Εξάσκηση Επιστήμη: Μεταμοσχεύσεις οργάνων χοίρου δοκιμάζονται σε νεκρά ανθρώπινα σώματα


Εξάσκηση Επιστήμη: Επιστήμονες στη Νέα Υόρκη μεταμόσχευσαν καρδιές γουρουνιού σε εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη μεταμόσχευσαν καρδιές γουρουνιού σε δύο εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους τον τελευταίο μήνα, η τελευταία σε μια σειρά εξελίξεων στη μακρά προσπάθεια να σωθούν μια μέρα ανθρώπινες ζωές με όργανα ζώων.Τα πειράματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη έρχονται μετά από μια ιστορική αλλά αποτυχημένη προσπάθεια νωρίτερα φέτος να χρησιμοποιηθεί η καρδιά ενός γουρουνιού για να σωθεί ένας ετοιμοθάνατος άνδρας από το Μέριλαντ – ένα είδος πρόβας πριν οι επιστήμονες προσπαθήσουν ξανά στους ζωντανούς.

Μεταξύ των μαθημάτων:

Η εξάσκηση με τον αποθανόντα είναι σημαντική. «Μάθαμε τόσα πολλά από την πρώτη, που η δεύτερη είναι πολύ καλύτερη», είπε ο Δρ Nader Moazami, ο οποίος ηγήθηκε των επεμβάσεων στο NYU Langone Health, το οποίο είναι ένα ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και  συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Στέκεις εκεί με δέος» όταν η καρδιά του χοίρου αρχίζει να χτυπά σε ένα ανθρώπινο σώμα. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Μοαζάμι μιμήθηκε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται συνήθως οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Μία φορά τον περασμένο μήνα και μία την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές ταξίδεψαν σε μια εγκατάσταση που φιλοξενούσε γενετικά τροποποιημένους χοίρους, αφαίρεσαν τις απαραίτητες καρδιές, τις έβαλαν στον πάγο και τις πέταξαν εκατοντάδες μίλια πίσω στη Νέα Υόρκη. Χρησιμοποίησαν ειδικές νέες μεθόδους για να ελέγξουν για τυχόν ανησυχητικούς ζωικούς ιούς πριν ράψουν την καρδιά στο στήθος κάθε αποθανόντος παραλήπτη – ενός βετεράνου του Βιετνάμ από την Πενσυλβάνια με μακρύ ιστορικό καρδιακών παθήσεων και μιας γυναίκας από τη Νέα Υόρκη που είχε επωφεληθεί από μεταμόσχευση νωρίτερα εν ζωή. Έπειτα ήρθαν τρεις ημέρες πιο έντονων δοκιμών από ό,τι μπορούσαν να ανεχθούν οι ζωντανοί ασθενείς – συμπεριλαμβανομένων συχνών βιοψιών του οργάνου – προτού οι γιατροί αποσυνδέσουν την υποστήριξη ζωής. Ήδη η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει εάν θα επιτρέψει σε έναν μικρό αριθμό Αμερικανών που χρειάζονται ένα νέο όργανο να προσφερθούν εθελοντικά για αυστηρές μελέτες είτε για καρδιές είτε για νεφρά χοίρου. Το NYU Langone είναι μεταξύ τριών κέντρων μεταμόσχευσης που προγραμματίζουν δοκιμές — και έχει προγραμματίσει μια συνάντηση με τη FDA τον Αύγουστο για να συζητήσει τις απαιτήσεις.

Οι δοκιμές στον νεκρό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον ακριβή συντονισμό του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται οι πρώτες δοκιμές στους ζωντανούς, είπε ο Δρ Ντέιβιντ Κλάσεν από το United Network for Organ Sharing, το οποίο επιβλέπει το σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας. «Χρησιμοποιούν τους νεκρούς ως ένα σημαντικό είδος σκαλοπατιού», είπε ο Klassen, ο οποίος αναρωτιέται εάν οι ερευνητές θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρακολούθησης των οργάνων για μια εβδομάδα περίπου σε ένα σώμα δωρεά και όχι μόνο για τρεις ημέρες.

Ένας από τους αποθανόντες, ο Λόρενς Κέλι, υπέφερε από καρδιακή νόσο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και «θα ήταν πολύ χαρούμενος να γνωρίζει πόσο θα βοηθήσει η συνεισφορά του σε αυτήν την έρευνα» στο μέλλον, είπε η επί χρόνια σύντροφός του Άλις Μάικλ, σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Οι μεταμοσχεύσεις από ζώο σε άνθρωπο, αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ξενομεταμόσχευση, δοκιμάζονται για δεκαετίες χωρίς επιτυχία, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων επιτίθεται σχεδόν αμέσως στον ξένο ιστό.

Τώρα, οι χοίροι τροποποιούνται γενετικά, ώστε τα όργανά τους να μοιάζουν περισσότερο με τα όργανα των ανθρώπων – αυξάνοντας την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη της έλλειψης οργάνων που δωρήθηκαν. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στην εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι περισσότεροι από αυτούς νεφροπαθείς, και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν έρθει η σειρά τους. Οι γιατροί έχουν πειραματιστεί σε όργανα χοίρου, όπως η καρδιά, προκειμένου να δουν πώς μπορούν να τα μεταμοσχεύσουν σε ανθρώπους.

Η πιο φιλόδοξη προσπάθεια μέχρι στιγμής έγινε τον Ιανουάριο, όταν γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ μεταμόσχευσαν μια καρδιά χοίρου σε έναν ετοιμοθάνατο 57χρονο.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ επέζησε για δύο μήνες, αποδεικτικό στοιχείο ότι η ξενομεταμόσχευση ήταν τουλάχιστον δυνατή.

Όμως, η αρχική δοκιμή δεν έδειξε ότι το όργανο περιείχε έναν ζωικό ιό.

Τι προκάλεσε την αποτυχία της νέας καρδιάς του Μπένετ και αν αυτός ο ιός έπαιξε κάποιο ρόλο δεν είναι ακόμη γνωστό, ανέφεραν πρόσφατα οι ερευνητές του Μέριλαντ στο New England Journal of Medicine.

Μήνες νωρίτερα, η ομάδα του NYU και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ δοκίμαζαν χωριστά μεταμοσχεύσεις νεφρού χοίρου στους νεκρούς ανθρώπους που είχαν δωρίσει το σώμα τους για την επιστήμη.

Τα πρόσφατα πειράματα καρδιάς του NYU θα προστεθούν στα στοιχεία καθώς η FDA αποφασίζει εάν θα επιτρέψει επίσημες μελέτες σε ζωντανούς ασθενείς. Αλλά ο Δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι του NYU Langone, ένας χειρουργός μεταμόσχευσης νεφρού που έλαβε τη δική του μεταμόσχευση καρδιάς, είπε ότι η συνέχιση των προσεκτικών πειραμάτων στον νεκρό είναι κρίσιμης σημασίας για την εξεύρεση των καλύτερων μεθόδων «σε ένα περιβάλλον όπου η ζωή ενός ατόμου δεν διακυβεύεται».

“Αυτή δεν είναι μια κατάσταση μεμονωμένη. Θα είναι χρόνια για να μάθουμε τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι σημαντικό για να λειτουργήσει”, είπε ο Μοντγκόμερι, ο οποίος έχει μια λίστα με σχεδόν 50 άτομα που έχουν καλέσει απελπισμένους να προσφερθούν εθελοντικά για μεταμόσχευση νεφρού χοίρου.

Η FDA δεν έχει σηματοδοτήσει πόσο σύντομα μπορεί να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει τέτοιες μελέτες.

Σε μια πρόσφατη διήμερη δημόσια συνάντηση, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Οργανισμού είπαν ότι ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε παρά τη μακρά λίστα ερωτήσεων. Περιλαμβάνουν τον καλύτερο τρόπο τροποποίησης των χοίρων, καθώς αρκετές εταιρείες βιοτεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένης της Revivicor, η οποία προμήθευε τα όργανα του NYU – επιδιώκουν διαφορετικές επιλογές.

Δεν είναι καν σαφές ποιο όργανο να επιχειρήσετε πρώτα σε μια κλινική δοκιμή.

Εάν ένας νεφρός χοίρου αποτύχει, ο ασθενής μπορεί πάντα να επιβιώσει με αιμοκάθαρση. Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμβούλους του FDA είπαν ότι η αρχή με την καρδιά μπορεί να είναι καλύτερη. Πειράματα με νεφρούς χοίρου σε νεκρούς ανθρώπους έδειξαν ότι τα όργανα παρήγαγαν ούρα.

Αλλά ακόμα άγνωστο είναι αν τα νεφρά των χοίρων κάνουν μια άλλη σημαντική δουλειά – την επεξεργασία φαρμάκων – με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα ανθρώπινα νεφρά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ