Ρίσι Σουνάκ: Το «βρώμικο» παρελθόν του Ινδού εκατομμυριούχου που θέλει να διαδεχθεί τον Τζόνσον


Ο Ρίσι Σούνακ ο άνθρωπος που είχε το τιμόνι της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκαταλέγεται εδώ και καιρό στα φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ινδικής καταγωγής, ο 40χρονος νοσταλγός της Θάτσερ φέρεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον

Ο Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο πλουσιότερος βουλευτής του κοινοβουλίου, ένας άνδρας με εξαιρετικά προνομιούχο υπόβαθρο, ο οποίος είναι ένας αφοσιωμένος στην ιδεολογία της Μάργκαρετ Θάτσερ, με ένα πολύ καλά οργανωμένο επικοινωνιακό επιτελεί στο πλευρό του.

Ο Σουνάκ έγινε υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2020 και μέσα σε λίγες εβδομάδες βρέθηκε να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε προκάτοχός του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: να κατευθύνει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς ξεκινούσε η πανδημία και τα απανωτά lockdown. Όταν υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την πανδημία την άνοιξη του 2020, αποκαλύπτοντας βοήθεια ύψους 350 δισεκατομμυρίων λιρών, η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε.

Την ίδια στιγμή όμως ο ίδιος ο Σουνάκ κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο από την αστυνομία, μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον, για παραβίαση των κανόνων καραντίνας στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ορισμένοι επικριτές του στο Κόμμα αμφισβήτησαν εάν ο εκατομμυριούχος είχε κατανοήσει το μέγεθος της πίεσης που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Παράλληλα επικρίθηκε έντονα για την αύξηση κατά 20 λίρες την εβδομάδα στην Universal Credit που είχε βοηθήσει ορισμένες από τις φτωχότερες οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περισσότεροι από 200.000 θα είχαν ωθηθεί στη φτώχεια ως αποτέλεσμα της περικοπής, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Joseph Rowntree.

Η τεράστια περιουσία του

Λίγες εβδομάδες πριν επιβεβαιωθεί η περικοπή τον Ιούλιο, ο καγκελάριος ζητούσε άδεια σχεδιασμού για την κατασκευή μιας ιδιωτικής πισίνας, γυμναστηρίου και γηπέδου τένις στο διατηρητέο ​​αρχοντικό του Γιορκσάιρ, το οποίο αγόρασε με τη ζάμπλουτη σύζυγό του για 1,5 εκατομμύριο λίρες το 2015.

Δεν ειναι το μόνο τους ακίνητο φυσικά. Έχουν ένα σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια, αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών, στο Kensington, στο δυτικό Λονδίνο, ένα ακόμη διαμέρισμα, επίσης στο Κένσινγκτον, που το ζευγάρι φέρεται να κρατάει «μόνο για τους συγγενείς που τους επισκέπτονται» και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Τα οικονομικά του Σούνακ και της οικογένειάς του έχουν τεθεί υπό έντονο έλεγχο, με τις φορολογικές υποθέσεις της ζάμπλουτης κληρονόμου συζύγου του Aκσάτα Μούρτι να βγαίνουν στο προσκήνιο. Αργότερα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα κέρδη της στο εξωτερικό για να ανακουφίσει την πολιτική πίεση στον σύζυγό της.

Οι Εργατικοί έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά του, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι επωφελήθηκε από τη χρήση φορολογικών παραδείσων, Σύμφωνα με τον Independent είχε καταχωρηθεί ως δικαιούχος καταπιστεύματος στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Νήσους Κέιμαν το 2020.

Ποιος ειναι ο Ρίσι Σούνακ

Οι γονείς του ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ανατολική Αφρική και είναι και οι δύο Ινδικής καταγωγής. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το 1980, όπου ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του διατηρούσε το δικό της φαρμακείο. Έχει πει ότι θαύμαζε την αφοσίωση του πατέρα του στην υπηρεσία της κοινότητας, ενώ είχε βοηθήσει τη μητέρα του στο φαρμακείο της, εκεί όπου έλαβε και τα πρώτα του μαθήματα στις επιχειρήσεις, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία.

Μέχρι την ηλικία των 11 ετών, φοίτησε στο Oakmount Preparatory School και στη συνέχεια στο Stroud Independent Prep School, το οποίο χρεώνει σήμερα δίδακτρα έως και 18.500 λίρες ετησίως. Από εκεί, σπούδασε στο King Edward VI School στο Southampton, πριν παρακολουθήσει μαθήματα στο ιδιωτικό κολέγιο Winchester College ( 43.335 λίρες το χρόνο).

Ο ίδιος εργαζόταν όπως διαρκώς υπενθυμίζει ως σερβιτόρος σε ένα ινδικό εστιατόριο στο Σαουθάμπτον κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές, ενώ στη συνέχεια πήγε στην Οξφόρδη για να σπουδάσει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά.Αφού σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έφυγε για να ακολουθήσει ένα πτυχίο επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, όπου οι συναντήσεις με προσωπικότητες της τεχνολογικής βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων των ΗΠΑ τον σημάδεψαν, όπως έχει πει.

Στο Στάνφορντ γνώρισε όμως και τη σύζυγό του Aκσάτα Μούρτι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου και συνιδρυτή του κολοσσού υπηρεσιών πληροφορικής Infosys, Nαραγιάνα Μούρτι. Οι μετοχές της σε αυτή την εταιρεία αξίζουν μόνο 430 εκατομμύρια λίρες, μια περιουσία μεγαλύτερη από της βασίλισσας και αρκετή για να την κάνει μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία, σχολιάζει ο Τύπος. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες.

Από το 2001 έως το 2004, ο Σούνακ εργάστηκε ως αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και αργότερα ήταν εταίρος σε δύο hedge funds. Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές. Σύμφωνα με τους Times, ήταν «πολυεκατομμυριούχος στα είκοσί του», αλλά δεν έχει σχολιάσει δημόσια πόσο αξίζει. Από το 2015 είναι ο Συντηρητικός βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Γιορκσάιρ και ζει στο Kirby Sigston, λίγο έξω από την πόλη Northallerton.

Η πολιτική καριέρα

Έγινε υπουργός στην κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Στη συνέχεια έγινε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών από τον διάδοχό της, Μπόρις Τζόνσον, προτού προαχθεί σε «τσάρο της Οικονομίας» τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Σουνάκ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Τζόνσον στην αρχή, αλλά παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η προσέγγισή του στην οικονομία είναι πλέον «θεμελιωδώς πολύ διαφορετική» από αυτή του πρωθυπουργού.

Υπέρμαχος του Brexit, είχε πει στην Yorkshire Post ότι πίστευε ότι η αποχώρηση απο την ΕΕ θα έκανε τη Βρετανία «πιο ελεύθερη, δικαιότερη και πιο ευημερούσα». Υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου «πνίγηκαν» από τη γραφειοκρατία από τις Βρυξέλλες, αλλά ήταν αισιόδοξος ότι μετά το Brexit θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Είπε ότι η αλλαγή των κανόνων μετανάστευσης ήταν ένας άλλος βασικός λόγος για την αποχώρηση του: «Πιστεύω ότι η κατάλληλη μετανάστευση μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας. Αλλά πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας»

Ψήφισε υπέρ της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit και στις τρεις περιπτώσεις που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, αλλά ήταν επίσης από νωρίς υποστηρικτής του Μπόρις Τζόνσον, πίστη για την οποία ανταμείφθηκε τον Ιούλιο του 2019 με προαγωγή σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Σατζίντ Τζαβίντ παραιτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από μια μάχη για την εξουσία με τη Ντάουνινγκ Στριτ και ο Σούνακ ανέλαβε τη θέση.

«Η ταυτότητα έχει σημασία»

Όπως και ο Τζαβίντ, ο Σουνάκ ανήκει σε μια γενιά που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έχει διαφορετική καταγωγή, και λέει ότι αυτή η ταυτότητα έχει σημασία για αυτόν. «Οι γονείς μου μετανάστευσαν εδώ, άρα έχετε αυτή τη γενιά ανθρώπων που γεννήθηκαν εδώ, οι γονείς τους δεν γεννήθηκαν εδώ και ήρθαν σε αυτή τη χώρα για να φτιάξουν μια ζωή», είπε σε συνέντευξή του στο BBC στο 2019.

«Σε ό,τι αφορά την πολιτιστική ανατροφή, ήμουν στο ναό το Σαββατοκύριακο καθώς είμαι Ινδουιστής, αλλά ήμουν επίσης στο [Southampton Football Club] τον αγώνα των Saints το Σάββατο – κάνεις τα πάντα, μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο».

Στη συνέντευξη είπε ότι είχε την τύχη να μην βιώσει το ρατσισμό μεγαλώνοντας, αλλά ότι υπήρξε παρ’ ολα αυτά ένα περιστατικό που του είχε μείνει. «Μόλις βγήκα έξω με τον μικρότερο αδερφό μου και τη μικρότερη αδερφή μου, ήμουν στα μέσα της εφηβείας και ήμασταν έξω σε ένα φαστ φουντ και απλώς τους πρόσεχα.

Κάθονταν άνθρωποι εκεί κοντά, ήταν η πρώτη φορά που το έζησα, άκουγα απλώς μερικά πολύ δυσάρεστα πράγματα. Και μου έμεινε. Το θυμάμαι ακόμα.Εντυπώθηκε στη μνήμη μου. Μπορεί να σε προσβάλλουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους» Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να διανοηθεί ότι αυτό συμβαίνει σήμερα» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σύμμαχοι του Σουνάκ τον περιγράφουν ως «άψογο», «ήρεμο» και «οργανωμένο», ιδιότητες που αρμόζουν σε έναν πρώην φοιτητή του Winchester που προετοιμάζουν τους μαθητές καλά για να προχωρήσουν στην πολιτική

Ο Σούνακ έκανε κάτι ασυνήθιστο για υπουργό Οικονομικών και θα συνεχίσει να το κάνει όσο διαρκεί η κούρσα διαδοχής. Προσέλαβε τον συνιδρυτή ενός πρακτορείου κοινωνικής δικτύωσης για να διαχειριστεί τη δημόσια εικόνα του, μετά τον διορισμό του.

Έκτοτε, το περιεχόμενο στα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – από τα περιστασιακά βίντεο του YouTube τύπου «ρωτήστε με οτιδήποτε» μέχρι τις φωτογραφίες του με κουτάβια στο Instagram – μοιάζει περισσότερο με έναν influencer διασημοτήτων παρά με έναν πρωτοπόρο για τον ηγέτη των Τόρις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ