Όσφρηση: Πώς γίνεται να χαθεί η όσφρησή μας;


Μια αλλαγή στην όσφρησή σας μπορεί να είναι δυσάρεστη και να επηρεάσει τη γεύση των πραγμάτων. Αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρό και μπορεί να βελτιωθεί σε λίγες εβδομάδες ή μήνες.

Αιτίες απώλειας ή αλλαγής της όσφρησης

Οι αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης προκαλούνται συχνότερα από κρυολόγημα ή γρίπη ιγμορίτιδα (παραρρινοκολπίτιδα) μια αλλεργία, όπως ο αλλεργικός πυρετός αυξήσεις στη μύτη σας (ρινικοί πολύποδες). Αυτά μπορεί να προκαλέσουν: απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μυρίζοντας πράγματα που δεν υπάρχουν (φαντοσμία), μειωμένη όσφρηση (υποσμία), η μυρωδιά των πραγμάτων που πρέπει να αλλάξουν (παροσμία). Είναι επίσης σύνηθες να χάνετε μέρος της όσφρησής σας καθώς μεγαλώνετε. Εάν έχετε υψηλή θερμοκρασία ή δεν αισθάνεστε αρκετά καλά για να κάνετε τις κανονικές σας δραστηριότητες, προσπαθήστε να μείνετε στο σπίτι και να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Ο καθαρισμός μέσα στη μύτη σας μπορεί να σας βοηθήσει

Το ξέπλυμα του εσωτερικού της μύτης σας με διάλυμα θαλασσινού νερού μπορεί να βοηθήσει εάν η όσφρησή σας επηρεάζεται από μόλυνση ή αλλεργία. Η όσφρησή σας μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Η θεραπεία της αιτίας μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, ρινικά σπρέι ή σταγόνες στεροειδών μπορεί να βοηθήσουν εάν έχετε ιγμορίτιδα ή ρινικούς πολύποδες. Μια θεραπεία που ονομάζεται εκπαίδευση όσφρησης μπορεί επίσης να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ