Αθλητισμός: Δεν αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής-Μελέτη [vid]


Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, τα υψηλά επίπεδα άσκησης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες των κακών διατροφικών επιλογών. Η επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης Melody Ding, ξεκίνησε να καλύψει ένα κενό στην έρευνα αφού διαπίστωσε μια σαφή έλλειψη μελετών που εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της διατροφής και της άσκησης στη μακροζωία και την υγεία. Πολλές διαχρονικές έρευνες εξέτασαν μεμονωμένα τη διατροφή και την άσκηση, και υπήρξε βραχυπρόθεσμη έρευνα που υποδηλώνει ότι η υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις επιζήμιες συνέπειες της υπερφαγίας. Αλλά η Ding ήθελε να μάθει εάν η άσκηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τους κινδύνους μιας κακής διατροφής για την υγεία μακροπρόθεσμα.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας μειώνονται όταν ακολουθείτε μια ανθυγιεινή διατροφή. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις μιας κακής διατροφής με υψηλά επίπεδα άσκησης ή να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της χαμηλής σωματικής δραστηριότητας με μια δίαιτα υψηλής ποιότητας, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει», είπε η Ding. «Τόσο η τακτική σωματική δραστηριότητα όσο και η υγιεινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και της μακροζωίας».

Η μελέτη εξέτασε τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, καθώς και πιο συγκεκριμένες μετρήσεις της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά και καρκίνο. Σε όλες τις μετρήσεις οι άνθρωποι που ασκούνταν με συνέπεια και έκαναν δίαιτα υψηλής ποιότητας εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που ήταν σωματικά ανενεργοί και είχαν κακή διατροφή. Η Ντινγκ τονίζει ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι κάποιος που δεν ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να εγκαταλείψει οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Υπάρχουν ακόμα προφανή οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα απουσία καλών διατροφικών επιλογών, αλλά η μελέτη επισημαίνει ότι η άσκηση δεν εξουδετερώνει πλήρως τις επιπτώσεις των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ