Βρετανία: Η κρίσιμη συνεδρίαση της «Επιτροπής 1922» και ο χορός των μνηστήρων για τη διαδοχή Τζόνσον


Βρετανία: «Επιτροπή 1922» των Τόρις συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και τους κανόνες για τη μάχη ηγεσίας. Η διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον εξελίσσεται σε πόλεμο μεταξύ των υποψηφίων που θα σφραγίσει και το μέλλον του Κόμματος

Συνωστισμός στη Βρετανία για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, με την αρμόδια επιτροπή να εξετάζει τρόπους να συντομεύσει τη διαδικασία, αλλά και να μειώσει την τελική λίστα των «δελφίνων». Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε «θύελλα» ανακοινώσεων, με τους περισσότερους υποψηφίους να υπόσχονται χαμηλότερα ποσοστά φόρων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, διαφάνεια και μείωση του κόστους διαβίωσης.

Πολλοί από τους 11 πλέον υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις έχουν θέσει ανταγωνιστικά φορολογικά σχέδια ως βασικό στοιχείο των προτάσεών τους. Η πληθώρα των σχεδίων μείωσης των φόρων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγή που είχε εφαρμόσει ο Σούνακ, ο οποίος υποβάθμισε την προοπτική μείωσης φόρων πριν βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά.

Συνολικά 11 υποψήφιοι έχουν πλέον μπει επίσημα στην κούρσα, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Άμυνας, Πένι Μόρντοντ, της οποίας η υποψηφιότητα επλήγη, καθώς η ομάδα της χρειάστηκε να επεξεργαστεί ένα βίντεο καμπάνιας στο Twitter μετά από καταγγελίες από διασημότητες που εμφανίστηκαν σε αυτό χωρίς άδεια.

H υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας μπήκε στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον. Ανακοινώνοντας τα σχέδιά της στην Daily Telegraph, δεσμεύτηκε να αρχίσει να μειώνει τους φόρους «από την πρώτη μέρα». . Η «Επιτροπή 1922» που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αρχηγού του κόμματος, θα συνεδριάσει σήμερα (11/7) για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και τους κανόνες της κούρσας ηγεσίας. Κατά τη διαδικασία δύο σταδίων, οι Συντηρητικοί βουλευτές θα μειώσουν τους υποψηφίους σε δύο, μέσω διαδοχικών ψήφων, προτού τα μέλη του κόμματος αποφασίσουν τον νικητή.

Η 46χρονη Τρας, ανέφερε ότι θα μιμηθεί τους αντιπάλους της στον σχεδιασμό της μείωσης του εταιρικού φόρου, της αντιστροφής της αύξησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και της μεταρρύθμισης των επιχειρηματικών επιτοκίων. Είπε στην εφημερίδα ότι «δεν είναι σωστό να επιβάλλουμε φόρους τώρα» και τόνισε οτι αν εκλεγεί θα αναλάβει «άμεση δράση» για να μειώσει το κόστος διαβίωσης. «Οι συνάδελφοι ξέρουν ότι εννοώ αυτό που λέω και δίνω μόνο υποσχέσεις που μπορώ να τηρήσω. Μπορούν να με εμπιστευτούν ότι θα τις εκπληρώσω» είπε

Η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα «πολεμήσει τις εκλογές ως Συντηρητική και θα κυβερνήσει ως Συντηρητική». Την υποψηφιότητά του δήλωσε την Κυριακή και ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών Ρεχμάν Τσίστι, με τον 43χρονο να κάνει λόγο για τη σημασία των χαμηλότερων φόρων, ενός μικρού κράτους και μιας μεγάλης κοινωνίας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λίγο πριν ο Τζόνσον παραιτηθεί από την ηγεσία, είπε στο BBC ότι οι προγραμματισμένες φορολογικές του περικοπές, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από την αύξηση των εισφορών εθνικής ασφάλισης, θα κοστίσουν περίπου 39 δισ. λίρες για ένα έτος, με τον Ρίσι Σουνάκ, να κάνει λόγο για «παρηγορητικά παραμύθια»

Μέχρι στιγμής η λίστα των διεκδικητών για την ηγεσία περιλαμβάνει:

Πρώην υπουργός Ισότητας, Κέμι Μπάντενος
Γενική Εισαγγελέας, Σουέλα Μπρέιβερμαν
ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών, Ρεχμάν Τσίστι
πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ
πρώην υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ
Υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ
Υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς
Πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ
Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας
Βουλευτής Τομ Τούγκεντχατ
υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι

Aυτό το ευρύ πεδίο υποψηφίων θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά εντός ημερών. Οι backbenchers (μέλη του κοινοβουλίου που δεν καταλαμβάνουν κανένα κυβερνητικό αξίωμα),θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να οριστικοποιήσουν τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Είναι πιθανό να αυξήσουν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων υποστηρικτών που χρειάζονται οι Τόρις για να εισέλθουν στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας. Πηγές λένε ότι η Επιτροπή μπορεί να αυξήσει το όριο των υποστηρικτών που απαιτείται στους 25 για να περιορίσει το πολυσύχναστο πεδίο. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των βουλευτών, η επιτροπή μπορεί να υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των υποστηρικτών που χρειάζεται ένας δυνητικός ηγέτης των Τόρις από τους οκτώ που χρειάζονται το 2019 σε 20 έως 30.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει στη συνέχεια να αναζητήσουν υποστηρικτές πριν κλείσουν οι υποψηφιότητες, πιθανότατα το βράδυ της Τρίτης. Οι δύο τελευταίοι αναμένεται να επιλεγούν μέχρι την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών της Βουλής στις 21 Ιουλίου. Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν στη συνέχεια τον νικητή και τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Όσοι διεκδικούν επί του παρόντος να γίνουν πρωθυπουργοί είναι πιθανό να περιοριστούν σε δύο, σε περίπου μια εβδομάδα.

Αυτό θα επέτρεπε να εγκατασταθεί ένας νέος Πρωθυπουργός μέχρι το τέλος Αυγούστου, επιτρέποντας στον νικητή να διορίσει νέους υπουργούς περίπου μια εβδομάδα πριν συνεδριάσει εκ νέου η Βουλή από τις 5 Σεπτεμβρίου. «Το να επιτρέπεται σε μια νέα διοίκηση κάποιου είδους προβάδισμα είναι καλό για την υγιή διακυβέρνηση της χώρας», είπε ένας βουλευτής.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, θα εκφωνήσει ομιλία για τα οικονομικά του σχέδια στη βορειοανατολική Αγγλία τη Δευτέρα το πρωί και αναμένεται να καταδικάσει την «υποκρισία» των υπουργών του Τζόνσον που είναι τώρα αντίθετοι στις αυξήσεις φόρων που επέβαλε η κυβέρνηση.

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι υποψήφιοι έχουν εξαγγείλει δεσμεύσεις ύψους 200 δις λιρών σε μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες», λέει. «Αυτό είναι κάτι περισσότερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΣΥ, υποσχέσεις που γεμίζουν τις σελίδες των κυριακάτικων εφημερίδων, χωρίς λέξη για το πώς θα πληρωθούν. Μπορώ να σας πω τώρα – δεν θα τα πάρετε ποτέ από εμένα».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ