Κέμπριτζ: Συναγερμός μετά από αυτοκτονίες φοιτητών – Κρίση στα πανεπιστήμια της ελίτ;


Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ξεκινά έρευνα μετά από πέντε ύποπτες αυτοκτονίες φοιτητών που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα

Πέντε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτοκτονίας ή υποψίας αυτοκτονίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κάτι που οδήγησε σε ταχεία επανεξέταση από τις πανεπιστημιακές αρχές.

Ο καθηγητής Γκρέιαμ Βίργκο, ο ανώτερος αντιπρύτανης για την εκπαίδευση, είπε ότι οι έρευνες δεν εντόπισαν καμία σχέση μεταξύ των πρώτων τεσσάρων θανάτων φοιτητών που σημειώθηκαν όλοι σε διαφορετικές σχολές. Ένας πέμπτος θάνατος συνέβη έκτοτε και αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω επανεξέτασης.

Το πανεπιστήμιο αρνήθηκε να ταυτοποιήσει αυτούς που πέθαναν, αλλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν τον Ντάνιελ Φράι ετών, 20, δευτεροετή φοιτητή Ιστορίας στο κολέγιο Homerton, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο, και τη Γιασμίν Λαζουά, 34, πρωτοετή φοιτήτρια ανθρώπινων, κοινωνικών, και πολιτικών επιστημών στο Hughes Hall που πέθανε τον Μάιο.

Και οι πέντε θάνατοι σημειώθηκαν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ένας τον Μάρτιο, τρεις τον Μάιο και ένας τον περασμένο μήνα. Το πανεπιστήμιο είπε ότι μέχρι στιγμής ένας θάνατος έχει επιβεβαιωθεί ως αυτοκτονία από ιατροδικαστή και οι υπόλοιποι τέσσερις αντιμετωπίζονται ως ύποπτες αυτοκτονίες.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τον τραγικό θάνατο πέντε φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ τους τελευταίους μήνες. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των μαθητών που έχουν πεθάνει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το πανεπιστήμιο το αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά και είναι αποφασισμένο να συνεργαστεί στενά με τους εταίρους μας για να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών θανάτων» είπε ο Βίργκο.

Το πανεπιστήμιο είχε δημιουργήσει μια ομάδα ταχείας αντίδρασης σε περιστατικά, στην οποία συμμετείχαν τα πληγέντα κολέγια, εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας από τις τοπικές αρχές και το ΕΣΥ, το οποίο είχε εξετάσει τους τέσσερις πρώτους θανάτους φοιτητών. Οι αρχές λένε οτι δεν υπάρχει «καμία κοινή αιτία ή σαφείς διασυνδέσεις» στους τέσσερις πρώτους θανάτους. «Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε για έναν θάνατο, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί ως αυτοκτονία, και ο ιατροδικαστής δεν έχει ακόμη ξεκινήσει έρευνες για τους άλλους τέσσερις».

Το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε οτι επενδύει στο εξής περαιτέρω στην πανεπιστημιακή συμβουλευτική υπηρεσία για τη μείωση του χρόνου αναμονής, σε σειδικούς συμβούλους ευεξίας για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη αναγνώριση των μαθητών που βρίσκονται σε κίνδυνο και εκπαιδεύει το προσωπικό πρώτης γραμμής στην ευαισθητοποίηση για την αυτοκτονία.

«Δυστυχώς, σε όλα τα πανεπιστήμια εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς, βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς νέων που χρησιμοποιούν συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναφέρουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία» είπε ο αντιπρύτανης.

Μια δήλωση από το σωματείο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επέκρινε το σχέδιο πρόληψης αυτοκτονιών του πανεπιστημίου, υποστηρίζοντας ότι είχε «αποψιλωθεί». «Είναι λάθος να κάνουμε εικασίες για τις συνθήκες του θανάτου κάθε μαθητή, αλλά δεν πρέπει να αποφεύγουμε το γεγονός ότι υπάρχει κρίση ψυχικής υγείας φοιτητών στο Κέιμπριτζ», ανέφερε η δήλωση.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τον Μάιο έδειξαν ότι το ποσοστό αυτοκτονιών για φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος που έληξε το 2020 στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν τρεις θάνατοι ανά 100.000 φοιτητές, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλά παραδείγματα υψηλού προφίλ πρόσφατα, όπως ο θάνατος της Nατάσα Έιμπραχαρτ, 20 ετών, η οποία υπέφερε από σοβαρό άγχος και ήταν ένας από τους 11 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ που αυτοκτόνησαν σε μια περίοδο τριών ετών μεταξύ 2016 και 2018.

Οι γονείς της μήνυσαν επιτυχώς το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ βάσει της νομοθεσίας περί ισότητας και τον Μάιο το πανεπιστήμιο διατάχθηκε να πληρώσει 50.000 λίρες ως αποζημίωση αφού ένας ανώτερος δικαστής έκρινε ότι είχε κάνει διακρίσεις εναντίον της. Έκτοτε, το πανεπιστήμιο έχει ζητήσει άδεια να ασκήσει έφεση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ