Ανδρογενετική αλωπεκία: Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης στις γυναίκες;


Η ανδρογενετική αλωπεκία, ένας τύπος τριχόπτωσης που ονομάζεται συνήθως ανδρική ή γυναικεία φαλάκρα, ήταν κατανοητή μόνο εν μέρει μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες. Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ανδρογενετική αλωπεκία προκλήθηκε από την κυριαρχία της ανδρικής ορμόνης του φύλου, της τεστοστερόνης, την οποία και οι γυναίκες έχουν σε ίχνη σε φυσιολογικές συνθήκες. Αλλά ενώ η τεστοστερόνη βρίσκεται στον πυρήνα της διαδικασίας φαλάκρας, η διυδροτεστοστερόνη (DHT) θεωρείται πλέον ότι είναι ο κύριος ένοχος.

Τριχόπτωση και ορμόνες

Το DHT, ένα παράγωγο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, είναι ο εχθρός των τριχοθυλακίων στο κεφάλι σας. Με απλά λόγια, υπό ορισμένες συνθήκες η DHT θέλει αυτά τα ωοθυλάκια νεκρά. Αυτή η απλή ενέργεια είναι η ρίζα πολλών ειδών τριχόπτωσης. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε DHT με τη βοήθεια του ενζύμου 5-άλφα αναγωγάση. Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα της τεστοστερόνης που κυκλοφορεί, αλλά το επίπεδο της δέσμευσης της DHT στους υποδοχείς στα ωοθυλάκια του τριχωτού της κεφαλής.

Η DHT συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών, καθιστώντας αδύνατο να επιβιώσουν τα υγιή μαλλιά. Η ορμονική διαδικασία μετατροπής της τεστοστερόνης σε DHT, η οποία στη συνέχεια βλάπτει τους θύλακες των τριχών, συμβαίνει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Υπό κανονικές συνθήκες, οι γυναίκες έχουν ένα μικρό κλάσμα από το επίπεδο τεστοστερόνης που έχουν οι άνδρες, αλλά ακόμη και ένα χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση που προκαλείται από την DHT στις γυναίκες. Σίγουρα όταν αυτά τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται, η DHT είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τα επίπεδα DHT μπορεί να είναι αυξημένα και να είναι εντός αυτού που οι γιατροί θεωρούν “φυσιολογικό εύρος” σε μια εξέταση αίματος, αλλά μπορεί να είναι αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα. Τα επίπεδα μπορεί να μην αυξηθούν καθόλου και να εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα εάν έχετε το είδος της χημείας του σώματος που είναι υπερβολικά ευαίσθητο ακόμη και σε κανονικά επίπεδα χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών. Δεδομένου ότι οι ορμόνες λειτουργούν καλύτερα όταν βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία, τα ανδρογόνα, όπως ονομάζονται οι ανδρικές ορμόνες, δεν χρειάζεται να αυξηθούν για να προκαλέσουν πρόβλημα. Οι αντίστοιχες γυναικείες ορμόνες τους, όταν μειώνονται, δίνουν ένα πλεονέκτημα σε αυτά τα ανδρογόνα, όπως η DHT. Μια τέτοια ανισορροπία μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να προκληθεί από ανισορροπία των θυρεοειδικών ορμονών ή εγκυμοσύνη, ασθένειες και ορισμένα φάρμακα, τα οποία μπορούν όλα να επηρεάσουν τις φάσεις ανάπτυξης και αποβολής των μαλλιών. Οι ορμόνες είναι κυκλικές. Τα επίπεδα τεστοστερόνης σε μερικούς άνδρες μειώνονται κατά 10% κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών μειώνονται καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση και πέφτουν απότομα κατά την εμμηνόπαυση και μετά. Η κυκλική φύση τόσο των μαλλιών μας όσο και των ορμονών μας είναι ένας λόγος για τον οποίο η τριχόπτωση μπορεί να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα ακόμα και όταν αντιμετωπίζετε μακροχρόνια επιβράδυνση της τριχόπτωσης (και μακροπρόθεσμη αύξηση της τριχοφυΐας) ενώ βρίσκεστε σε θεραπεία που ελέγχει απώλεια μαλλιών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ