Ποιοι επιλέγουν να εξοφλήσουν εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή


Μαζικές πληρωμές φόρων πριν εκπνεύσουν καλά καλά οι προθεσμίες δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 

Πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να εξοφλήσουν εφάπαξ όχι μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που δίνουν έξτρα έκπτωση αλλά και τον ΕΝΦΙΑ που είτε πληρωθεί σε δόσεις είτε εφάπαξ δεν προσφέρει κανένα όφελος. Από αυτές τις τρεις πηγές τον τελευταίο μήνα το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει εφάπαξ πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αναμένεται να αποτυπωθεί στα στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής όπου τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και η προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης με πρόσθετη έκπτωση 15% επί της οφειλής εκπνέει στις 29 Ιουλίου, το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει εφάπαξ εξόφληση με ρυθμό 10.000 (ΑΦΜ) την ημέρα. Επίσης, 35.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ήδη πληρώσει ντούκου 100 εκατ. ευρώ

Οι μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις κυμαίνονται από 8 έως 96 και με εκπτώσεις από 3% έως και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά. Το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με την κατηγορία του φόρου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πρώτη δόση φόρου εισοδήματος. Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτόν τον μήνα με την προθεσμία για την πρώτη από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις να λήγει στις 29 Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Και στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2021 φόρο που συνολικά υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.508.245 φορολογικές δηλώσεις.

Εναρξη πληρωμών για επιστρεπτέα προκαταβολή. Εως τις 29 Ιουλίου οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν το «ραβασάκι» του κρατικού δανείου θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη από τις 96 μηνιαίες για την επιστροφή των ενισχύσεων. Οσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό έως τις 29 Ιουλίου προβλέπεται έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.

Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ. Εως τις 29 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023. Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, αλλά με τόκο, με την ένταξή της στην πάγια ρύθμιση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για συνολικά 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φετινό ΕΝΦΙΑ καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ