Φωτιά τώρα: Αναζωπυρώσεις στα χωριά στη Σάμο – Μάχη της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα


Φωτιά: Συνεχής μάχη με τις φλόγες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής – Η εξέλιξη από τα πύρινα μέτωπα σε Σάμο και Έβρο – Πυρκαγιές και σε Μυτιλήνη, Κεφαλονιά και Πρέβεζα

Ακόμα μια μέρα που η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη με τις φλόγες σε πολλά πύρινα μέτωπα στη χώρα.

Οι πιο δυσμενείς συνθήκες επικρατούν στη Σάμο όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στην ήδη καμμένη περιοχή αλλά και στον Έβρο, όπου η φωτιά καίει σε δασική έκταση

Αναλυτικά όλα τα μέτωπα και οι δυνάμεις που επιχειρούν:

Σάμος: Αναζωπυρώσεις στα χωριά – Συνδρομή του στρατού

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική νωρίτερα ενημερώθηκαν για αναζωπυρώσεις στις περιοχές που χθες έκαψε η πύρινη λαίλαπα, στη Σάμο. Στο σημείο επιχειρούν 78 πυροσβέστες και 6 πεζοπόρα τμήματα από τη Σάμο και 28 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα από την Αθήνα, επιχειρούν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής, 3 ελικόπτερα, ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες με οχήματα και υδροφόρες με μηχανήματα του Δήμου.

Έβρος: Καίει σε δασική έκταση

Η φωτιά στον Έβρο μαίνεται ακόμα και καίει μεγάλη δασική έκταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, υδροφόρες και μηχανήματα του Δήμου και ο Ελληνικός Στρατός

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης που βρίσκεται στο σημείο από την πρώτη στιγμή ανέφερε ότι εκκενώθηκαν προληπτικά τα Παιδικά Χωριά SOS στην περιοχή.

«Έχουν εκκενωθεί τα Παιδικά Χωριά SOS από το μεσημέρι. Τα παιδιά είναι ασφαλή, έχουν μεταφερθεί στη πόλη. Τα έχουμε ταΐσει για μεσημέρι και αν χρειαστεί θα μεταφερθούν στις παιδικές κατασκηνώσεις», είπε ο κύριος Ζαμπούκης.

Και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, εκκενώσαμε και ένα κυνοκομείο. Η ατμόσφαιρα εδώ στη περιοχή είναι αποπνικτική. Οι άνεμοι είναι δυνατοί».

Μυτιλήνη: Επιχείρηση κατάσβεσης σε χορτολιβαδική έκταση

Η φωτιά στο χωριό Ερεσός της Λέσβου ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:20 σε χορτολιβαδική έκταση και τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής στο σημείο επιχειρούν 9 πυροσβέστες, 3 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και 2 πέτζελ.

Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ ενώ δε φαίνεται η πυρκαγιά να απείλησε οικισμούς.

Κεφαλονιά: Φωτιά σε πυκνή βλάστηση

Στις 16:00 η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για πύρινο μέτωπο στον Άγιο Κωνσταντίνο, στα Δαυγάτα στην Κεφαλονια, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 12 πυροσβέστες, 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Πρέβεζα: Καίγονται ελιές και δάση

Στις 15:57 ξέσπασε νέα φωτιά και στην Πρέβεζα σε αγροτοδασική έκταση στο Νεοχώρι.

Η πυρκαγιά δε φαίνεται να απειλεί προς το παρόν ενώ στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 1 πεζοπόρο τμήμα, 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνεχώς στον αέρα σήμερα τα ιπτάμενα μέσα της Πυροσβεστικής – Γιατί βρίσκονται σε περιπολία

Πρόκειται για το πρωτόκολλο που ενεργοποιεί και θα ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4».

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ομάδας Έκδοσης του Χάρτη σήμερα και αύριο σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ο κίνδυνος να ξεσπάσουν φωτιές είναι ιδιαίτερα υψηλός. Έτσι από την ώρα που ο δείκτης υγρασίας έπεσε χαμηλά, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τους ανέμους, οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος σήκωσαν στον αέρα τους Air Tractors για να εκτελούν περιπολίες σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη διασπορά που έχει γίνει ανά Περιφέρεια.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι οι Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα εως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Δεύτερον έγκαιρη παρέμβαση, καθώς τα πληρώματα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε εναέρια επιτήρηση με το που αντιληφθούν μια φωτιά εφορμούν αμέσως για ρίψη, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πυρόσβεση. Και τρίτον με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ωρών πτήσης όταν η πυρκαγιά εξελίσσεται σε μεσαία ή μεγάλη καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα και πάνω από την εστία.

Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4», σήμερα Πέμπτη 14 και αύριο Παρασκευή 15 Ιουλίου, σε Aττική, κεντρική & νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές Βοιωτίας και Κορινθίας, Κρήτη, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο και Ψαρά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ