Παιδικός διαβήτης: Ποιος τύπος διαβήτη επηρεάζει τα παιδιά;


Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 1, αλλά όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Από αυτούς, 210.000 είναι παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών, συμπεριλαμβανομένων 187.000 με διαβήτη τύπου 1. Πώς ξέρετε εάν το παιδί ή ο έφηβός σας μπορεί να έχει διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2; Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1, που παλαιότερα ονομαζόταν “νεανικός διαβήτης”, εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη ή παράγει πολύ λίγη ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη, το σάκχαρο του αίματος δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι λιγότερο συχνός από τον διαβήτη τύπου 2. Περίπου το 5% έως 10% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 1. Αυτός ο τύπος διαβήτη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία καταστρέφονται τα βήτα κύτταρα (τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη). Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ή και χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν γονίδια που τους καθιστούν πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1, αλλά η έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ένας ιός, θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Οι διατροφικοί παράγοντες ή οι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν προκαλούν διαβήτη τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 1 αντιμετωπίζεται με τη λήψη ινσουλίνης κάθε μέρα, είτε με ένεση είτε με τη χρήση αντλίας ινσουλίνης. Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη και η υγιεινή διατροφή είναι άλλοι σημαντικοί τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1

Ένα παιδί μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 εάν είναι ηλικίας 4 έως 6 ετών ή 10 έως 14 ετών. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά και μπορεί να περιλαμβάνουν: Συχνή ούρηση, εξάνθημα, ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο δίψας, αφυδάτωση, ακραία πείνα σε συνδυασμό με ανεξήγητη απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, κούραση, θολή όραση, αναπνοή με μυρωδιά φρούτων, γρήγορη αναπνοή, ναυτία και έμετος, πόνος στο στομάχι, μολύνσεις και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στα ούρα.

Η διαβητική κετοξέωση (DKA) μπορεί εσφαλμένα να διαγνωστεί ως πνευμονία ή άσθμα, ειδικά σε βρέφη και νήπια. Η DKA είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν τη γλυκόζη που χρειάζονται για ενέργεια. Το σώμα καταφεύγει στη χρήση λίπους για ενέργεια, και αυτό δημιουργεί κετόνες. Όταν τα επίπεδα κετόνης στο αίμα συσσωρεύονται, μπορεί να οδηγήσει σε DKA. Τα συμπτώματα DKA στα παιδιά περιλαμβάνουν τα παραπάνω συμπτώματα, μαζί με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Πάντα να αναζητάτε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν το παιδί ή ο έφηβος σας έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 ονομαζόταν “διαβήτης ενηλίκων”. Ωστόσο, όλο και περισσότερα παιδιά (μερικά ηλικίας 10 ετών) και έφηβοι εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2, καθώς περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών νέων είναι υπέρβαροι. Τα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που είναι υπέρβαρα είναι πιθανό να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2. Λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η ύπαρξη ορισμένων φυλετικών ή εθνοτικών ομάδων ή παραγόντων τρόπου ζωής, τα κύτταρα του σώματος σταματούν να ανταποκρίνονται φυσιολογικά στην ινσουλίνη. Αυτό αναγκάζει το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να βοηθήσει τα κύτταρα να λάβουν γλυκόζη. Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση για ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να αυξάνονται, θέτοντας το έδαφος για διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη στα παιδιά μπορεί να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αν και ορισμένα παιδιά θα αναπτύξουν κηλίδες με παχύρρευστο, σκούρο, βελούδινο δέρμα σε πτυχές και πτυχές του σώματος, όπως το πίσω μέρος του λαιμού ή τις μασχάλες, λέει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Ο διαβήτης τύπου 2 αντιμετωπίζεται κυρίως από παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της πιο υγιεινής διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Η απώλεια βάρους γενικά δεν είναι ο στόχος, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι εξακολουθούν να μεγαλώνουν, αλλά είναι σημαντικό να βοηθήσετε να σταματήσετε ή να επιβραδύνετε την αύξηση βάρους εάν το παιδί είναι υπέρβαρο. Εάν τα σάκχαρα του αίματος δεν αντιμετωπιστούν σωστά με αυτά τα βήματα, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη. Μπορεί να συνταγογραφούνται ενέσιμα μετφορμίνη και μη ινσουλίνη. Μερικές φορές χρειάζεται ινσουλίνη εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά. Έφηβοι που είναι σημαντικά παχύσαρκοι (που σημαίνει, ένας ΔΜΣ πάνω από 35) μπορεί να ωφεληθεί από τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για τη μείωση των πιθανοτήτων επιπλοκών του διαβήτη, όπως καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, προβλήματα στα μάτια και νευρική βλάβη.

Συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά στα παιδιά. για αυτό το λόγο, μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια ενός συνήθους ελέγχου. Ωστόσο, ορισμένα παιδιά και έφηβοι μπορεί να έχουν αυτά τα συμπτώματα: Αυξημένη δίψα, συχνουρία, κούραση, σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος γύρω από το λαιμό ή στις μασχάλες (acanthosis nigricans), απώλεια βάρους, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, ευερεθιστότητα και αλλαγές διάθεσης. Εάν το παιδί ή ο έφηβος σας έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση των συμπτωμάτων, καθώς και από τη γενική υγεία του παιδιού σας. Ο στόχος της θεραπείας είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό.

Διάγνωση διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 διαγιγνώσκονται με μια εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει: Τυχαία εξέταση σακχάρου στο αίμα, τεστ σακχάρου νηστείας, τεστ A1C, τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα. Οι εξετάσεις ούρων ή αίματος για κετόνες και οι εξετάσεις αίματος για αντισώματα είναι πρόσθετες εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν υπάρχει υποψία διαβήτη τύπου 1.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ