Παρεχοϊοί: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου του ιού που μολύνει βρέφη


Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ ανέφεραν νέα κρούσματα παρεχοϊών, μιας ομάδας ιών που συνήθως μολύνουν παιδιά, τους τελευταίους δύο μήνες, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε προειδοποίηση υγείας προς τους γιατρούς και τα τμήματα δημόσιας υγείας αυτή την εβδομάδα. Τα πρόσφατα περιστατικά ανήκουν σε έναν υποτύπο που ονομάζεται Α3, ο οποίος σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο σε νεογνά και βρέφη, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών προβλημάτων όπως επιληπτικές κρίσεις ή μηνιγγίτιδα. Η ειδοποίηση δεν αναφέρει ποιες πολιτείες έχουν δει μολύνσεις σε μικρά παιδιά ή πόσες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί. Οι αυξημένες δοκιμές τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να δώσουν την εμφάνιση μιας αύξησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα CDC.

Ωστόσο, η πανδημία μπορεί επίσης να έχει σταματήσει προσωρινά την έκθεση σε παρεχοϊούς, οι οποίοι πιθανότατα άρχισαν να κυκλοφορούν ξανά όταν οι περιορισμοί ξεφλουδίστηκαν, δήλωσαν ειδικοί στις ασθένειες. “Πριν από μερικούς μήνες παρατηρήσαμε αναφορές που άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη χώρα και τώρα φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία κυκλοφορία παρεχοϊών σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο Δρ. Kevin Messacar, παιδιατρικός λοιμωξιολόγος και ερευνητής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Κολοράντο και στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. “Δεν είναι μόνο ότι βλέπουμε τις σπάνιες, σοβαρές περιπτώσεις που έχουμε δει στο παρελθόν”, πρόσθεσε. “Βλέπουμε επίσης περισσότερη δραστηριότητα παρεχοϊού γενικά και νωρίτερα στη σεζόν από ό,τι θα βλέπαμε συνήθως”.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσοι άνθρωποι μολύνονται με παρεχοϊούς, καθώς το CDC δεν παρακολουθεί με συνέπεια περιπτώσεις και τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια ή ανύπαρκτα, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς συνήθως δεν φέρνουν τα παιδιά τους για εξέταση. Ωστόσο, μελέτες αντισωμάτων υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από κάποιο είδος παρεχοϊού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Τα περισσότερα από τα πρόσφατα κρούσματα στις ΗΠΑ ήταν μεταξύ βρεφών, κάτι που είναι σύνηθες, είπε ο Messacar.

Τα συμπτώματα του παρεχοϊού περιλαμβάνουν εξάνθημα στα χέρια και τα πόδια

Τα παιδιά με παρεχοϊούς τείνουν να εμφανίζουν πυρετό, εξάνθημα και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία και έμετο. Και κάποιοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. “Όταν παίρνετε για πρώτη φορά μια ιδέα ότι μπορεί να είναι παρεχοϊός είναι αν δείτε το εξάνθημα”, είπε ο Δρ Ντιν Μπλούμπεργκ, επικεφαλής παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων UC Davis. Οι κλινικοί γιατροί το αποκαλούν συχνά “εξάνθημα με γάντια και μπότες”, καθώς εντοπίζεται στα χέρια και τα πόδια. Αλλά το ίδιο το εξάνθημα μπορεί να φαίνεται διαφορετικό ανάλογα με τον ασθενή, είπε ο Blumberg, με μερικά παιδιά να εμφανίζουν γενικευμένη ερυθρότητα και άλλα να εμφανίζουν μικρά εξογκώματα δίπλα σε επίπεδες, κόκκινες περιοχές.

Τα περισσότερα παιδιά με ήπιες λοιμώξεις αναρρώνουν μετά από λίγες ημέρες. “Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών θα βελτιωθούν μόνοι τους”, είπε ο Blumberg. “Απλώς θα κάνει την πορεία του. Θα είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, το εξάνθημα θα εξασθενίσει σταδιακά, ο πυρετός θα βελτιωθεί”. Αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, βρέφη μικρότερα των τριών μηνών μπορεί να εμφανίσουν σημάδια νευρολογικών προβλημάτων όπως λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις, ανικανότητα να φάνε ή επίμονη φασαρία που δεν μπορεί να παρηγορηθεί. “Όλα αυτά είναι σημάδια ενός παιδιού που πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως”, είπε ο Messacar. Οι γονείς θα πρέπει γενικά να φέρνουν τα βρέφη στο νοσοκομείο εάν εμφανίσουν πυρετό, πρόσθεσε, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για παρεχοϊό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση;

Τα υγιή νεογέννητα και τα βρέφη εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε σοβαρές μορφές παρεχοϊού, δήλωσαν ειδικοί στις ασθένειες. “Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή ασθένεια είναι η ηλικία του βρέφους”, είπε ο Messacar. “Όσο νεότερα είναι τα βρέφη, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσουν αυτή την πολύ σπάνια επιπλοκή πιο σοβαρής νευρολογικής νόσου”. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα νεογέννητα και μικρά βρέφη θα αναπτύξουν φλεγμονή που εξαντλεί τα λευκά αιμοσφαίρια στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτά τα μωρά μπορεί να χρειαστεί να λάβουν αντισπασμωδικά φάρμακα ή να τοποθετηθούν σε αναπνευστήρες άμεσα και μακροπρόθεσμα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο νευροαναπτυξιακών προβλημάτων.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ