνσεις της πείνας καθώς και τα υπολειπόμενα επίπεδα πείνας, μετρούμενα με μέσους όρους σε μια περίοδο τριών εβδομάδων συσχετίστηκαν με ευερεθιστότητα, θυμό και δυσαρέσκεια. «Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται σύνδεση με αρνητικά συναισθήματα με δύο διαφορετικές μορφές πείνας που αναφέρεται από τον εαυτό τους, υποδηλώνοντας ότι η σχέση μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή», ανέφεραν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την ευχαρίστηση και τη διέγερση ρωτώντας τους συμμετέχοντες: “Πόσο ευχάριστη βρίσκετε την τρέχουσα κατάσταση;” και “Ποιο είναι το τρέχον επίπεδο διέγερσής σας;”

Μια «μεγαλύτερη επίγνωση του «πεινασμένου» θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η πείνα να οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές στα άτομα».

Οι αποκρίσεις ευχαρίστησης των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 0 έως 100, με 0 (πολύ δυσάρεστη) έως 100 (πολύ ευχάριστη) — ενώ οι αποκρίσεις διέγερσης κυμαίνονταν από 0 (υπνηλία) έως 100 (υψηλή διέγερση).

Ο Σουάμι εξήγησε ότι η «διέγερση» σχετίζεται με τη φυσιολογική διέγερση ή τον ενθουσιασμό, παρά με το να είσαι χαρούμενος, κάτι που επέτρεψε «μια πιο ολιστική περιγραφή της συναισθηματικότητας των συμμετεχόντων». Αλλά σε αντίθεση με τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο εκνευρισμός, ο θυμός και η δυσαρέσκεια, τα αποτελέσματα δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με τα επίπεδα διέγερσης. «Με βάση τα αποτελέσματά μας, μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι ο συνδυασμός αρνητικών καταστάσεων και υψηλής διέγερσης που συνδέεται με υψηλά επίπεδα πείνας, παρά η διέγερση αυτή καθεαυτή», είπαν οι συγγραφείς.

Η νέα μελέτη αξιολόγησε τον θυμό και την ευερεθιστότητα ως μετρήσεις ενός στοιχείου.

«Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι καταστάσεις υψηλής διέγερσης, όπως ο θυμός, στη μελέτη μας έδειξαν σημαντική σχέση με την αυτοαναφερόμενη πείνα», είπαν οι συγγραφείς.

Η έρευνα σημείωσε ότι ορισμένες καταστάσεις είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε θυμό και ευερεθιστότητα σε σύγκριση με άλλες – όπως το να είσαι μόνος έναντι του να είσαι σε μια ομάδα ή να εργάζεσαι έναντι της διασκέδασης.

Η μελέτη είναι περιορισμένη επειδή δεν ήταν σε θέση να μετρήσει το πλαίσιο αυτών των καταστάσεων.

Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η εμπειρία της πείνας μπορεί να μεταφραστεί σε αρνητικά συναισθήματα μέσω μιας ποικιλίας καθημερινών καταστάσεων που γίνονται αντιληπτές με αρνητικό τρόπο, σύμφωνα με το Medical News Today.

Έτσι, η πείνα μπορεί να μην οδηγεί αντανακλαστικά σε αρνητικά συναισθήματα – αλλά το πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν την πείνα μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους, σύμφωνα με το ιατρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι το αίσθημα «πείνας» μπορεί να μην είναι μόνο στο κεφάλι μας.

Ένας άλλος περιορισμός της μελέτης ήταν ότι αξιολόγησε τον θυμό και την ευερεθιστότητα ως μετρήσεις ενός στοιχείου.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν πλήρως τις πιθανές λεπτότητες στην αρνητική συναισθηματική εμπειρία.

Η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα να χαρακτηρίζει ένα συναίσθημα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το ρυθμίσουν.

Οι ερευνητές επίσης δεν μέτρησαν τους φυσιολογικούς δείκτες της πείνας, όπως το επίπεδο γλυκόζης του συμμετέχοντος, σημειώνοντας ότι τέτοιες αλλαγές μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις.

Λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, η μελέτη δεν μπορεί να γενικευτεί σε ποικίλο πληθυσμό. «Αν και η μελέτη μας δεν παρουσιάζει τρόπους για τον μετριασμό των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από την πείνα, η έρευνα δείχνει ότι η ικανότητα επισήμανσης ενός συναισθήματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το ρυθμίσουν, όπως αναγνωρίζοντας ότι νιώθουμε θυμωμένοι απλώς επειδή πεινάμε», είπε ο Σουάμι σε δελτίο τύπου.

«Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη επίγνωση του «πεινασμένου» θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η πείνα να οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές στα άτομα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ