Γυαλιά ηλίου: Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας;


Τα γυαλιά ηλίου έρχονται σε όλα τα σχήματα, χρώματα και μεγέθη. Αλλά δεν προστατεύουν την όρασή μας όλοι οι μοντέρνοι φακοί. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει επισημάνει τις κύριες συνέπειες της λανθασμένης χρήσης γυαλιών ηλίου και τον κίνδυνο που ενέχει η υπεριώδης ακτινοβολία για τα μάτια. Και καθώς τα μοντέρνα πολύχρωμα γυαλιά αυξάνονται σε δημοτικότητα, οι οφθαλμίατροι και οι οπτομέτρες φοβούνται ότι οι Αυστραλοί αγοράζουν γυαλιά ηλίου για την εμφάνιση και όχι για το επίπεδο προστασίας τους από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Για παράδειγμα, τα γυαλιά που είναι σχεδιασμένα να κάθονται στη μύτη ενός ατόμου δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη, εκθέτοντας τον χρήστη στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιβλαβών οφθαλμικών καταστάσεων. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από τη χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου σε εσωτερικούς χώρους, όπως κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους, θολή όραση και ευαισθησία στο φως. Υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ένα ζευγάρι αντηλιακές κηλίδες από το να βρείτε ένα σχέδιο που σας αρέσει, επομένως εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε το επόμενο ζευγάρι αποχρώσεις που προστατεύουν την όρασή σας.

Κατανόηση των βλαβερών επιπτώσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μια φυσική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο, αλλά μόλις πέντε λεπτά έκθεσης μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των ματιών και επιβλαβείς δερματικές παθήσεις. Ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, οι καρκινικοί όγκοι των βλεφάρων και η βλάβη του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα είναι όλες οι καταστάσεις που θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της υπερέκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η οφθαλμίατρος Dr Alina Zeldovich αναφέρει ότι το 80% των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία στα μάτια συνέβη στην παιδική ηλικία. “Υπάρχει μια σιωπηλή επιδημία UV που επηρεάζει τα παιδιά”, είπε. “Τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα που πρέπει να προστατεύονται με κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά ηλίου”. Επιπλέον, όσοι έχουν μπλε, μελί και πράσινα μάτια είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία καθώς υπάρχει λιγότερη χρωστική ουσία για την προστασία τους σε σύγκριση με άτομα με σκούρα μάτια.

Σύμφωνα με την εκστρατεία SunSmart του Συμβουλίου Καρκίνου, η Αυστραλία έχει μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας στον κόσμο λόγω της εγγύτητας της χώρας στον ισημερινό, του καθαρότερου ουρανού και της λιγότερης ρύπανσης. Εξαιτίας αυτού, ο Επικεφαλής Επαγγελματικών Υπηρεσιών Οπτομετρίας της Specsavers, Δρ Τζο Πολ, είπε ότι είναι σημαντικό οι Αυστραλοί να προστατεύονται από τον ήλιο ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκονται έξω. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μετρά τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας σε μια κλίμακα από το 0, που θεωρείται χαμηλό, έως τα ακραία επίπεδα του 11 συν, μέσω του παγκόσμιου δείκτη ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας του. Όταν τα επίπεδα είναι τρία ή υψηλότερα, συνιστάται αντηλιακή προστασία.

Πότε πρέπει (και δεν πρέπει) να φοράτε γυαλιά ηλίου

Ενώ τα γυαλιά ηλίου είναι κρίσιμα για την προστασία των ματιών σας το καλοκαίρι, το να κρατάτε ένα ζευγάρι εύχρηστο τους χειμερινούς μήνες είναι εξίσου απαραίτητο. Ο οργανισμός ανίχνευσης καρκίνου του δέρματος Molemap είπε ότι έως και το 80% των ακτίνων UV του ήλιου μπορούν να φιλτράρουν μέσα από το πιο παχύ σύννεφο, πράγμα που σημαίνει ότι η προστασία από τον ήλιο εξακολουθεί να είναι κρίσιμη σε μια συννεφιασμένη μέρα. Εάν βρίσκεστε συχνά σε περιβάλλοντα όπου η υπεριώδης ακτινοβολία εντείνεται, όπως η λάμψη που αντανακλάται από το χιόνι, τον ωκεανό ή ακόμα και το σκυρόδεμα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας.

Η υπερβολική έκθεση μέσω αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού σας, όπως το πώς αντιδρά το δέρμα σας σε ένα ηλιακό έγκαυμα όταν εκτίθεται σε δυνατό ήλιο χωρίς προστασία. Εν τω μεταξύ, για όσους αναρωτιούνται αν είναι κατάλληλο να φορούν γυαλιά ηλίου μέσα, συνιστάται μόνο όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις να χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου σε εσωτερικό περιβάλλον. Όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο και σε κακό φωτισμό, η κόρη σας θα διαστέλλεται, επιτρέποντας περισσότερο φως στο μάτι και επομένως επιτρέποντας καλύτερη ευαισθησία αντίθεσης και όραση. Οπότε όταν έχετε σκούρα γυαλιά ηλίου, αυτό συμβαίνει λιγότερο και έτσι θα χειροτερέψει την όραση. Εναλλακτικά, δεν συνιστάται να φοράτε γυαλιά ηλίου τη νύχτα, καθώς θα επηρεάσει την ποιότητα της όρασής σας.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ