Βρετανία: Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας για την καρέκλα του Μπόρις – Τελική ευθεία για τη διαδοχή


Οι βουλευτές των Τόρις ψηφίζουν ξανά σήμερα για το νέο αρχηγό τους. Μέχρι την Πέμπτη θα έχουν απομείνει δύο φιναλίστ που θα κονταροχτυπηθούν για την καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον

Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν ξανά σήμερα Τρίτη (19/7) καθώς συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής των δύο υποψηφίων αρχηγών που θα τεθούν σε ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος. Το Συντηρητικό Κόμμα θέλει οι βουλευτές να έχουν επιλέξει τους δύο φιναλίστ πριν το θερινό λουκέτο της βουλής την Πέμπτη.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα έχει γίνει το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στις τάξεις των Τόρις για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον. Ένας από τους τέσσερις εναπομείναντες διεκδικητές – ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η υφυπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και η πρώην υπουργός Ισότητας, Κέμι Μπέιντενοκ θα αποκλειστεί στις σημερινές κάλπες, διαδικασία που θα επαναληφθεί για τελευταία φορά αύριο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ένας απο τους δύο φιναλίστ, την ώρα που τρεις κυρίεςς της βρετανικής πολιτικής διεκδικούν τη δεύτερη θέση.Ο βουλευτής Tομ Τούγκεντχατ βγήκε νοκ άουτ μετά την ψηφοφορία των βουλευτών τη Δευτέρα.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εν τω μεταξύ θα πραγματοποιήσει την τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών του Γουέστμινστερ.

Μετά από ένα καλοκαίρι προεκλογικής εκστρατείας από τους δύο τελικούς διεκδικητές, οι Τόρις θα ψηφίσουν ποιος θα γίνει ηγέτης και εν συνεχεία πρωθυπουργός, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

To προγραμματισμένο για σήμερα το βράδυ ντιμπέιτ στο Sky News ακυρώθηκε μετά την άρνησή του Σουνάκ και της Τρας να λάβουν μέρος αλλά και λόγω της ανησυχίας ότι η δημόσια προβολή της έρίδας και της διαφωνίας των υποψηφίων θα μπορούσε να πλήξει το κόμμα

Τέλος εποχής για τον Τζόνσον

Ο Τζόνσον αναμένεται να επαινέσει την ανθεκτικότητα των σχολείων και του βρετανικού ΕΣΥ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος καύσωνα, όταν το υπουργικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει επίσημα για τελευταία φορά την Τρίτη.

Θα χρησιμοποιήσει επίσης την ευκαιρία για να σηματοδοτήσει έναν χρόνο από τότε που η Αγγλία πέρασε στην τέταρτη φάση του λεγόμενου οδικού χάρτη για τον κορονοϊό, η οποία είδε το τέλος των περισσότερων από τους εναπομείναντες περιορισμούς του lockdown.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων με 349 ψήφους έναντι 238 κατά, διατηρώντας πλειοψηφία 111 ψήφων. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να είχε προκαλέσει γενικές εκλογές αν η κυβέρνηση έχανε, αν και αυτό θα απαιτούσε από δεκάδες συντηρητικούς βουλευτές να ταχθούν στο πλευρό των Εργατικών και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ