«Καμίνι» η Ευρώπη: Πάνω απο 1000 νεκροί στην Ιβηρική – Πιο ζεστό…από τη Σαχάρα το Λονδίνο


Ιστορικός καύσωνας και καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τις αρχές στη Βρετανία να εκδίδουν «κόκκινο συναγερμό» για την πιο ζεστή ημέρα όλων των εποχών. Φόβοι για περισσότερους θανάτους απο θερμοπληξία, εκτεταμένα μπλακ-άουτ και προβλήματα στην ύδρευση

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει σήμερα όπως όλα δείχνουν την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του, με τη θερμοκρασία να προβλέπεται να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου, την ωρα που δρομολόγια και ραντεβού ακυρώνονται, σχολεία κλείνουν και τις αρχές να προειδοποιούν οτι ακόμη και υγιείς άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πιο ζεστό από την έρημο Σαχάρα σήμερα, οι συγκοινωνιακές συνδέσεις στο Λονδίνο είχαν ήδη σταματήσει λόγω ακυρώσεων τρένων, ενώ οι δρόμοι μπορεί να λιώσουν και τα αφεντικά προέτρεψαν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office) εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για ακραία ζέστη τη Δευτέρα και την Τρίτη σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας, από το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά μέχρι το Γιορκ και το Μάντσεστερ. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα σημειωτεόν είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου, στο Cambridge το 2019. Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται επίσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αρχές να εκδίδουν «πορτοκαλί προειδοποιήσεις» στην υπόλοιπη Αγγλία, σε όλη την Ουαλία και σε μέρη της Σκωτίας.

Το συνήθως παγωμένο και βροχερό Λονδίνο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο σήμερα, με τον υδράργυρο στη βρετανική πρωτεύουσα να εκτοξεύεται πάνω από τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική.

Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και την Τρίτη με τις νυχτερινές θερμοκρασίες να ειναι ιστορικά υψηλές, πριν αρχίσει μία σταδιακή πτώση από την Τετάρτη. Είναι η πρώτη φορά που το Met Office εκδίδει «κόκκινη προειδοποίηση» από τότε που εισήχθη το σύστημα πέρυσι.

Αυτό σημαίνει οτι αναμένονται «εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές με ουσιαστικές αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές και τις καθημερινές συνήθειες» Οι υπεύθυνοι το δικτύου Network Rail κάλεσαν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μόνο «εάν είναι απολύτως απαραίτητο» τη Δευτέρα και την Τρίτη, με ορισμένες ακυρώσεις να έχουν ήδη ανακοινωθεί και περιορισμούς ταχύτητας σε όλο το δίκτυο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε τη χειρότερη ζέστη στην ιστορία του το 1976 , ο Simon King του BBC Weather ωστόσο είπε ότι ο νέος καύσωνας θα ειναι πολύ πιο εκτεταμένος, με τις θερμοκρασίες να ειναι έως και 10 βαθμούς Κελσίου από τη σοβαρή ξηρασία που σημειώθηκε τότε.

«Υπάρχει ανησυχία για πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία γιατί πρόκειται για επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες». Παράλληλα με τις κόκκινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις του Met Office, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίησηγια την Αγγλία, την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «εθνική έκτακτη ανάγκη».

Μετά από μια έκτακτη συνάντηση της ομάδας Cobra το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλει είπε ότι η χωρητικότητα των ασθενοφόρων θα αυξηθεί, μαζί με περισσότερους χειριστές κλήσεων. Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου είπε ότι είχε 7.000 κλήσεις την ημέρα με την άνοδο της θερμοκρασίας και αναμενόταν έως και 8.000 τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο υπό αναχώρηση πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν έδωσε το παρών στη συνάντηση της Cobra για τον καύσωνα και αντ’ αυτού πέρασε το Σαββατοκύριακο κάνοντας…πάρτι στο Cheques.

Οι Εργατικοί κατηγόρησαν τον κ. Τζόνσον και τους υπουργούς του ότι «κάνουν διακοπές» κατά τη διάρκεια της πρώτης κόκκινης προειδοποίησης για ακραία ζέστη στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλά πράγματα: το πρώτο είναι να εμφανιστεί στη δουλειά» ανακοίνωσαν

Η Κυριακή ήταν η πιο ζεστή μέρα του χρόνου μέχρι στιγμής με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 33 βαθμούς Κελσίου στο Flintshire, τους 32 C στο Cheshire, τους 27,7 C στο Armagh στη Βόρεια Ιρλανδία και τους 26,4 C στο Auchincruive στο Ayrshire.

Οι εταιρείες ύδρευσης στη νότια και ανατολική Αγγλία έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει σε χαμηλή πίεση – ακόμη και σε διακοπή της παροχής – για ορισμένα νοικοκυριά. Οι ειδικοί προέτρεψαν τους ανθρώπους να πίνουν νερό, να κρατούν τις κουρτίνες τους κλειστές όπου είναι δυνατόν και να ελέγχουν φίλους και συγγενείς.

Ο ζωολογικός κήπος του Τσέστερ είπε ότι θα παραμείνει κλειστός κατά τη διάρκεια του καύσωνα για να κρατήσει ασφαλή τα ζώα, τους επισκέπτες, το προσωπικό και τα φυτά του, ενώ τα γουρούνια καλύπτονται με αντηλιακό ως προληπτικό μέτρο στη μεγαλύτερη γεωργική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουαλία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει επίσης καταστροφικές επιπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, με τις πυρκαγιές να μαίνεται από την Ελλάδα μέχρι το Μαρόκο και χιλιάδες να απομακρύνονται από τις φλόγες στη Γαλλία και την Ισπανία. Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στη ζέστη στην Πορτογαλία και την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες.

Κλιματική αλλαγή

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο – εννέα από τις θερμότερες μέρες που έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμβεί από το 1990. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.

Ζούμε στην πιο καυτή περίοδο εδώ και 125.000 χρόνια, σύμφωνα με το επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα, τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό λένε οι επιστήμονες, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο. Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο εκατομμύρια χρόνια και αυξάνονται, σύμφωνα με την IPCC.

Εάν όλες οι υποσχέσεις που έδωσαν οι κυβερνήσεις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη πέρυσι υλοποιηθούν, τότε εξετάζουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.Τα κακά νέα είναι ότι οι εκπομπές CO2 συνεχίζουν να αυξάνονται. Χωρίς μεγάλες περικοπές μέχρι το 2030, θα μπορούσαμε να δούμε τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν ακόμη υψηλότερα. Ίσως μέχρι και 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, προβλέπουν οι επιστήμονες, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο συχνούς και έντονους καύσωνες.

.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ