Κορωνοϊός τρόφιμα: Οι κορωνοϊοί επιβιώνουν έως και έναν μήνα στο κατεψυγμένο κρέας


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα οι κορωνοϊοί μπορούν να επιβιώσουν σε κατεψυγμένο κρέας και ψάρι για έως και 30 ημέρες. Η έρευνα – που διεξήχθη μετά από κρούσματα COVID στην Ασία, όπου το συσκευασμένο κρέας ήταν ύποπτο ως πηγή του ιού – επικεντρώθηκε σε κατεψυγμένο κοτόπουλο, βοδινό, χοιρινό και σολομό. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιουνίου στο Applied and Environmental Microbiology, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

«Αν και μπορεί να μην αποθηκεύετε το κρέας στο ψυγείο για 30 ημέρες, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Emily Bailey, επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Campbell στο Buies Creek, N.C. Η ομάδα της διεξήγαγε την έρευνά της χωρίς τη χρήση του κοροναϊού που προκαλεί το COVID-19. Αλλά, οι ερευνητές βασίστηκαν σε υποκατάστατους ιούς με παρόμοιες αιχμές πρωτεΐνης. Οι ιοί τοποθετήθηκαν σε κατεψυγμένο κρέας και ψάρι, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύτηκε τόσο σε θερμοκρασία ψυγείου (39,2 βαθμούς Φαρενάιτ) όσο και σε θερμοκρασία κατάψυξης (-4 F.)

«Βρήκαμε ακόμη ότι οι ιοί θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν αφού [είχαν παγώσει] για αυτό το χρονικό διάστημα», δήλωσε η Bailey. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά επειδή ο SARS-CoV-2 μπορεί να αναπαραχθεί στο έντερο, όχι μόνο στην αναπνευστική οδό, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις του. Τρία στελέχη ιού χρησιμοποιήθηκαν ως υποκατάστατα στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων δύο κορωνοϊών ζώων. Και τα τρία έχουν χρησιμοποιηθεί ως stand-in σε προηγούμενες μελέτες του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ιοί δεν τα πήγαιναν τόσο καλά σε θερμοκρασίες ψύξης όσο σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Όπως σημείωσαν, η μελέτη τους υπογραμμίζει τη σημασία της αυστηρής υγιεινής στη συγκομιδή, τη μεταφορά, τη συσκευασία και τη διανομή των προϊόντων διατροφής. «Χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες για να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων και των επιφανειών επεξεργασίας τροφίμων, των χεριών των εργαζομένων και των σκευών επεξεργασίας τροφών όπως τα μαχαίρια», έγραψαν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απολύμανση των τροφίμων πριν από τη συσκευασία τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ